Mozaik
ISTRAŽIVANJE U DOLINI KRALJEVA

Radarima do tajne odaje Tutankamonove grobnice
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Stručnjaci iz Italije, Britanije i Egipta počeli su "presudnu" potragu za mogućim tajnim odajama u grobnici faraona Tutankamona u Luksoru. Znanstvenici će s pomoću geofizičkih radara (GPR) pokušati utvrditi postoje li prazni prostori ili skriveni prolazi iza pogrebne odaje dječaka faraona.

Britanski egiptolog Nicholas Reeves kazao je da detaljni pregledi fotografija i skeniranja upućuju na to da se u sjevernom zidu pogrebne odaje krije tajni prolaz u drugu prostoriju. Reeves smatra da bi u tajnoj odaji mogao biti grob kraljice Nefertiti, supruge Tutankamonova oca, faraona Eknatona (Amenhotepa IV.). Znanstvenici još nisu sigurni je li mu ona bila majka ili je Tutankamon plod Eknatonove veze s nekom drugom ženom.

Nakon više od godine dana čekanja znanstvenici sa sveučilišta u Torinu dobili su zeleno svjetlo egipatskih vlasti za provedbu "odlučujućih georadarskih mjerenja" unutar grobnice. Mjerenja bi trebala trajati do 6. veljače, kazao je Franco Porcelli, voditelj skupine u kojoj će biti i britanski i egipatski stručnjaci. Tom metodom, kazao je Porcelli, može se utvrditi postojanje tajnih odaja s 99-postotnom sigurnošću.

Tutankamonovu grobnicu otkrio je 1922. engleski arheolog Howard Carter u Dolini kraljeva u Luksoru. U samom početku bio je praktički nepoznat faraon, no ime Tutankamon uskoro je postalo tako poznato i slavno da je zasjenilo imena drugih faraona. U trenutku ovog otkrića Dolina kraljeva se smatrala za mjesto gdje se ne može nešto otkriti. Međutim, silna upornost Cartera srećom se isplatila. Vođen otkrićem nekoliko predmeta što su nosili Tutankamonovo ime, Carter je vjerovao da kralj mora još ležati negdje u dolini. Poslije mnogo godina napokon su se pokazale nekakve stube 4. studenoga 1922. godine, točno nasuprot sjeverne strane ulaza u grobnicu Ramzesa VI. Sljedeći dan one su bile očišćene i ukazala su se blokirana vrata s pečatima drevnih čuvara Doline kraljeva. Iza tih vrata ležalo je arheološko otkriće stoljeća.H

GROBNICA - RAJ ZA ARHEOLOGE

Tutankamonovo počivalište najočuvanija je faraonska grobnica, i suprotno od ostalih grobnica koje su stoljećima sustavno pljačkane, gotovo je netaknuta. U njoj je pronađeno više od 2000 predmeta i arheolozima je trebalo devet godina da ih sve katalogiziraju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAJAM VJENČANJA U TC PORTANOVA OSIJEK

Zvijezde nosile reviju za pomoć djeci s autizmom

2

HOLIVUDSKI PAR

Brad Pitt i Charlize Theron su u vezi

3

ODRŽANO 20. ZIMSKO SPREMANJE

U Antinu prikazana ljepota zimskog crkvenog ruva