Magazin
MAROŠ ŠEFČOVIČ

Hrvatska može biti energetsko čvorište
Objavljeno 3. veljače, 2018.
POTPREDSJEDNIK EU KOMISIJE ZADUŽEN ZA ENERGETIKU

Hrvatska bi od Sunca i vjetra mogla dobivati puno više energije nego sada, rekao je u utorak u Zagrebu potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetiku Maroš Šefčovič.

- Hrvatska ima potencijal za proizvodnju 30 GW energije od Sunca i vjetra, tri puta više nego sada. Ako to kombinirate s hidroenergijom i geografskim položajem, možete od zemlje koja trenutačno uvozi energiju postati zemlja koja bi doista bila energetsko čvorište za jugoistočnu Europu - rekao je Šefčovič u sklopu dijaloga s građanima, održanom na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Govoreći o LNG terminalu na Krku, Šefčovič je kazao da je riječ o važnom projektu ne samo za Hrvatsku nego i za regiju i za energetsku sigurnost cijele Europske unije.

- LNG terminal omogućit će slanje plina u svim smjerovima, jačanje konkurentnosti na tržištu i niže cijene. Zlatno pravilo energetske sigurnosti je diverzifikacija opskrbe. Primjerice, LNG terminal u Litvi omogućio je pad cijena plina za 20 do 30 posto. Zlatno pravilo energetske sigurnosti je diverzifikacija opskrbe, a zemlje u regiji trebaju poboljšati energetske interkonekcije i osigurati da svaka ima bar tri izvora iz kojih nabavlja plin.

Na pitanje zašto Hrvatska mora kupiti plinski terminal umjesto da ga unajmi, Šefčovič je objasnio:

- Europsku financijsku potporu može se dobiti samo ako je zemlja vlasnik terminala. Europska unija odobrila je prošlog prosinca 101,4 milijuna eura za projekt LNG terminala na Krku, a nedavno i dodatnih 16 milijuna eura za spojni plinovod.

Nakon što je Trump odlučio povući SAD iz Pariškog sporazuma, Šefčovič je istaknuo da je to s druge strane mobiliziralo mnoge u SAD-u da se odlučnije bore protiv klimatskih promjena.

- Predvodeći svojim primjerom, transformirajući naša gospodarstva i uvodeći nove tehnologije pokrećemo transformativni proces koji će nas dovesti do onoga što želimo. Što dulje budemo čekali, to će posljedice biti ozbiljnije. Tehnologija postoji i najuglednije financijske institucije spremne su u to ulagati - zaključio je Šefčovič.(HINA/D.J.)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana