Regija
OBNOVA SPOMENIČKE BAŠTINE

Restauriran spomenik pjesniku Luki Botiću
Objavljeno 2. veljače, 2018.

ĐAKOVO - Na Gradskom je groblju dovršena restauracija spomenika Luki Botiću, podignutog krajem 19. stoljeća u duhu neoklasicizma. Zub vremena učinio je svoje, pa su na nadgrobnom sklopu još ranije uočene brojne pukotine i otkrhnuća, a bronca Botićeva reljefnog poprsja prouzročila je zelenjenje mramora na spomeničkom obelisku tog u svoje vrijeme vrlo cijenjenog hrvatskog romantika, pjesnika i saborskog zastupnika, izvijestili su iz gradskog komunalnog poduzeća Univerzal.

Kako je Botić, Strossmayerov suvremenik, čak i činovnik na biskupovom dvoru, višegodišnjim kulturnim djelovanjem u Đakovu dao doprinos nacionalnoj književnosti, Univerzal je s Gradom, nakon uspješne restauracije spomenika Strossmayerovim roditeljima krajem 2016., odlučio temeljito obnoviti i njegov nadgrobni spomenik. Izvedenim je radovima poprsje Luke Botića, od čije je smrti prošlo više od 150 godina, pozlaćeno zlatnim listićima. Kameni su postament i obelisk očišćeni i izbijeljeni, pukotine sanirane, spomenik hidrofobno zaštićen, a tekst obeliska i križ na vrhu također obnovljeni zlatnim listićima. Postavljena je i nova mramorna pokrovna ploča.

Restauracija Botićeva nadgrobnog spomenika vrijedna 50.000 kuna dio je projekta obnove vrijedne spomeničke baštine Gradskog groblja, koju je Gradsko vijeće 2005. proglasilo zaštićenim kulturnim dobrom lokalnog značenja. Da je Botiću mjesto na multikonfesionalnom groblju u Đakovu najbolje potvrđuje njegov svjetonazor - pokazivao je jednake simpatije za kršćane i muslimane razvijajući ideju vjerske tolerancije, što je za ono doba bila značajna novost. M. Muškić

Možda ste propustili...

NAJVEĆA POKLADNA PIREDBA ISTOČNE HRVATSKE

25. Đakovački bušari otvoreni pokladnim Gastro-festom

PORIBLJAVANJE MIHOLJAČKIH RIBOLOVNIH VODA

Pušteno 1,2 tone šarana, uskoro će i 550 kg amura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana