Svijet
SAMO TROJE PREŽIVJELIH

Kod libijske se obale utopilo 90 migranata
Objavljeno 3. veljače, 2018.

Strahuje se da se oko 90 migranata utopilo kad je krijumčarski brod potonuo nedaleko od obale Libije, objavila je u petak Međunarodna organizacija za migracije (IOM), dodajući da su brodolom preživjele tri osobe.

Preživjeli su humanitarnim djelatnicima rekli da su većina ilegalnih migranata na brodu bili Pakistanci, rekla je glasnogovornica IOM-a Olivia Headon. "Prema njihovim procjenama utopilo se 90 ljudi, ali tek trebamo utvrditi točan broj osoba koje su izgubile život u ovoj tragediji", dodala je Headon. U posljednje vrijeme sve je veći broj Pakistanaca koji preko sjeverne Afrike pokušavaju doći do Italije odnosno Europe. Libija je godinama glavna tranzitna točka za migrante koji morem dolaze u južnu Europu. Mnoge od njih krijumčari natrpaju u neprikladna plovila i prepuste ih na milost i nemilost Sredozemnog mora. Prošle je godine EU s libijskim vlastima sklopio kontroverzni sporazum prema kojem pomaže libijskoj obalnoj straži u zaustavljanju priljeva izbjeglica i migranata u Italiju.

Godine 2017. u tu je državu stiglo 3138 Pakistanaca nakon što su prešli Sredozemno more iz Libije.

Više od 3100 migranata poginulo je ili nestalo prošle godine pokušavajući morem stići u Europu, od toga više od 2800 u libijskim vodama, kažu u IOM-u.H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIGODOM DRUGOG SVJETSKOG DANA SIROMAŠNIH

Papa osudio “galamu nekih bogataša”

2

DRAGAN LUKAČ:

RS će imati pričuvni sastav policije

3

PRORAČUN KOJI MOŽE UGROZITI EURO

Italija od Unije traži fleksibilnost zbog izvanrednih okolnosti