Regija
NOVINE U STATUTU

Do opoziva načelnika s dvije trećine vijećnika
Objavljeno 1. veljače, 2018.

ĐURĐENOVAC

Općinsko vijeće Đurđenovac jednoglasno je usvojilo treće predložene izmjene i dopune Statuta Općine Đurđenovac. Izmjenama koje su usklađene s izmijenjenim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koje je Sabor izglasao krajem prosinca, na drukčiji je način utvrđen odnos predstavničke i izvršne vlasti, odnosno vijeća i načelnika, kod nedonošenja proračuna i odluke o privremenom financiranju.

Neprihvaćanje proračuna do sada je značilo postupak istodobnog razrješenja načelnika i raspuštanja vijeća te raspisivanja prijevremenih izbora, ali su sada ta pravila redefinirana. Novi izbori slijede, ali jasno je podijeljena odgovornost između predstavničkog i izvršnog tijela u postupku donošenja proračuna. Prema najnovijim izmjenama Statuta, ako općinski načelnik ne predloži proračun odnosno ako ga povuče, Vlada će njega i njegova zamjenika, koji je izabran zajedno s njim, razriješiti, a vijeće će nastaviti rad. Međutim, ako načelnik predloži proračun, a vijeće ga ne donese, tada će vijeće biti raspušteno, a načelnik će nastaviti obavljati dužnost do imenovanja Vladina povjerenika i raspisivanja izbora. Proračun je temeljni financijski dokument i njegovo je donošenje posljedično nemogućnost realiziranja konkretnih projekata i rješavanja važnih pitanja.

Također, izmjenama Statuta referendum za opoziv načelnika i njegova zamjenika moći će predložiti i dvije trećine vijećnika. Do sada se to moglo učiniti na zahtjev 20 posto ukupnog broja birača.

Voditelj Odsjeka za gospodarstvo, gospodarenje prostorom i komunalne poslove Tomislav Majsterić kazao je, obrazlažući tu točku dnevnog reda, kako je riječ o izmjenama o kojima je bilo puno burnih rasprava u posljednje vrijeme, a smatra da nova pravila znače pozitivne promjene.

Načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović rekao je medijima da je riječ o usvojenom izmijenjenom zakonu popularno nazvanom “lex šerif”. Podsjetimo, zakon su tako prozvali oporbeni saborski zastupnici jer smatraju da pogoduje stvaranju nedodirljivih i neodgovornih čelnika izvršnih vlasti, koji se mogu ponašati poput lokalnih šerifa.

Snježana FRIDL

Neprihvaćanje proračuna do sada je značilo postupak istodobnog razrješenja načelnika i raspuštanja vijeća

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA OCJENJIVANJU 30 UZORAKA KOBASICE

Ivica Bušljeta proglašen je šampionom 10. Kobasijade

2

PRIRODA, KULTURNE ZNAMENITOSTI I MANIFESTACIJE RAZLOG ZA TURISTIČKI DOLAZAK

U Miholjcu tridesetak manifestacija

3

VESELO NA ULICAMA

Održano šesto Pokladno jahanje Bistrinci - Belišće