Osijek
I U 2018. IZBORI

Krajem godine nadmetanje za vijeća gradskih četvrti i MO
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Iako smo u 2018. ušli s (olakšavajućom) spoznajom kako ove godine neće biti nikakvih političkih izbora, za Osječane to nije posve točno. Naime, krajem ove godine održat će se izbori za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti. Birat će se 133 vijećnika u ukupno 15 jednica mjesne samouprave; u osam GČ-a i sedam MO-a.

Iako je javnost sklona ovakve izbore smatrati izborima “koji to zapravo nisu”, valja znati kako uloga vijećnika mjesne samouprave i nije tako zanemariva - preko njih građani sudjeluju u odlučivanju o poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na njihov život i rad.

Odlukom o mjesnoj samoupravi Grad Osijek prenio je na mjesne odbore i gradske četvrti niz poslova - prije svega podnošenje inicijativa za uređenje naselja, prometa i unapređivanja okoliša, sudjelovanja u izradi urbanističkih planova davanjem mišljenja, pa do davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta i davanja u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju... Iz gradskog proračuna ovim su vijećima dodijeljena na raspolaganje i određena proračunska sredstva.

Ali izbori za mjesnu samoupravu su i svojevrsni pokazatelj trenutnog odnosa snaga političkih stranaka, odnosno indikator raspoloženja volje birača za sve sljedeće “velike” izbore.

A da su stranke, udruge i pojedinci u Osijeku shvatili ozbiljno i ovakve izbore dokazuje činjenica da je prije četiri godine 21 različita politička i građanska opcija predala 116 lista. Odnosno, zbrojeno, 1058 osoba željelo je participirati u vijećima svojih GČ-a ili MO-a.

Nakon izbora, pojedinačno od 133 vijećnika, u vijećima najviše ih je imala koalicija HDSSB-HSP - 47, slijedio je HDZ s ukupno 43 vijećnika. Po broju vijećnika na trećem je mjestu tzv. lijeva koalicija s 21 vijećničkim mjestom (SDP 9, HNS 8, HSU 3 i SU 1), a ostali su daleko iza.

Nakon konstituirajućih sjednica vijeća, i ovdje neizbježno s postizbornim koaliranjem, najviše predsjednika izvojevao je HDZ - osam; slijedio je HDSSB s tri te HNS i Desno s jednim predsjednikom. U Klisi i Tvrđi na mjesto predsjednika izabrani su nestranački kandidati. Najveće iznenađenje prošlih izbora bila je Kandidacijska lista Zorana Batnožića, koja je u GČ-u Tvrđa uspjela dosegnuti četiri vijećnika i "krojila" je vlast u toj gradskoj četvrti.

No četiri godine (i njihova) mandata na izmaku su. Kako će ih ocijeniti birači znat će se nakon izbora, koji će biti druge nedjelje u prosincu. D. Kuštro

11

vijećnika bira se u vijeća gradskih četvrti Retfala, Gornji grad, Industrijska četvrt, Tvrđa, Novi grad, Jug II i Donji grad

7

vijećnika bira se u vijeća mjesnih odbora Josipovac, Višnjevac, Cvjetno, Brijest, Osijek lijeva obala, Tenja, Klisa i Sarvaš

Možda ste propustili...