Osijek
NA KAVI “KOD MIRE”

Konobar sam 48 godina, no i dalje ne zapisujem narudžbe i ne zaboravljam lica gostiju
Objavljeno 3. veljače, 2018.
Martić je počeo u Bendeku, a danas radi u kafiću Metropolis

Susretljivost, besprijekorna usluga i prepoznatljiv, simpatičan osmijeh, osobine su koje krase Miroslava Martića, popularnog Miru, najstarijeg aktivnog konobara u Osijeku, omiljenog među gostima kafića Metropolis, u pothodniku na Trgu Ante Starčevića. Naime, u 64 godine života Miro je skupio čak 48 godina radnog staža, pa čak ni sada, netom prije odlaska u mirovinu, radi istim tempom i ne odustaje od druženja s vjernim gostima.

- Zanat sam počeo učiti 1970. godine u tada eminentnom restoranu Bendek, za kojega me vežu najljepše uspomene u radu s kvalitetnim, pristojnim gostima. Od tada sam promijenio mnoga radna mjesta, od restorana Zagreb i Bastion, preko pizzerija Bonus i Monaco, pa sve do Zoo hotela i hotela Royal, u kojemu sam naposljetku bio i šef sale devet godina- prisjeća se komunikativni Miro.

Ističe kako tijekom dugih 48 godina ne može izdvojiti ni jednu neugodnu situaciju, bar ne takvu da joj se danas ne može nasmijati. U dobi od 59 godina Miro je dobio posao konobara u kafiću Metropolis, nakon što je u samo nekoliko dana impresionirao dotad skeptičnog poslovođu, dokazujući mu da bez zapisivanja pamti želje svih gostiju, dok lica, kako kaže, nikada ne zaboravlja.

- Čovjek kako se postavi u ovome poslu, tako će mu i biti, pa će tako i zarađivati. Stoga sam se ja od početka uvijek trudio biti uslužan, ljubazan i spreman pomoći svakom gostu – čašicom razgovora, odlaskom po kutiju cigareta, ili jednostavnim pridržavanjem kaputa, jer klijenti cijene male znakove pažnje, zbog kojih mi se uvijek i vraćaju - iz iskustva govori najstariji aktivni osječki konobar. S ponosom naglašava kako mnogi gosti dolaze na kavu “kod Mire”, nekada i ne znajući da se kultni kafić u pothodniku zove - Metropolis.

Tako mu čak i dandanas dolaze mnogi gosti koje je “vjenčavao” i posluživao prije nekoliko desetljeća u Bendeku i Royalu, a upravo mu oni i “donose plaću”, jer svaki dan, bez obzira na vremenske prilike, dolaze popiti kavu i uživati u opuštenom ugođaju. Upravo zbog takve atmosfere Miro želi u Metropolisu ostati do mirovine, pa čak i kasnije, jer planira zamrznuti mirovinu ili raditi manju satnicu. Njegovim bi gostima to zacijelo bilo drago, a mladi bi konobari od njega imali što naučiti. Stara škola, kako se to kaže, uvijek je na cijeni.

Marko MANDIĆ
NEKAD SU NAPOJNICE BILE POZAMAŠNE

- Ponekad sam zbilja znao dobiti izrazito velike napojnice, čak od nekoliko stotina kuna od samo jednoga gosta, dok sam na početku konobarske karijere, primjerice, radio za 400 maraka mjesečno, a dnevno sam mogao dobivati napojnice od čak pedesetak maraka - prisjeća se Miro.

Kaže kako su gosti danas znatno zahtjevniji, ali su manje platežne moći nego prije.

- Nekada je bila praksa zavrtjeti rundu znancima, dok danas gosti većinom dolaze sami, u potrazi za mirom. Također, i zahtjevi su se gostiju s vremenom povećali, pa čak i ja sam, s dugogodišnjim iskustvom, ponekad moram dobro razmisliti znam li doista što je naručio, ali, naposljetku, nikada ne promašim - kaže s osmijehom Miro Martić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas