Osijek
DOMAĆA HRANA ZA DOMAĆE LJUDE

Viškovi će se hrane na tržnici donirati pučkim kuhinjama
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Nije toliko daleko dan kad na osječkoj tržnici ne bi trebalo biti viškova hrane od proizvođača. Projekt “Domaća hrana za domaće ljude” omogućuje upravo to, a riječ je o zajedničkom EU projektu osječke i pečuške tržnice koji je započeo jučer na glavnoj osječkoj tržnici.

- Ovaj projekt najviše znači za građane koji su u potrebi, prvenstveno pučke kuhinje, a cilj je općedruštvena vrijednost, odnosno donacija viška hrane na tržnici korisnicima u pučkoj kuhinji u Donjem gradu te u Crvenom križu. Također, želimo lobirati među građanima da budu svjesni kako među nama ima onih koji sebi ne mogu priuštiti proizvode koji se na tržnici prodaju – pojasnio je Igor Medić, direktor Tržnica d.o.o. Od voditeljice projekta Renate Čepo doznajemo kako je projekt vrijedan 263.600 eura, a metodologija koja je već učinjena pokazala je da građani nisu potpuno spremni donirati viškove hrane.

- Mi ćemo kroz aktivnosti potaknuti ne samo proizvođače nego i lokalno stanovništvo da se uključe u donaciju odbačene hrane. U tijeku je nabava rikši u kojima će se prikupljati hrana na dnevnoj bazi i dostavljati pučkim kuhinjama – pojasnila je Čepo.

Projekt je pozdravio i gradonačelnik Ivan Vrkić koji je rekao da se na ovaj način uspostavlja dobra ravnoteža između građana koji nemaju dovoljno i onih koji su u mogućnosti pomoći. Projekt smatra dobrim poticajem domaćoj proizvodnji i smatra da će angažmanom Tržnice i prikupljanjem viškova hrane zatvoriti krug pomoći. Vrkić je naglasio i da Grad pomaže u svom socijalnom programu te je istaknuo da u gradu nema više od desetak, a u okruženju 20-ak beskućnika.

- Primjerice, u Bruxellesu je jako puno beskućnika, ali ni mi se ne možemo u Osijeku ponositi s činjenicom da ih imamo puno manje. No, možemo naglas reći da smo socijalna zajednica i da Grad vodi računa o bespomoćnima i onima kojima je prijeko potrebna pomoć – istaknuo je Vrkić.

Marija MIHELIĆ
HRVATSKA SRCA I PJESMA, MAĐARSKI ČARDAŠ I GULAŠ

“Četiri godišnja doba - Mjesec ljubavi na osječkoj tržnici” naziv je jučerašnjeg festivala koji je okupio mlade umjetnike. Nikola Faller uime Udruge “Slama” izrađivao je srca od slame koja su podijeljena posjetiteljima, u glazbenom dijelu bili su tu Andrej Dorić i Karla Forjan, a zaplesao se i mađarski čardaš. Za kraj, oko podneva građanima je podijeljen mađarski gulaš.

Možda ste propustili...

KBC-U UREĐAJ OD 4,8 MILIJUNA KUNA

I u Osijeku omogućeno snimanje na SPECT/CT-u

KANONSKI POHOD ĐAKOVAČKO-OSJEČKOGA NADBISKUPA, OŠ DALJ

Hranić: Budite ponosni na svoj rad