Osijek
SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

U 2016. na osječkom području od raka preminulo 955 osoba
Objavljeno 2. veljače, 2018.

U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, koji se obilježava svake godine 4. veljače, ove će se godine upozoriti na tzv. rijetke tumore od kojih je u Europskoj uniji oboljelo oko 4,3 milijuna osoba, a procjenjuje se da se na godinu otkrije više od 500.000 novih slučajeva rijetkih tumora.

Prema populacijski baziranoj studiji preživljenja, kod odraslih osoba s rijetkim tumorima dokazano je da je relativno petogodišnje preživljenje oboljelih od rijetkih tumora (47 posto) gore od preživljenja oboljelih od uobičajenih vrsta tumora (65 posto). Inače, prema podatcima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, tijekom 2016. na osječkom je području od novotvorina umrlo 955 osoba ili njih 329 na 100.000 stanovnika. Za pacijente s ovog područja utješno je što je prošle godine na Zavodu za onkologiju KBC-a Osijek, nakon 15 godina stanke, započeto liječenje bolesnika s HDR brahiterapijom. Brahiterapija je oblik radioterapije kojom se radioaktivni izvor uvodi u tumor ili neposrednu blizinu tumora te se odgovarajućom dozom zračenja djeluje na tumorsko tkivo, a istovremeno se štedi okolno zdravo tkivo i na taj način postiže maksimalan terapijski učinak. Brahiterapija se obično kombinira s radioterapijom vanjskim snopom.

Za sada se brahiterapija provodi kod ginekoloških malignih tumora što je otprilike 50-60 bolesnica godišnje, odnosno 150-200 aplikacija godišnje. Inače, posljednjih godina specijalisti KBC-a Osijek upozoravali su kako se u ovoj zdravstenoj ustanovi evidentira i oko 400 novooboljelih pacijenta od karcinoma mjesečno, odnosno čak 4500 novodijagnosticiranih karcinoma u pet slavonskih županija godišnje pribrojimo li osječkim pacijentima i one iz onkoloških ambulanti u Vukovaru, Slavonskom Brodu, Požegi i Virovitici, a koji gravitiraju prema KBC-u Osijek. N.Z.Eberhard

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVA VELIKA GRADILIŠTA

Gundulićevu i promenadu okupirala mehanizacija

2

NA SASTANKU KOORDINACIJE U ŽUPANIJI OTKRIVENI KORACI U BORBI PROTIV KOMARACA

Aviotretiranje komaraca
počinje u srijedu, a
istovremeno kreće
i tretiranje s tla

3

RESTITUCIJA OTETE IMOVINE

HKD Napredak ne želi odustati od svojih nekretnina

oglas