Svijet
PARALELNA VLAST

Na sjeveru Kosova vlada srpska mafija
Objavljeno 3. veljače, 2018.

Vezani članci

NA KOSOVU BEZ NOVIH INFORMACIJA

Istraga o ubojstvu Ivanovića stoji u mjestu

Beogradski neovisni portal “Insajder” piše kako je upadljiva šutnja srpskih vlasti, oporbe i režimskih medija nakon ubojstva Olivera Ivanovića i kao da to “više nije tema na kojoj treba ustrajati niti je pitanje koje zahtijeva bilo kakav odgovor”, ali je i sve više informacija koje potvrđuju kako lokalni moćnici u srpskim enklavama na Kosovu iz sjene odlučuju o svemu. Najčešće se spominje ime izvjesnog Milana Radojičića, ali Beograd službeno ne reagira na takve sumnje, pa ni u kontekstu ubojstva Olivera Ivanovića, a neki dužnosnici tvrde kako i ne znaju tko je to. I kosovski premijer Ramush Haradinaj mjesec dana prije ubojstva Ivanovića izjavio je kako o svemu u vezi sa Srbima na Kosovu dogovara s Radojičićem, a iako je viđen u društvu srpskih dužnosnika, oni kažu da ne znaju tko je Radojičić.

Vladar iz sjene

Radojičić je 2010. s još jednim Srbinom s Kosova optužen u Beogradu za krađu 32 kamiona neke leazing-tvrtke, ali su obojica pravomoćno oslobođena. Član predsjedništva Vučićeve Srpske napredne stranke i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović tvrdi kako Radojičić nema nikakvu ulogu u toj stranci i ne zna “kakvu ulogu ima na Kosovu.”

- Čuo sam za njega u medijima. Nikada u životu prije nisam čuo za tog čovjeka. Ali ako insinuirate da Milan Radojičić ima neku odgovornost za bilo što, molimo vas da to kažete - rekao je prije desetak dana Stefanović.

Bivša zastupnica u kosovskoj Skupštini Rada Trajković u intervjuu za tjednik NIN kaže kako se Srbi na sjeveru “danas plaše više pojedinih Srba nego Albanaca.” Ona tvrdi da Milan Radojičić, koji nema službenu funkciju, pravi liste i odlučuje o tome tko se smije, a tko ne smije kandidirati za gradonačelnika, “o svim imenovanjima koja su u nadležnosti Vlade Srbije”, i “nitko nije postavljen bez njegova odobrenja.”

- Pozivam se na međunarodne izvore i razgovore s diplomatima koji eksplicitno ukazuju da na sjeveru postoji vrlo jaka regionalna mafija. Svi oni znaju tko je Radojičić, ne razumijem da jedino Vučić ne zna. Zašto ga drži, zašto mu je praktički predao srpsku zajednicu na Kosovu, što mu on donosi, kako je moguće da ga ne može zaustaviti? Mislim da je i Oliver vjerovao kako Vučić može obuzdati tu grupaciju i da je o prijetnjama koje dobiva s te strane počeo javno govoriti tek kada je vidio da nitko ne mrda prstom na njegova pisma i upozorenja, a onda je već bilo prekasno - rekla je Rada Trajković pojašnjavajući odakle ima saznanja o srpskoj mafiji na Kosovu.

Vladari života i smrti

Iako formalno nema ingerencije na Kosovu, službeni Beograd odgovoran je za događanja prije svega u srpskim sredinama jer vodi pregovore u Bruxellesu s kosovskim vlastima u ime kosovskih Srba, manje ili više otvoreno sudjeluje u kreiranju zajedničke liste za nastup na kosovskim izborima, a očigledno je sudjelovao i u donošenju odluke o ulasku Srpske liste u Vladu Kosova i izbor Ramuša Haradnija za premijera, piše Insajder dodajući kako, ipak, još više zbunjuje šutnja međunarodnih i kosovskih institucija o tvrdnjama kako u srpskim sredinama na Kosovu strah uvode “grupacije” povezane s mafijom, ljudi bez službenih dužnosti koji odlučuju o “životu i smrti”.

Prozvani Milan Radojičić odbio je razgovor za “Insajder” uz objašnjenje kako on “nije javna osoba, nema nikakvu funkciju i zbog toga nisam dužan odgovarati na pitanja novinara”, iako je, kako kaže, upoznat sa svim informacijama koje se o njemu iznose u javnosti.

Miroslav FLEGO
Kosovski državni odvjetnik: Srbija ne surađuje, Imamo dokaze

Državni odvjetnik Kosova Aleksander Ljumezi izjavio je da državno odvjetništvo ima određene dokaze o uboj stvu Olivera Ivanovića, ali Srbija, iako je tražila uklju čivanje u istrazi, izbjegava suradnju i unatoč zahtjevima Prištine, pravosudni organi Srbije nisu dostavili in formacije koje imaju o tom zločinu. “Imamo neke dokaze koje smo do sada osigurali, ali je potrebno preduzeti mjere na otkrivanju identiteta iz vršitelja ovog kaznenog djela. No, institucije Srbije ne surađuju s pravosudnim organima Kosova na otkrivanju identiteta ubojice” – rekao je Ljumezi za portal Arbreshi.info kojega prenose srpski mediji. Podsjetio je kako je bilo zahtjeva srpskih vlasti da surađuju i da se uključe u istragu.

- Rekli smo kako smo spremni primati sve informacije koje eventualno imaju o ubojstvu Olivera Ivanovića, kako je to predviđeno Zakonom o međunarodnoj suradnji. Do sada nam nisu dali tražene informacije, mi ih očekujemo - rekao je državni odvjetnik, a kosovski predsjednik Hashim Thaci dan ranije je rekao da je ubojstvo Ivanovića "kriminalno-mafijaški akt, bez pouzdanih podataka o političkom motivu“.

Možda ste propustili...

VLADIMIR PUTIN ČETVRTI PUT U POSJETU BEOGRADU

Vučić: Rusija je uvijek mogla računati na Srbiju

OSVETA ZBOG UHIĆENE ŠEFICE HUAWEIJA?

Kina odlučna da pogubi osuđenog Kanađanina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODNOS OD KOJEG SRBIJA NIKADA NIJE IMALA KORISTI

I Srbiji i Rusiji očajnički treba netko tko ih voli

2

AMERIKA I EU USPJELI NAGOVORITI PRIŠTINU DA UKINE 100-POSTOTNO OPOREZIVANJE?

Dačić ne vjeruje Thaciju ni kada takse ukida

3

MALO JE VJEROJATNO DA ĆE IRSKA PRISTATI

May želi bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem Brexita