Osijek
POTRAGA ZA NESTALIM STRANKAMA U OSIJEKU

Nema više Laburista i HSLS-a, a HSP i GOGO na “umjetnom disanju”
Objavljeno 3. veljače, 2018.
U politici više nisu Darko Bajto, Gordan Matković, Jaroslav Pecnik...

Iako su liberali bili na čelu Osijeka od 1993. godine, danas je HSLS potpuno neaktivna stranka u četvrtom po veličini gradu u Hrvatskoj. Naime, Zlatko Kramarić smatra se najdugovječnijim osječkim gradonačelnikom, koji je još 1992. iz HDZ-a prešao u HSLS i kao njegov kandidat pobijedio 1993. na izborima za osječkog gradonačelnika. Godine 1997., nakon raskola u HSLS-u, prešao je u LS, a 2006. dvije su se stranke ponovno ujedinile. Posljednji predsjednik osječkog HSLS-a bio je Darko Bajto, koji kaže kako se politikom prestao baviti još prije 10 godina.

- Ja sam se potpuno maknuo od politike, a mislim da je HSLS bio posljednja građanska opcija u Osijeku. Za mene su liberali jedina politička opcija i uopće se drugačije ne želim baviti politikom. No, sada mi je važniji moj duševni mir i politika me ne zanima - kaže Bajto, koji je nedavno dao ostavku na mjesto ravnatelja Ljekarni Srce u vlasništvu Osječko-baranjske županije, a dok se čekaju rezultati natječaja, obnaša dužnost v. d. ravnatelja ustanove. Još jedan prvi čovjek grada, Gordan Matković, danas uopće više nije politički aktivan. Naime, još 2005. nakon pobjede HSP-a na lokalnim izborima postao je zamjenik gradonačelnika Đapića za komunalstvo, stanovanje i promet. Istovremeno je bio i predsjednik osječkog ogranka HSP-a. Od 2008. do 2009. bio je osječki gradonačelnik, a nakon sukoba s vodstvom HSP-a zajedno sa svojim pristašama napustio je stranku i 2010. prešao u HDSSB. No, već 2011. napustio je HDSSB i prešao u HSP dr. Ante Starčević. I ova stranka danas je gotovo potpuno neaktivna.

- Neki sam dan vidio na društvenim mrežama da je povjerenik za gradsku podružnicu HSP-a AS postala Nataša Knežević. Možemo reći kako je ova stranka u Osijeku zamrla. Osobno sam podržavao priču Mosta, ali oni još uvijek djeluju prilično anarhično i nemaju sustav, tako da se dio ljudi uklonio od njih - kometirao je Matković, koji je donedavno bio ravnatelj Agencije za zaštitu prirode, a nakon isteka mandata ostao je u Agenciji kao stručni savjetnik na tri EU projekta iz kojih se financira polovina njegove plaće. Inače, HSP je nakon posljednjeg raskola s Antom Đapićem potpuno izgubio “parlamentarnost”, odnosno nema ga ni u Gradskom vijeću, ni u Županijskoj skupštini.

Stranka koja se pojavila na pretprošlim lokalnim izborima i obećavala mnogo svakako je bila Građanska opcija grada Osijeka, poznatija kao GOGO. Tako su u prošlom mandatu imali čak dva vijećanika, i to Miroslava Šimića i Miroslava Vaneka. Nakon što su se Vanek i Šimić posvađali oko koalicije s Mostom, Šimić je izašao iz stranke, a Vanek postao predsjednik GOGO-a.

- GOGO i dalje djeluje, a uskoro nas očekuju unutarstranački izbori. Kada na taj način dobijemo novi legitimitet, počet ćemo s novom strategijom i ocjenom gradske vlasti - najavljuje Vanek.

Jaroslav Pecnik u Osijek je doveo Hrvatske laburiste – stranku rada, čiji je bio predsjednik u Osijeku, ali i saborski zastupnik. Laburisti u Osijeku više ne postoje, a mi smo se raspali još dok smo bili u Saboru. U politici više nisam aktivan, ali komentiram stvari kao analitičar za brojne medije. Iskreno sam se razočarao i shvatio da ako nešto želite napraviti, dirate u čitav niz klijentelističkih i privatnih interesa i to ne ide, a ako im se priklonite, onda tek ne ide - zaključuje Pecnik.

Nefreteta Z. EBERHARD
UGAŠENI I ZELENI HRVATSKE

U srpnju prošle godine članovi stranke Zeleni Hrvatske prešli su u HDZ, čime se ugasila i ova stranka u Osijeku. “Mi nismo nikako mogli naći aktiviste za zelenu priču i stranka se svela na nas nekoliko. Stoga smo odlučili ući u HDZ i u toj stranci pokušati gurati ekološku priču”, komentirao je Zdravko Peko, bivši predsjednik Zelenih Hrvatske.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas