Svijet
RATNI ZLOČINCI GNJEVNI

Kandidatura Nataše Kandić za Nobela razljutila radikale
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Vijest da su dvojica američkih kongresmena, jedan predsjedajući Helsinškog odbora američkog kongresa, a drugi najviše rangirani demokratski član Odbora za vanjskopolitičke odnose Predstavničkog doma, kandidirali Natašu Kandić i Fond za humanitarno pravo za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, izazvalo je na srpskoj desnici, među nacionalistima, a ponajviše među ratnim zločincima, brojne komentare, najčešće negativne jer, trube oni, Nataša Kandić i FHP plaćeni su od zapadnih fondacija da rade protiv Srbije.

Možda je i najdalje otišao nacionalistički, desničarski Informer koji donosi naslov “Šiptarska svinjarija! Hoće dati Kandićki Nobelovu nagradu za mir jer je prodavala Srbe Haagu” i koji tvrdi da su predlagači “poznati šiptarski lobisti”. Informer se zgraža i navodi dio obrazloženja kandidature, navodeći kako je “dokumentacija o zločinima na prostorima bivše Jugoslavije, koju je Fond za humantarno pravo dostavio Haagu, bila ključna za provođenje pravde, kako na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju, tako i na sudovima za ratne zločine u zemljama regije”.

Vođa srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kandidaturu Nataše Kandić, s kojom se preko medija godinama obračunava, prokomentirao je u svom stilu, nakon što se gromoglasno nasmijao: “Ja bih nju kandidirao za glogov kolac”, što kandidatkinja nije htjela komentirati za srpske medije.

Portal Srbija danas pod naslovom “Duše prodane” donosi brojke koliko je tko od “neprijatelja Srbije” dobio novca od međunarodnih fondacija “da blate Srbiju”, a tu je i Nataša Kandić te navode kako je “prema financijskim izvješćima, koje nevladine udruge dostavljaju Agenciji za privredne registre, Fond za humanitarno pravo Nataše Kandić prihodovao od stranih donacija čak 325.293.000 dinara (nešto manje od tri milijuna eura)”.

Nataša Kandić, između ostaloga, osobno je zastupala obitelji žrtava na suđenju za zločin na Ovčari pred sudom u Beogradu. Zbog toga ju je 2006. tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić odlikovao ordenom “Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske”. Kandić je bila involvirana i u slučaju zločina u Lovasu.

25 godina traže pravdu za žrtve

Kako se navodi u priopćenju Helsinškog odbora, Nataša Kandić osnovala je Fond za humanitarno pravo u Beogradu 1992. kako bi “dokumentirala teška kršenja ljudskih prava počinjena za vrijeme sukoba tijekom raspada bivše Jugoslavije. Više od 25 godina kasnije, FHP nastavlja borbu za pravdu za žrtve ratnih zločina i suprotstavlja se ekstremnom nacionalizmu i etničkim tenzijama koje i dalje tinjaju na Zapadnom Balkanu. Glavni počinitelji zločina, uključujući političke i vojne vođe, prvi put od Drugog svjetskog rata pozvani su na odgovornost na međunarodnoj razini. Preživjelim žrtvama i traumatiziranim zajednicama u kojima su živjeli, pružena je prilika da ponovno izgrade svoj život. Zemlje regije potaknute su da se pridržavaju vladavine zakona i prihvate naslijeđe strašne prošlosti", piše u obrazloženju kandidature.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPUSTILE STRANKU

Zastupnice ogorčene vođenjem Brexita

2

POVIJESNI SKUP U VATIKANU O SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU

Stotinjak biskupa dogovara akcijski plan protiv pedofilije

3

RUSKI HAKERI UPADAJU U EU SUSTAVE

Microsoft tvrdi da su hakirane europske demokratske institucije