Crna kronika
ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJE KOD ČAGLINA

Monstrum psa ozlijedio škarama za rezanje metala
Objavljeno 2. veljače, 2018.

STOJČINOVAC - Okrutni napad na psa dogodio se u srijedu u prijepodnevnim satima u mjestu Stojčinovac u Požeško-slavonskoj županiji, nedaleko od Čaglina. Tridesetjednogodišnji muškarac psa je teško ozlijedio - škarama za rezanje metala!

- Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim državljaninom Republike Njemačke, kojeg se sumnjiči da je u dvorištu obiteljske kuće u vlasništvu 53-godišnjaka oštrim predmetom - škarama za rezanje metala - nanio više teških ozljeda njegovu psu. Protiv 31-godišnjaka slijedi kaznena prijava zbog počinjena kaznena djela “Ubijanje ili mučenje životinja”. Kaznenim zakonom Republike Hrvatske za to kazneno djelo propisana je kazna zatvora u trajanju do jedne godine - doznajemo od Gorana Matijevića, policijskog službenika za odnose s javnošću Policijske uprave požeško-slavonske.

Ivana Crnoja, predsjednica osječke Udruge Pobjede, koja se bavi zaštitom i promicanjem prava životinja, ističe da kazne trebaju biti i strože za zlostavljače.

- Novi Zakon o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu prošle godine, donio je tu novost da je predviđena kazna zatvora do godinu dana, no borit ćemo se i dalje da te kazne budu i strože. Očekujemo i od pravosuđa da bude efikasno i da svatko tko nanosi bol i patnju životinjama bude kažnjen. Onaj tko voli životinje voli i ljude, a vrijedi i suprotno - rekla je Crnoja.

Siječanj je u Slavoniji i započeo nasiljem nad psima. Naime, 1. siječnja u 12.30 sati u mjestu Kovačevac kod Nove Gradiške, 32-godišnjak udarcem sjekire usmrtio je psa 20-godišnjaka. Na osnovi dostupnih informacija doznaje se da je 32-godišnjaka iživciralo lajanje psa koji se nalazio u boksu. Uzeo je sjekiru, otvorio boks i usmrtio nesretnu životinju.

Tijekom 2016. godine hrvatskoj je policiji prijavljeno 60 slučajeva ubijanja ili mučenja životinja, a u 44 se i otkrilo tko ih je ubio ili mučio.

Iako je novi Zakon o zaštiti životinja pooštrio kazne za zlostavljače životinja, nažalost, takve se stvari u Hrvatskoj događaju gotovo svakodnevno. Iz udruga za zaštitu životinja pozivaju građane da prijavljuju zlostavljače jer samo tako mogu i odgovarati za svoja nedjela.

Sandra LACIĆ
ZLOSTAVLJAČIMA ZATVORSKE KAZNE

Prema Kaznenom zakonu, tko usmrti životinju bez opravdana razloga ili je teško zlostavlja, nanosi nepotrebne boli ili izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Tko isto učini iz koristoljublja očekuje ga kazna do dvije godine zatvora. Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode, ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju na dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci. Ukoliko bilo što iz navedenog napravi vlasnik, životinja će mu se oduzeti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike