Sport
IVAN ANUŠIĆ, ŽUPAN OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Atmosfera je kod nas, kada igra Hrvatska, jedinstvena
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Osijek i Osječko-baranjska županija zajednički su se upustili u pokroviteljstvo susreta tenisača Hrvatske i Kanade u okviru 1. kola Svjetske skupine Davis Cupa. Uzbuđenje zbog velikog događaja u gradu i županiji osjetio je i Ivan Anušić. Da se bliži nešto spektakularno, osjetio je i po velikom broju djece i njihovih roditelja koji su došli na tradicionalni Kid's day. Iz HTS-a kažu kako je u srijedu u Gradskom vrtu posjet bio rekordan.

Stigle velike zvijezde

- Meni je iznimna čast što Osijek i Osječko-baranjska županija nastavljaju tradiciju domaćinstva Davis Cupa. Drago mi je što nakon Maroka i Španjolske ugošćujemo i ponajbolje tenisače iz Kanade. U naš grad i Osječko-baranjsku županiju stižu velike zvijezde svjetskog sporta. Meni je posebno drago što su te velike zvijezde zapravo hrvatske sportske zvijezde. Marin Čilić stigao je kao treći tenisač svijeta, nakon što je na Australian Openu igrao finale i nakon ozbiljne borbe izgubio od velikog Rogera Federera. Vjerujem kako će ga u idućem finalu i pobijediti, kao što vjerujem da će nam puno sjajnih rezultata i velikih pobjeda donijeti i Borna Ćorić i ostali naši hrvatski tenisači koji će se u sljedeća tri dana predstaviti u Osijeku - rekao je Anušić, podsjetivši kako su Osječko-baranjska županija i Grad Osijek za održavanje susreta za “Davisov pokal” u Osijeku izdvojili po 250 tisuća kuna.

- Svi stanovnici Osječko-baranjske županije gladni su velikih, ne samo sportskih, događaja. Sjetite se nogometne reprezentacije i kako smo doživjeli nekorektno ponašanje HNS-a. Hrvatski teniski savez prepoznao je kako je atmosfera kod nas, kada igra Hrvatska, jedinstvena. Sjetite se kako se prošle godine navijalo u Gradskom vrtu, a nije stigla najjača teniska hrvatska reprezentacija. Sada je ona tu i vjerujem kako će se navijati još jače, žešće i kvalitetnije. U ova tri dana u vrhunskoj atmosferi pokazat ćemo i naš mentalitet, naše domaćinstvo, našu susretljivost.

Sport je iznimno koristan i za promociju ostalih kapaciteta Osječko-baranjske županije. Samo za ovu prigodu stići će 70-ak navijača izravno iz Kanade.

- Mečevi će se gledati diljem svijeta i znat će se gdje se igraju. Doći će i određen broj Kanađana u Osijek i Osječko-baranjsku županiju, akreditirani su i strani novinari, koji će pisati o Davis Cupu, ali i o našem području, tradiciji, kulturi, kuhinji. Želimo ovaj događaj povezati s turističkom ponudom. Osijek i Osječko-baranjska županija trebali bi postati predvodnici sličnih gospodarskih, kulturnih i sportskih događaja u kontinentalnom dijelu naše zemlje. Vjerujem zato kako će osim zbog izvrsnih sportskih iskustava i dobrih mečeva svi gosti biti zadovoljni i onim što naš grad i županija imaju ponuditi. Jednako kako smo se između drugih velikih gradova u Hrvatskoj ponovo uspjeli izboriti za ovo prestižno natjecanje, tako njegujemo i druge potencijale koje ima naša županija. Posebno ću se osvrnuti na kontinentalni turizam, koji će u budućnosti, vjerujem, ravnopravno s Jadranom biti perjanica turizma naše države, i to cijele godine.

Prvi korak

Teniski susret Hrvatska - Kanada, vjerujemo, prvi je koji će se održati u ovom dijelu Hrvatske u 2018. godini.

- Posljednjih nekoliko godina već smo ugostili brojne velike sportske manifestacije i natjecanja koja su privukla goste iz cijeloga svijeta. Zato me veseli što smo ponovno jedan od gradova i regija koji su, ovoga vikenda, domaćini Davis Cupa, koji će privući brojne Slavonce i Baranjce, koje i ovaj put pozivam da stvore jedinstvenu atmosferu u Gradskom vrtu. Ovaj susret Hrvatska - Kanada bit će prvi u nizu velikih sportskih događaja. Bit će i gimnastički Svjetski kup, Pannonian Challenge, nastupi još poneke hrvatske reprezentacije, vjerujem, naravno, i nogometne uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo. Nadam se kako je i HNS nešto naučio i da se ne može onako ponašati prema hrvatskim navijačima iz Slavonije.

Župan Osječko-barajnske županije, naravno, bodrit će hrvatske tenisače u dvorani Gradski vrt.

- Za sada je sigurno da ću doći, s kime, još ne znam. Rado bih s obitelji, ali imam veliku obitelj, pa bismo previše mjesta zauzeli. Nadam se kako će naši tenisači učiniti u Osijeku prvi korak prema osvajanju Davis Cupa - zaključio je župan Osječko-baranjske županije.

Krešimir LACKOVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana