Novosti
EN PRIMEUR 2018

Slavonske graševine završit će u najboljim restoranima
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Gotovo dvije trećine izlagača na vinskoj priredbi En primeur 2018, prvoj službenoj javnoj degustaciji nove berbe graševina, pošipa i drugih vinskih sorti, održanoj u srijedu u zagrebačkom hotelu Westin, činile su vinarije iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja.

Svoja mlada vina stručnoj javnosti, sommelierima, voditeljima i vlasnicima restorana te zaljubljenicima u vina predstavilo je oko 50 vinarija s istoka Hrvatske, te iz Dalmacije i Međimurja. Organizatori degustacije su Udruženje vinarstva pri HGK-u i udruga Graševina Croatica, Vina Dalmacije, te Hortus Croatiae. Predsjednik udruge Graševina Croatica Vlado Krauthaker istaknuo je kako su domaći vinari stvorili dobru podlogu za visoku kvalitetu proizvodnje, posebice bijelih vina, s kojima možemo biti vrlo konkuretni na svjetskom tržištu. “U prepoznatljivost hrvatskih vina, u samobrendiranje u svijetu, ipak treba još mnogo ulagati i truda i novca”, kaže Krauthaker, ističući veliku pomoć Hrvatske gospodarske komore. Naglasio je i važnost udruživanja proizvođača u udruge koje će štititi interese, te istaknuo da vinari očekuju pozitivne pomake donošenjem novog zakona o vinu.

Predsjednik udruge Vina Dalmacije Ivica Kovačević naglasio je važnost organiziranja vinskih manifestacija s ciljem promocije hrvatskih vinara i vina. Prošle godine hrvatski vinari osvojili su rekordan broj medalja i priznanja na prestižnim svjetskim natjecanjima. Vinari Slavonije i hrvatskog Podunavlja slažu se da je berba 2017. godine bila odlična, te će i vina biti izvrsna. Kušanjem na En primeuru to je i potvrđeno.

Borna Brzica iz erdutske vinarije Brzica ističe kako je za tu butik vinariju, koja godišnje proizvodi 40-ak tisuća butelja vina, nastup na En primeuru važan, jer je to priredba koja se održava na početku godine, kada distributeri, ali i ugostitelji, odlučuju o vinskim kartama za ovu godinu. “Povratne informacije gostiju i svih onih koji su kušali naša mlada vina izuzetno su pozitivni. Zadovoljni smo i držim da potvrđujemo dosljednost vrhunske kvalitete proizvodnje i ovim našim mladim vinima”, kazao je Brzica.

Vlasnik baranjske vinarije Kalazić - Slavko Kalazić napomenuo je kako je manifestacija En primeur hvalevrijedna. Iznio je čak prijedlog da se ona ubuduće usmjeri na točno određenu publiku, odnosno isključivo na vinske stručnjake, dobre poznavatelje, struku i ugostitelje.

Direktorica marketinga i turizma Belja Ljiljana Vajda-Mlinaček kaže kako su zadovoljni zbog pozitivnih reakcija na kušana vina, ali i proizvode Udruge baranjski kulen. “Graševina i frankovka sjajno se sljubljuju s kulenom i ovo je bila prilika da okuse naše destinacije pokažemo posjetiteljima i pozovemo ih da posjete Baranju, Slavoniju i naš Srijem, gdje ove delicije i nastaju”, kaže Vajda-Mlinaček.

Direktor Erdutskih vinograda Pero Grgić napominje da je En primeur manifestacija, a koja se održava prije početka turističke sezone, za vinare svojevrsni izlaz u svijet prodaje. On drži da bi upravo domaća vina trebala biti još zastupljenija u objektima na Jadranu tijekom ljeta, umjesto jeftinih uvoznih vina.

- Prošlogodišnju berbu najbolje bih opisao riječima: daj Bože da se ponovi - kaže Marijan Knežević, glavni enolog Feravina. Knežević ističe kako je vinogradarstvo i vinarstvo za Slavoniju vrlo važna djelatnost, posebice sada, u toliko potrebnom zadržavanju naših mladih ljudi u ruralnim sredinama.

Igor MIKULIĆ
NAGRAĐENA GRAŠEVINA JASNE ANTUNOVIĆ IDE U NEW YORK

Vinarka iz Dalja Jasna Antunović lani je osvojila moglo bi se reći i životnu nagradu za svoje vino, naime, Graševina Premium 2013 na Decanterovom je natjecanju u Londonu ocijenjena s 95 bodova, te je dobila platinastu nagradu i proglašena najboljim hrvatskim bijelim vinom. Na štandu Jasne Antunović pričalo se i o tom sada čuvenom vinu. “U ožujku ona ide u New York gdje će imati zadaću pomoći u brendiranju Hrvatske i naše graševine”, kaže Jasna Antunović. En primeur pozitivnim ocjenjuje, jer, kaže, prilika je to da prvi put vinari pokažu poslovnim partnerima i kolegama što su radili u protekloj berbi, i s čime će izići na tržište.

HGK VINARE VODI U SAD I KANADU

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Ivan Škorić naglašava da HGK ima cilj zajedno s udruženjem vinara staviti Hrvatsku na svjetsku vinsku kartu. “Imamo za sada i određenih uspjeha. Pokazuju to rezultati naših nastupa u Bordeauxu, gdje su hrvatska vina vrlo dobro ocijenjena. Pojavljuju se problemi s količinama, no udruživanjem vinara i te količine prestaju biti problem. Svake godine organiziramo više manifestacija. Neke se održavaju i kroz Vinsku omotnicu, gdje se 85 posto troškova pokriva iz EU-a, dok je 15 posto naših sredstava. Već krajem ožujka nastupit ćemo u New Yorku, gdje ide naših 30 vinara. Zanima nas i nastup na kanadskom tržištu, te ćemo vjerojatno na jesen organizirati predstavljanje naših vina. Namjera nam je, osim toga, prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji otvoriti hrvatsku vinsku kuću u Moskvi - naglasio je Škorić.

Možda ste propustili...