Osijek
MATURANTI “RUĐERICE” PRIJEPODNE PROVELI U ZOO VRTU

Promatrali ptice i učili o značenju močvara
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Jučerašnje je sunčano i toplo poslijepodne bilo lijepo iskoristiti u zoološkom vrtu na lijevoj dravskoj obali. Učinili su to ekolozi - učenici 4. razreda Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića - koji su, u pratnji svojih profesora, ondje obilježili Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa.

Sve o važnosti najbližih močvarnih područja, najznačajnijim pticama, ali i prebrojavanju ptica stručno im je pojasnila dip. ing. Ivana Buzuk, stručna voditeljica Javne ustanove Angencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

- Razgovarali smo i o razlozima ugroženosti močvarnih staništa te načinu njihove zaštite. Velik smo dio posvetili načinu promatranja ptica pa smo tako zajednički obišli zoološki vrt i učenici su dalekozorom i GPS-om promatrali ptice. Potom smo vidjeli koje su vrste odabrali, a učenici su dobili i prigodne nagrade. Naravno, sve što su vidjeli koristit će im u radu, a posebice im je bio zanimljiv dio o kormoranima – ispričala nam je Buzuk koja je i čitateljima Glasa Slavonije otkrila zašto dolazi do odstupanja u brojnosti ptica iz godine u godinu. Naime, ove godine, rekla je voditeljica, zbog iznimno ekstremnih toplih uvjeta na rijeci Dravi i Dunavu, brojne su ptice ostale u rezervatu i nisu imale potrebu izlaska izvan njega u potragu za hranom.

Učenicima je, dakako, bilo vrlo zanimljivo promatrati i bilježiti ptice profesionalnim GPS-om, dalekozorima i fotoaparatima pokraj jednog od jezera u zoološkom vrtu. Svoje će znanje moći primijeniti u nastavi, a znanje su o pticama i močvarnim staništima svakako obogatili tim zanimljivim i poučnim predavanjem. Osim toga, iskoristili su lijepo vrijeme i obišli cijeli zoološki vrt, što u veljači i nije toliko često. M. Mihelić

ZOO VRT OBILJEŽAVA EKODATUME

- Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa do sada nismo obilježavali - rekla je prof. Tatjana Elez, edukatorica Zoološkoga vrta, dodajući kako se tijekom godine trude obilježiti što više ekodatuma pa su ove godine krenuli već s 2. veljače.

- Na kraju druženja s maturantima pokazala sam im barsku i kopnenu kornjaču, koju su učenici mogli i dodirivati – rekla je Elez.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVA VELIKA GRADILIŠTA

Gundulićevu i promenadu okupirala mehanizacija

2

NA SASTANKU KOORDINACIJE U ŽUPANIJI OTKRIVENI KORACI U BORBI PROTIV KOMARACA

Aviotretiranje komaraca počinje u srijedu, a istovremeno kreće i tretiranje s tla

3

RESTITUCIJA OTETE IMOVINE

HKD Napredak ne želi odustati od svojih nekretnina

oglas