Ekonomija
TREND RASTA

Lani stanovništvu odobreno 1,5 mlrd. kuna više kredita
Objavljeno 3. veljače, 2018.
Smanjenje kamata poticaj je za rast kunskih kredita, ističu iz RBAanalize

Na kraju lanjskog prosinca ukupni krediti odobreni stanovništvu od kreditnih institucija iznosili su 119 milijardi kuna, što je 0,2 % manje u odnosu na prethodni mjesec, ali 1,2 % ili 1,46 milijardi kuna više na godišnjoj razini, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Udio kunskih plasmana u ukupnim plasmanima stanovništva nastavio je višegodišnji trend rasta, dosegnuvši krajem prosinca 48 %, dok je krajem 2016. taj udio iznosio 42 %, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB). S druge strane, devizni krediti i oni uz valutnu klauzulu na kraju su prosinca imali udio u ukupnim kreditima stanovništvu od 52 %, što znači da je nastavljen trend razduživanja stanovništva u tim vrstama kredita, pri čemu se smanjuju valutni rizici zaduženja. Prema namjeni, najznačajniji udio u kreditima stanovništvu čine stambeni krediti, 44,4 %, i gotovinski nenamjenski krediti, 36,1 %, s tim da je iznos stanja stambenih kredita bio za 9,9 milijuna kuna manji u odnosu na studeni, dok je u odnosu na prosinac 2016. zabilježen rast za 327 milijuna kuna. Godišnji rast iznosa stambenih kredita, ističe se u analizi RBA, prvenstveno je posljedica rasta iznosa kunskih stambenih kredita za 33,8 % godišnje, dok kunski krediti uz valutnu klauzulu i oni devizni bilježe smanjenje u odnosu na prosinac 2016. - za 7,7 %, odnosno 32,4 %. “Smanjenje kamatnih stopa u prošloj godini na novoodobrene kunske kredite kućanstvima bez valutne klauzule, ali i kamatnih stopa na prvi put ugovorene potrošačke kredite u kunama je, uz isključeni valutni rizik, zasigurno dobar poticaj za rast iznosa kunskih kredita”, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u petak. Gotovinski nenamjenski krediti krajem prosinca iznosili su gotovo 43 milijarde kuna, što je za 44,2 milijuna kuna manje u odnosu na stanje na kraju studenog, ali 2,2 milijarde kuna više u odnosu na kraj prosinca 2016.Hina

KRETANJA STANJA KREDITA OVISNO O KRETANJIMA NA TRŽIŠTU RADA

“Iako stanje ukupnih kredita stanovništva od rujna prošle godine bilježi pozitivne godišnje stope rasta, njihov oporavak u godini pred nama bit će skroman. Naime, preduvjet za ulazak u nove financijske obaveze, osobito one dugoročne, mogućnost je njihova vraćanja, odnosno otplate kredita, stoga su kretanja stanja ukupnih kredita stanovništva znatno ovisna o kretanjima na tržištu rada”, zaključuje se u analizi RBA.