Kultura
DRŽAVNI ARHIV SELI SE U NOVU ZGRADU

Elez: Glavna radna snaga su nam gimnazijalci i volonteri
Objavljeno 3. veljače, 2018.

VUKOVAR - Uloga i važnost Državnog arhiva u Vukovaru u čuvanju pisane i ostale arhivske i kulturne baštine Vukovarsko-srijemske županije - naziv je predavanja koje je Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru održao u sklopu programskog ciklusa “Kulturni četvrtak“ u Gradskoj knjižnici Vukovar. Osvrnuo se na ulogu arhiva u prikupljanju, čuvanju, obradi, sređivanju i zaštiti arhivskog gradiva s područja Vukovarsko-srijemske županije, a posjetitelji su mogli pogledati i izložbu reprezentativnih primjeraka izvornog arhivskog i knjižnog gradiva.

- Tijekom nešto više od deset godina djelovanja arhiva u Vukovaru, kao matičnog županijskog arhiva, razvili su se razni oblici suradnje s drugim kulturnim ustanovama, jer arhiv je dio tzv. zajednice 'arhivi, muzeji, knjižnice' i kroz suradnju s tim ustanovama realizirani su brojni projekti, poput izložbi i predavanja. Unatrag nekoliko mjeseci dobili smo i dva nova arhivska objekta, glavni objekt u Vukovaru, novu zgradu u Županijskoj ulici, koja je reprezentativno građena prema najmodernijim standardima arhivske struke. U nju će biti smješteno gradivo Vukovara i većeg dijela županije, dok će u sabirnom centru u Vinkovcima, u novoj zgradi biti smješteno ugavnom gradivo grada Vinkovaca - rekao je Elez, dodavši kako je time Arhiv dobio ono što mu je bilo nužno, prostor u kojem kvalitetno mogu sređivati i obrađivati gradivo i prezentirati ga javnosti, ali i lakše odrađivati poslove koje je do sada bio prisiljen raditi u suradnji s drugim ustanovama te je ovisio o dobroj volji tih ustanova, koje su im izlazile u susret u pogledu održavanja izložbi i predstavljanja knjiga. Naglasio je kako su stavljanjem u funkciju novih objekata problemi riješeni te sav posao kvalitetno odrađuju u novom prostoru, a i ponose se novom konferencijskom dvoranom i vrlo atraktivnim prostorom namijenjenim istraživačima arhivskog gradiva.

- Građani nam sve češće dolaze vezano uz arhivsko gradivo, bilo da je riječ o ostvarenju nekih njihovih privatnih prava ili ih zanima povijest Vukovara i županije. Što se tiče istraživača, imamo u planu s Institutom društvenih znanosti “Ivo Pilar” projekt u sklopu kojega će oni dolaziti i istraživati gradivo, koje će potom koristiti u daljnjem radu. Dajemo sve od sebe da zgradu u Vukovaru stavimo u pogon kako bi bila što dostupnija javnosti, ponajprije preko različitih predavanja, a nedavno smo imali i županijsko stručno vijeće profesora sociologije, što govori da želimo uspostaviti i suradnju sa školama - naveo je Elez.

Na upit koliko je zahtjevan proces prebacivanja gradiva iz stare zgrade Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima u nove objekte u Vinkovcima i Vukovaru, odgovorio je kako im taj dio posla trenutačno odnosi najveći dio radnog vremena i truda.

- Gradivo se mora fizički prenijeti, prevozimo ga kamionima i oslanjamo se na pomoć volontera, osobito u Vinkovcima. Puno su nam pomogli i vukovarski gimnazijalci u nekoliko etapa. Posao je iznimno složen, iziskuje znatan trud i napor, no radosni smo što gradivo možemo prenijeti u prostor u kojem će definitivno biti zaštićeno na mnogo adekvatniji i bolji način nego do sada - zaključio je Elez.

Dragana KORPOŠ

gradivo

ĆE BITI ZAŠTIĆENO BOLJE NEGO DO SADA

3000 DUŽNIH METARA GRADIVA

Državni arhiv u Vukovaru matična je arhivska ustanova Vukovarsko-srijemske županije koja prikuplja, čuva, zaštićuje, sređuje i obrađuje arhivsko gradivo iz područja uprave, sudstva, gospodarstva i drugih tijela tijekom 19. i 20. st. na području županije. Ne čuva isključivo pisano gradivo nego i filmsko, fotografsko, kartografsko i ostalo dokumentarno gradivo, kao i planove, skice i mape. Prema početnim proračunima, sada može primiti tri tisuće dužnih metara gradiva, a prema potrebi se arhivska spremišta mogu prilagoditi da preuzmu količine i do pet tisuća dužnih metara gradiva.

Možda ste propustili...

DRAMA ZA KOJU JE MIRO GAVRAN DOBIO NAGRADU "MARIN DRŽIĆ"

"Nora danas" objavljena na francuskom jeziku

ČETIRI KONCERTA U POVODU SVJETSKOG DANA GLAZBE

Glazba i grad - Fiesta Latina

NARODNE NOŠNJE KROZ OBJEKTIV PIONIRA FOTOGRAFIJE

Većinu je nošnji Tošo Dabac zabilježio spontano

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana