Osijek
SUDBONOSNO “DA” NAKON 60. GODINE ŽIVOTA

I književnici J. Matanović i P. Pavličić uplovili su u bračnu luku u zreloj dobi
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Da ljubav zbog koje poželite uploviti u bračnu luku ne poznaje dobne granice pokazala su u 2017. godini 23 bračna para u Osijeku. Naime, toliko je, prema podatcima Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije, prošle godine sklopljeno brakova u Matičnom uredu Osijek u kojima je bar jedan od ženika bio stariji od 60 godina. Prema podatcima Državnog ureda za statistiku i godinu ranije u Osijeku su sklopljena 32 braka u kojima je jedan od ženika prešao 60. godinu života, a isti je broj takvih brakova bio i u 2015. godini. U 2014. godini vjenčalo se 20 takvih parova, a i u godinama prije, čini se, zavjetovanje na vječnu ljubav u tim godinama nije bilo neobično.

Oni koji to mogu osobno posvjedočiti su i poznati književnici i književni znanstvenici Julijana Matanović i Pavao Pavličić, koji su se vjenčali prošle godine. Iako su iz sentimentalnih razloga za svoje vjenčanje odabrali Vukovar, spominjemo ih u ovoj priči jer su nakon mnogo godina života u Zagrebu odlučili promijeniti adresu i zajednički živjeti u Osijeku, u Zagrebačkoj ulici.

Julijana se u svojoj 59. godini udala za 72-godišnjeg Pavla. Nije željela iznositi detalje, rekavši kako svaka ljubavna priča ima svoje javne i skrivene razloge. Njezini su, kaže, ponajprije kći Magdalena, tradicijski način života i, dakako, ljubav.

- Željela sam da se moje dijete bolje osjeća, jer neukusno je da je netko Pavla nazvao mojim prijateljem. U mojoj je obitelji inače prisutna ta terminološka oskudica po pitanju tko je kome tko – ispričala nam je književnica.

Ljubav u poznijim godinama odobrava i poznata psihologinja Mirjana Krizmanić. Vjeruje kako se brakovi u kasnijim godinama sklapaju zbog pronalaska bliske osobe, nekoga tko im je sličan i tko ima slična životna iskustva, te razumije svoju polovicu. Krizmanić podsjeća da mnogi tim činom osiguravaju egzistenciju.

- Netko ima izvanbračnu zajednicu i vjenča se da partneru osigura stan ili kuću, i na taj ga način zaštićuje. U svojoj sam mladosti provela jedno istraživanje u umirovljeničkom domu i sjećam se da su se ondje starci zaljubljivali, kako se to kaže, k'o ludi! Čak i žene koje su same došle u dom zaljubljivale su se u muževe parova koji su u domu i to su bile prave ljubomorne scene. Dakle, očito je bilo ljubavi – prisjetila se Krizmanić.

Sudeći prema statističkim podatcima, ljubav doista ne poznaje dobne granice. Naime, sedam godina unatrag broj onih koji su se vjenčali nakon 60. godine života gotovo je konstantan. Iako je najveći broj parova koji su u bračnu zajednicu ušli između 20. i 30. godine života, u statističkim su podatcima zastupljeni i oni koji su sudbonosno “da” (prvi ili neki drugi put) izrekli i dvostruko, pa i trostruko stariji.

Marija MIHELIĆ
U SOBU UMIROVLJENIČKOG DOMA PO DRUŽICU DOŠAO S TAMBURAŠIMA

U 15 godina svoga radnoga iskustva u Domu za starije i nemoćne osobe Osijek socijalna radnica Željka Dukić Mohorko imala je prilike svjedočiti i sklapanju brakova među korisnicima. Pamtim tri takva para, a jedan mi je ostao u trajnom sjećanju, jer su mlada i mladoženja napravili baš prave svatove. Mladoženja je po mladu došao u sobu s tamburašima, okupila se i rodbina i bilo je jako veselo. Vjerujem da je to bilo vjenčanje iz ljubavi, kao i sva ostala koja su sklopljeni u ovome domu. Tome je vjerojatno prethodila duža veza koja je rezultirala vjenčanjem – kaže Dukić Mohorko.

SKLOPLJENI BRAKOVI PREMA STAROSTI ŽENIKA U OSIJEKU

GODINA STARIJI OD 60 GODINA (Ž) STARIJI OD 60 GODINA (M) 2016. 14 18 2015. 11 21 2014. 6 14 2013. 5 17 2012. 13 22 2011. 11 23

Izvor: Državni zavod za statistiku

matični ured

VJENČANJE U POZNIM GODINAMA NIJE RIJETKOST

Možda ste propustili...

REALIZACIJA PROJEKTA U OPĆINI ČEPIN

Uskoro nove biciklističke staze

TUCANIČKE CESTE U PRIGRADSKOM NASELJU

Stanovnici Brijesta još čekaju asfaltiranje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana