Svijet
NE ŽELE "LEKCIJE" IZ PARIZA

Turska nastavlja ofenzivu u Siriji
Objavljeno 1. veljače, 2018.

Turski ministar vanjskih poslova okomio se u četvrtak na upozorenje koje je francuski predsjednik uputio na temu turske ofenzive u Siriji, ustvrdivši da Francuska "ne treba podučavati" Tursku.

"Ni Francuska ni bilo koja druga zemlja ne mogu davati lekcije Turskoj. Vrlo dobro znaju što je cilj te operacije", rekao je Mevlut Cavusoglu, odgovarajući na pitanja novinara u Ankari.

Turska je 20. siječnja pokrenula operaciju "Maslinova grančica" u kantonu Afrin na sjeverozapadu Sirije, kako bi odande izbacila kurdsku miliciju Postrojbi za zaštitu naroda (YPG), koju Ankara smatra "terorističkom", ali je saveznica SAD-a. Usprkos pozivima na suzdržanost, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je u utorak da se ofenziva neće zaustaviti "prije uklanjanja terorističke prijetnje" na turskoj granici, aludirajući time na YPG koji nadzire brojne teritorije na sjeveru Sirije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je Tursku na eventualnu namjeru "invazije" Sirije.

"Ako se pokaže da ta operacija kreće u drugome smjeru od akcije za borbu protiv potencijalnih terorista koji prijete turskoj granici te da je to operacija invazija, tada nam ta operacija predstavlja realan problem", upozorio je Macron, citiran u članku online francuskog dnevnika Le Figaro u srijedu.H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POKRAJINA BAGHLAN

Desetci mrtvih u talibanskom napadu

2

MINISTAR PROMETA OKRIVIO JE ZA NESREĆU PRIVATNU TVRTKU

U Genovi 42 mrtvih, spasioci cijelu noć tražili preživjele

3

SUMNJA NA TERORIZAM

Migrant iz Sudana napadač je u Londonu