Novosti
UOČI POSJETA PREDSJEDNIKA SRBIJE ZAGREBU

Vučić ne očekuje čuda, Krstičević traži ispriku
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Vezani članci

SRPSKI ODJECI POZIVA KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ

Vučić: Lošije ne može biti, može biti samo bolje

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić uvjeren je kako će s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović imati dobre razgovore, a na pitanje kako vidi činjenicu da su hrvatska predsjednica i Vlada RH u raskoraku, napomenuo je da ne razumije sasvim argumente kako nije vrijeme za posjet, ali ga prihvaća, javljaju mediji u Srbiji.

- Ako Hrvatska, i uz poziv predsjednice, hoće reći kako nisam dobrodošao - hvala, ako ne žele razgovarati - opet hvala. Ne pada mi na pamet podilaziti bilo kome, dodvoravati se, štitim interese Srbije. Imamo bolje odnose za racionalno rješavanje problema. Mislim da to mora biti odgovor i jedne i druge strane. Držim da su razgovori potrebni kada imamo probleme, kada se oni vide i zato hoću ići u Hrvatsku i boriti se za mir i stabilnost – rekao je Vučić agenciji Tanjug dodajući kako se “želi boriti da građani Srbije imaju bolju budućnost, da Srbi u Hrvatskoj imaju bolju budućnost”, kao što je spreman pomoći Hrvatima koji žive u Srbiji da ostvare sva prava.

- Spremni smo za težak, neposredan i otvoren razgovor na sve teme, jer ne želimo bježati ni od jedne teme, od nestalih, do rješavanja imovinskih prava Srba, prava na mirovine do toga da u pojedinim selima gdje žive Srbi nema struje, ali i pomoći hrvatskoj zajednici ovdje u Srbiji – rekao je Vučić.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je u četvrtak u Zagrebu da je Vučić dobrodošao u Hrvatsku, ali i da prvo očekuje ispriku zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku.

“Mi znamo da je bio rat, da je Hrvatska napadnuta, da je izvršena brutalna agresija na Hrvatsku. Moja zadaća danas je jačati sustav sigurnosti, jačati sustav vojske. Jasno je da trebamo gledati na budućnost. Ali je minimum isprika”, rekao je Krstičević novinarima. Na pitanje slaže li se Vlada s tim posjetom u ovom trenutku ili je možda trebalo pričekati da se smanje aktualne napetosti u odnosima između dviju zemalja, Krstičević nije želio jasno odgovoriti. “Vlada je rekla svoj stav. Sve sam rekao”, kazao je, uputivši novinare da to pitanje postave predsjednici Republike.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je kako još ne zna hoće li se sastati s Vučićem jer još nema informacije o službenom dijelu programa njegova posjeta, ali očekuje da će sadržaj i ishod tog sastanka pridonijeti ukupnom razvoju odnosa između dviju država. M.F./D.Pav.

ĐAPIĆ KRITIZIRA PREDSJEDNICU

Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) smatra predsjedničin poziv Aleksandru Vučiću da posjeti Zagreb posve nerazumljivim, osim ako nije potaknut izvana, rekao je u četvrtak predsjednik te stranke Anto Đapić. Pitanje je tko kreira hrvatsku vanjsku politiku, nastavio je. Posve je nejasno koji su motivi i ciljevi tog posjeta, ističe Đapić, podsjećajući da je do poziva Vučiću došlo samo nekoliko dana ranije nakon srbijanskog nabacivanja “fekalijama” na hrvatski narod i državu. Đapić sumnja na to da se iza predsjedničine namjere za iznenadnim dijalogom s Beogradom krije pritisak Sjedinjenih Država, koje su odmah pozdravile najavu hrvatsko-srbijanskog sastanka na vrhu. D.C.

Možda ste propustili...