Mozaik
HRT: NA PROJEKCIJI U NOVOJ GRADIŠKI

Emisije pučke i predajne kulture
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Dokumentarne emisije pučke i predajne kulture Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod naslovom “U Drežniku, na Svisvete” i “U Drežniku, na poklade” bit će prikazane na prigodnoj projekciji u Pučkome otvorenom učilištu “Matija Antun Relković” u Novoj Gradiški u nedjelju, 4. veljače s početkom u 19 sati. Emisije su nastale u produkciji Programskoga odjela za kulturu HRT-a, čiji je urednik, scenarist i pripovjedač Aleksej Gotthardi-Pavlovsky ujedno i urednik emisija pučke i predajne kulture na HRT. Obje su emisije snimljene u suradnji s KUD-om Drežnik iz istoimenoga mjesta u okolici Nove Gradiške, koji je i suorganizatorom projekcije. Dokumentarni film “U Drežniku, na Svisvete” govori o običaju održavanja zabave u tome mjestu na Sve svete, a “U Drežniku, na poklade” o mjesnome pokladnom običaju šaljive konjske zaprege, u kojoj pravih konja nema, nego sve uloge igraju ljudi, i to samo muškarci.

- Riječ je o dva još živa običaja koja doduše postoje u fragmentima, stoga smo zamolili stanovnike Drežnika da ih rekonstruiraju za potrebe televizije kako bismo ih snimili i prikazali širemu gledateljstvu - istaknuo je Aleksej Gotthardi-Pavlovsky.

Dokumentarna emisija “U Drežniku, na Svisvete” u programu je HRT-a dosad već prikazivana, prvi put krajem listopada 2016., a emisija “U Drežniku, na poklade” na HRT-u bit će prvi put prikazana na Prvome programu u četvrtak 8. veljače s početkom u 11.10 sati. Redatelj je emisija ugledni i višestruko nagrađivani autor Branko Ištvančić, snimatelj je Dušan Vugrinec, autor glazbe Pere Ištvančić, a producent Mate Letica. T.K.

Možda ste propustili...

HDU TOP-LISTA FIZIČKE PRODAJE

Tihomir Pop Asanović opet ima vinil mjeseca

IZVRSTAN ENO-GASTROFESTIVAL U OSIJEKU

WineOS kruna je svih vinskih manifestacija

NAMIBIJSKI UMJETNIK MAX SIEDENTOPF

"Africa" grupe Toto usred Afrike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana