Novosti
IZMJENE ZAKONA O POS-U

Stanovima privući
deficitarne kadrove
Objavljeno 1. veljače, 2018.
Radi se o onim mjestima gdje je deficit liječnika, profesora, znanstvenika, a najam stanova mogle bi plaćati državne institucije, naveo je Štromar

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, kojeg je Vlada sa svoje sjednice u četvrtak poslala u saborsku proceduru, želi se omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja radi zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova, ponajprije na nedovoljno razvijenim područjima. Cilj je, također, urediti najveću prodajnu cijenu POS-ovog stana i građevinskog zemljišta.

Kako je naveo ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar ovim se prijedlogom, osim državnim službenicima, predviđa osiguranje stanova i javnim službenicima i namještenicima javnih službi u okviru posebnog programa POS-a prema kojem će se graditi stanovi u svrhu davanja u najam po posebno povoljnim uvjetima.

- Radi se o onim mjestima i gradovima gdje je trenutno deficit liječnika, profesora, znanstvenika, a najam stanova mogle bi plaćati državne institucije kao što su Državni zavod za zdravstveno osiguranje, jedinice lokalne samouprave, općine, gradovi županije, zatim fakulteti, i time bi mogli privući deficitarne kadrove, naveo je Štromar.

Uključena je i mogućnost opremanja stanova, čime bi se dovršio objekt na način da najmoprimac može odmah useliti, bez dodatnih troškova

Prijedlogom se želi urediti i najveća prodajna cijena POS-ovog stana propisana odredbama zakona u odnosu na prosječnu prodajnu cijenu stana koju su postigla trgovačka društva i druge pravne osobe u 2016. godini, ali i najveća prodajna cijena građevinskog zemljišta propisana odredbama zakona u odnosu na prosječnu cijenu građevinskog zemljišta koju su postigla trgovačka društva i druge pravne osobe prošle godine. Naime, u dosadašnjoj provedbi društveno poticane stanogradnje, stoji u prijedlogu izmjena zakona, uočena su znatna odstupanja prosječnih prodajnih cijena novih stanova, cijena zemljišta i cijena uređenja komunalne infrastrukture i priključaka na infrastrukturu postignutih u POS-u u odnosu na postignute prosječne cijene u realnom sektoru, odnosno u odnosu na prosječne prodajne cijene stanova trgovačkih društava i drugih pravnih osoba bez POS-a. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o cijenama prodanih novih stanova u drugom polugodištu 2016. godine, prosječna cijena po četvornom metru u razdoblju od siječnja do prosinca 2016. godine na području Hrvatske, a koju su postigli prodavatelji trgovačka društva i druge pravne osobe bez POS-a iznosila je 11.027 kuna, što je za 41,3 posto više od prosječne cijene POS-a koja iznosi 7806 kuna. Isto tako, troškovi građevinskog zemljišta u realnom sektoru iznose 1913 kuna, što je za 38,8 posto više od prosječne cijene zemljišta u POS-u koja iznosi 1378 kuna.

Ministar financija Zdravko Marić na sjednici je predstavio prijedlog zakona o elektroničkom novcu te je naveo da su njime postroženi uvjeti za izdavanje odobrenja za izdavanje elektroničkog novca kojima se osigurava povećana razina sigurnosti što će pridonijeti većoj razini zaštite potrošača.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izvijestio je na sjednici da se pokreće postupak pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Dijana PAVLOVIĆ/H
LNG TERMINAL NA KRKU POSTAJE STRATEŠKI PROJEKT U SVIM FAZAMA

Vlada je u četvrtak odlučila da projekt LNG terminala na otoku Krku postaje strateški investicijski projekt u svim fazama razvoja i realizacije, što znači u obje planirane faze - plutajućeg i kopnenog terminala. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić podsjetila je da je Vlada još 16. srpnja 2015. donijela odluku o proglašenju LNG terminala strateškom investicijom. Međutim, u međuvremenu, Vlada je 8. lipnja 2016. donijela zaključak o ubrzavanju aktivnosti na realizaciji tog projekta, i to na način da će se projekt provoditi u dvije faze - u prvoj kao plutajuće rješenjem, dok će kopneni terminal biti druga faza. Sukladno tomu, radi uklanjanja bilo kakve pravne neizvjesnosti o značenju odluke iz 2015., izmjenom se ta odluka dopunjuje te se jasno utvrđuje da je LNG terminal strateški projekt u svim svojim fazama.

Možda ste propustili...

PROJEKT OD 2.5 MILIJUNA EURA

Ugovor o izradi žičare na Učki

PROŠIRENA LISTA ZABRANJENIH POLITIČKIH SIMBOLA U AUSTRIJI

Ustaše u društvu s teroristima i islamistima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana