Regija
NOVA TEHNOLOGIJA U FERAVINU

Uskoro pjenušac charmat metodom
Objavljeno 3. veljače, 2018.
U širenje i tehnološko opremanje podruma uloženo je 11 milijuna kuna iz Vinske omotnic

FERIČANCI - Vinarija Feravino kontinuirano ulaže u tehnološko unaprjeđivanje prerađivačko-podrumskog kompleksa, a sve radi podizanja kvalitete proizvoda. U netom dovršeno širenje i tehnološko opremanje podruma investirano je 11 milijuna kuna iz Vinske omotnice, a sredstva su uložena u zamjenu opreme i strojeva za primarnu preradu grožđa, povećanje kapaciteta fermentacije i čuvanja vina, proširenje proizvodnog asortimana, instalaciju opreme za proizvodnju pjenušavog vina, te zamjenu opreme i strojeva za punjenje mirnih i pjenušavih vina u boce. Tako će se instalacijom novog tehnološkog sklopa i niza uređaja bitno ubrzati i osuvremeniti postupci prihvata i prerade grožđa.

- Kontinuirano ulažemo u tehnologiju, pa tako odnedavno imamo potpuno novu primarnu preradu s dva prijemna koša i novim, najmodernijim prešama, jednom pneumatskom i dvije vakuumske. Preše predstavljaju najmoderniju tehnologiju na svjetskoj razini i vrlo su bitan preduvjet za proizvodnju vrhunskih bijelih vina. Opremljene su sustavom hlađenja i ventilima te se u njima može raditi karbonska maceracija – kaže glavni enolog Feravina Marijan Knežević.

Novim investicijskim ciklusom, opremljen i suvremeniji nego ikad, feričanački podrum je bogatiji i za nove vinifikatore i inoks spremnike.

- Kapacitete smo proširili i s pet novih vinifikatora za proizvodnju crnog i maceraciju bijelog grožđa kapaciteta sto dvadeset hektolitara te novih osamnaest inoks spremnika od po deset tisuća litara. Svaki je neovisan i ima svoj upravljački ormar te je sustav upravljanja potpuno automatiziran. Imaju i novi izobarični filtar za cross flow filtraciju koja se obavlja u atmosferi internog plina – objašnjava Knežević, napomenuvši da početkom proljeća stižu i nove moderne punioce za punjenje mirnih i pjenušavih vina.

- To je moderno postrojenje s tri autoklava za proizvodnju pjenušca prema charmat ili tankovskoj metodi. Do sada smo proizvodili pjenušce klasičnom metodom vrenja u boci, a ovo je nova tehnologija u našem podrumu – ističe Knežević.

Vinarija Feravino svoj prvi pjenušac Virtuo rađen tradicionalnom metodom vinskoj javnosti predstavila je 2015. godine. No, sada se odlučila za proizvodnju pjenušaca tankovskom metodom koja je jeftinija, jer ne zahtijeva puno prostora i rada. Vrenje se obavlja u tankovima i osnovna prednost ove metode je u industrijalizaciji postupka, što znači pojeftinjenje pjenušca i njegova dostupnost širem krugu potrošača. Kod klasične metode svaka se boca mora, tijekom nekoliko mjeseci, svaki dan lagano protresti, zaokrenuti za koji stupanj i lagano naginjati kako bi se na kraju talog od kvasca skupio u grliću boce.

Prvo punjenje feričanačkih pjenušaca napravljenih tankovskom metodom planira se do početka turističke sezone.

U širenje i tehnološko opremanje investirano je oko tri milijuna eura, no ni nakon tih velikih ulaganja u modernizaciju vinsko-podrumskog postrojenja, u Feravinu ne miruju. U planu je izgradnja novog klimatiziranog skladišta u proizvodnom krugu, ali i niza novih projekata čija će realizacija zaokružiti njihovu vinsko-turističku priču.

Snježana FRIDL
Izvoze od Njemačke do Meksika

Feravinu su iz Vinske omotnice odobrena i sredstva za projekt Konverzija vinograda. Tim projektom tijekom 2017. mijenjali su sortiment i gustoću nasada na 24 hektara postojećih vinograda. Podigli su i pet hektara chardonnaya i 19 hektara graševine. Vinogradi se prostiru na oko 160 hektara, i to na lokalitetima u Feričancima, Zoljanu i Ceremošnjaku. Godišnja proizvodnja vina vrti se na oko 900.000 litara vina. Proizvode Frankovku, Graševinu, Bijeli Pinot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot crni, Syrah, Merlot i Zweigelt. Izvoze u Njemačku, Francusku, Nizozemsku, Englesku, Irsku, Estoniju, Švicarsku, Poljsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Rumunjsku, SAD, Meksiko i Japan.

SMJEŠTAJ I GASTRONOMIJA

Vinarija Feravino posluje u sklopu Osilovca, tvrtke u vlasništvu obitelji Ivana Ergovića, koja je vlasnik i Nexe grupe. Tvrtka Osilovac, kaže Ivan Ergović, planira ulaganja u turističku ponudu Feričanaca – u smještajne kapacitete i gastronomsku ponudu. “Osilovac je najznačajniji gospodarski subjekt feričanačkog kraja i kao takav treba biti jedan od predvodnika u unaprjeđivanju kvalitete života lokalne zajednice”, naglašava Ergović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana