Novosti
PROIZVOĐAČI APELIRAJU NA RJEŠENJE PROBLEMA

Spriječiti milijunske gubitke ribnjaka zbog kormorana
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Kormoran nema prirodnog neprijatelja, hrani se isključivo ribom koje dnevno pojede prosječno do 600 grama. Zbog toga šaranska proizvodnja u Hrvatskoj trpi milijunske gubitke, odnosno više od 4000 kuna po hektaru, te je time ozbiljno ugrožen opstanak cijelog sektora toplovodne akvakulture. Istaknula je to Ksenija Vukman iz PP-a Orahovica, na konferenciji u organizaciji Hrvatske gospodarske komore u povodu ukidanja nedavno donesenog rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike o dopuštenju odstrela kormorana na ribnjacima. Na konferenciji su predstavnici tvrtki članica Sekcije za toplovodni uzgoj HGK upozorili na negativne posljedice takve odluke ministarstva i pozvali su na ozbiljan dijalog kako bi se taj problem riješio.

- Službeno se računa da je u Hrvatskoj oko 12.000 kormorana, a dosadašnje rješenje dopuštalo je odstrel 10 posto populacije, odnosno 1200 komada. No, treba imati na umu da se njihova populacija multiplicira svake tri godine, pa ih danas vjerojatno ima više od 40.000. Mjera ograničenog odstrela primjenjuje se i u ostalim članicama EU-a, a koriste se i druge metode, poput bojanja jaja u gnijezdima - kazao je Milan Božić iz Ribnjačarstva Poljana.

Nada Lukić Kolundžić iz Ribnjačarstva Končanica istaknula je da ribnjaci imaju funkciju i očuvanja ekosustava za ostale životinje, jer su to uglavnom močvarna područja na kojima nije moguća druga vrsta proizvodnje. “Zapošljavaju dva do tri puta više radnika po hektaru nego druge poljoprivredne industrije, a imaju i funkciju u obrani od poplava”, naglasila je Lukić Kolundžić. Dodala je kako je važno očuvati ovu branšu jer “za razliku od drugih sektora u poljoprivredi mi ne dobivamo nikakve potpore, ostavljeni smo na milost i nemilost svih ovih predatora koji smanjuju proizvodnju i dovode u pitanje opstanak poduzetnika”.

Zoran Radan iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK podsjetio je da je proizvodnja slatkovodne ribe u Hrvatskoj devedesetih godina iznosila oko 12.000 tona, dok smo danas ispod 3500 tona. D.Pav.

USPOSTAVITI MONITORING

Dragan Stojanović iz PP Orahovica pozvao je na uspostavu ozbiljnog sustava monitoringa broja kormorana. “Bilo bi nužno da se u to uključe nadležna ministarstva, proizvođači, sportsko ribolovna društva i neutralni eksperti. Donijeta mjera bila je prvi korak prema rješavanju problema, tu smo vidjeli volju ministarstva da nam pomogne, a kad je to ukinuto sve je vraćeno na početak i mi smo izloženi golemim štetama”, zaključio je Stojanović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike