Novosti
SUDAR TERETNOG I PUTNIČKOG BRODA

Nema onečišćenja nakon havarije
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Sudar teretnog broda Plavi Jadran i putničkog broda Tijat u vodičkom akvatoriju, nakon čega je teretni brod potonuo, nije prouzročio onečišćenje mora, ali je u nesreći nastala znatna materijalna šteta, rekao je u četvrtak Robert Baljkas, lučki kapetan Kapetanije Šibenik. Djelatnici Lučke kapetanije Šibenik obavit će očevid, nakon čega će se znati više o uzrocima pomorske nesreće, koja se dogodila u srijedu oko 18.30 sati, dodao je. “U teretnom brodu Plavi Jadran bilo je oko 100 litara goriva, pa onečišćenja najvjerojatnije neće ni biti. Ronioci će danas snimiti potopljeni brod i vidjeti stanje. Tijat još ima zabranu plovidbe, pa ćemo vidjeti tijekom dana može li eventualno biti otegljen sa Zlarina, gdje se sada nalazi”, kazao je Baljkas.

Putnički motorni brod Tijat, u vlasništvu Jadrolinije, dugačak 37 metara, u srijedu se tijekom redovite plovidbe sudario s teretnim motornim brodom Plavi Jadran, dužine 30 metara, pri čemu nitko od putnika i članova posade nije nastradao. Dojavu o nesreći ispred plaže sv. Frane na otoku Prviću službenici šibenske Lučke kapetanije zaprimili su od Županijskog centra 112, koji je nazvao očevidac B.V., a koji je vlastitim plovilom isplovio u slučaju potrebe spašavanja brodolomaca. Pokrenuta je spasilačka akciju, a pripadnici šibenske Lučke kapetanije ubrzo su doplovili do mjesta havarije, rta Kobila, te izvijestili MRCC Rijeka o posljedicama sudara.

U trenutku sudara na teretnom brodu nalazila su se dva člana posade, zapovjednik, ujedno i vlasnik broda J.J., hrvatski državljanin, i jedan član posade, koji su tonući brod napustili skokom u more. Jednog od njih iz mora je neozlijeđenog izvukao B.V., koji je dojavio nesreću, dok je drugi član posade neozlijeđen samostalno doplivao do obale, gdje su potom obojicu zbrinuli mještani.

Na putničkom brodu “Tijat” u trenutku nesreće bilo je osam članova posade i sedam putnika.H

Bez plovidbe na mjestu potonuća

S obzirom na to da je teretni brod “Plavi Jadran”, koji je prevozio pijesak, nedugo nakon sudara potonuo, šibensko-kninski Županijski operativni centar za zaštitu mora objavio je za sve sudionike pomorskog prometa “security poruku” o poziciji potonuća, kako bi je zaobišli.

Možda ste propustili...

ZVONKO VRBAN, PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKOG SUDA OSIJEK

U pet godina donio sam 112 presuda, a samo su dvije ukinute

PODRŠKA REALIZACIJI PROJEKTA NA SAVI

Za most kod Gradiške čak 520,5 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana