Regija
PROGNANIČKO NASELJE BLACE SANIRANO

Općina će darovati parcele za gradnju obiteljskih kuća
Objavljeno 3. veljače, 2018.
Zemljište je u vlasništvu države i Općina Andrijaševci na njemu ne može ništa raditi dok joj ga država ne prenese u vlasništvo

ROKOVCI - Općina Andrijaševci, gdje je i mjesto Rokovci, još prije pet-šet godina, odmah nakon što je u rujnu 2012. i službeno ugašeno prognaničko naselje Blace kod Rokovaca, odlučila je kako će uz pomoć države sanirati naselje površine 12 hekatara, napraviti 200-tinjak parcela i darovati ih mladim obiteljima koji će tu sagraditi obiteljske kuće. To je, uvjerene su općinske vlasti, jedan od način kako zadržati mlade obitelji, ali budući da je zemljište u vlasništvu države, ništa još ne mogu raditi dok država ne prenese vlasništvo na Općinu Amdrijaševci. Svojim novcem, odnosno s pola milijuna kuna, prije godinu dana sanirali su teren, odvezli na tone i tone raznog smeća, pokosili travu, uredili odvodne kanale, šahtove osigurali betonskim poklopcima, a iskoristili su i ostatke građevinskog materijala za posipanje poljskih puteva. Također su o svom trošku postavili javnu rasvjetu na cestu koja vodi do naselja i rampama osigurali sve ulaze kako bi se spriječilo devastiranje.

Čekaju dvije godine

- Prije dvije godine Ministarstvu državne imovine dostavili smo zahtjev i elaborat da nam država daruje zemljište i prepiše vlasništvo kako bismo mogli ostvariti svoje planove o zbrinjavanju mladih obitelji. Još čekamo odgovor, ali nadamo se da će to biti uskoro jer, koliko čujem, Čepin, koji je kasnije od nas dostavio sličan zahtjev, dobio je pozitivan odgovor. Uklonili smo kućice, odvezli smeće, sredili cijelu površinu i ona je danas kao park. Samo čekamo odgovor države kako bismo krenuli u parcelizaciju. Planiramo mladim obiteljima darovati parcele i besplatne komunalije. Prema našim procjenama, tu bi se moglo napraviti oko 200 parcela za isto toliko obiteljskih domova, ali sve ovisi o tome što ćemo isplanirati kada postanemo vlasnici zemljišta. Naime, osim obiteljskih kuća planiramo da tu bude i sportska dvorana, jer otvoreni tereni već postoje, i sve ono što je potrebno obiteljima pa da to postane malo, ali kompletno naselje – kaže načelnik Općine Andrijaševci Damir Dekanić, i pojašnjava kako za sada ne zna hoće li država darovati građevinski materijal za gradnju kao što je to u nekim općinama i gradovima, ali misli da je rješenje na vidiku.

Zadržati mještane

Općina Adrijaševci, kao i gotovo sve slavonske općine, bilježi smanjenje stanovništva pa se od popisa 2001. do 2011. broj stanovnika smanjio za 474, što je za općinu s nešto više od 4000 stanovnika dosta velik i zabrinjavajući broj. Zato bi darovane parcele, a možda i građevinski materijal, za gradnju kuća mogli odgovoriti neku od mladih obitelji od iseljenja.

Prognaničko naselje Blace sagrađeno je 1993. donacijom Republike Njemačke i u njemu je bilo 250 objekata s 500 stambenih jedinica, gdje je boravilo i do 2500 prognanika, te popratni sadržaji poput dječjeg vrtića, ambulante, uprave naselja i kapelice. Nakon zatvaranja naselja država je darovala montažne kućice koje su bile u ispravnom stanju raznim udrugama te sportskim i kulturnim društvima. Iz naselja su zadnji prognanici otišli 2005. i posljednjih ih je godina ovdje bilo jako malo, uglavnom izbjeglice iz BiH koji se nisu imali gdje vratiti.

Miroslav FLEGO
Možda ste propustili...

AGLOMERACIJE POŽEGA I PLETERNICA

Potpisan je ugovor s nadzornikom radova

BIVŠI KARATISTI UGODNO IZNENADILI

Na Charlijev trening došao i gradonačelnik

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana