Regija
MILIČEVIĆ IMA RAZLOGA ZA ZADOVOLJSTVO I OPTIMIZAM

Županji dvostruko više poreznih prihoda nego u siječnju prošle godine
Objavljeno 2. veljače, 2018.
Višemilijunsko podebljanje poreznih prihoda u gradskom proračunu pokrenut će pozitivne trendove u Županji

ŽUPANJA

U samo mjesec dana od stupanja na snagu početkom ove godine, novi Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave, od kojeg lokalni čelnici puno očekuju, u Županji je već pokazao pozitivne učinke i nagovijestio uspješnu godinu što se tiče punjenja gradskog proračuna. Gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević zadovoljno ističe da je u siječnju od poreza uprihodovano čak 1.937.000 kuna, dvostruko više u odnosu prema istom mjesecu prošle godine. Ako se i sljedećih mjeseci nastavi takvim intenzitetom, u županjski će se proračun u 2018. sliti više od 23 milijuna kuna poreznih prihoda, za milijun više od planiranog za ovu godinu.

- Već se u siječnju pokazalo da je očekivani pojačani prihod od poreza ostvaren, što mi daje za pravo da sve što sam ove godine planirao mogu i ostvariti. Danas sam potpisao ugovore za 158 stipendija koje se kreću u rasponu od 400 do 800 kuna mjesečno, uz mogućnost povećanja iznosa tijekom godine. Ako se otvori prostor u proračunu, svakako ćemo to učiniti jer cilj nam je što više financijski pomoći našim studentima - kaže Miličević.

Pravo na stipendiju od 800 kuna mjesečno ostvarila su 24 studenta s prosjekom ocjena od 4,00 i više, a 29 studenta s prosjekom ocjena od 3,5 naviše dobivat će po 600 kuna. Najveći broj studenata, njih 105, s prosjekom je ocjena ispod 3,5 i oni će dobivati po 400 kuna mjesečno. Miličević poručuje da natječaj još nije zaključen i poziva sve redovne studente s prebivalištem u Županji koji se do sada možda nisu javili da dođu u gradsku upravu i dobit će stipendiju.

Višemilijunsko podebljanje poreznih prihoda u gradskom proračunu pokrenut će pozitivne trendove u Županji, biti snažan vjetar u leđa i dobar temelj za uspješno funkcioniranje Grada. Miličević podsjeća da je toliki prihod ostvaren 2009., što najbolje govori koliko je svih proteklih godina Županja bila zakinuta. U tom je razdoblju, računica pokazuje, izgubljeno oko 70 milijuna kuna, a to su dva proračuna.

- Zahvaljujem Ministarstvu financija i ministru Zdravku Mariću koji je prepoznao potrebe Slavonije i osnažio lokalne proračune. A na ovaj se način jasno pokazuje da se počinje ostvarivati i Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, u koji polažemo velike nade, a kojim Vlada namjerava oživjeti ta gospodarski i demografski opustošena područja - zaključuje saborski zastupnik i gradonačelnik Županje. M. Lešić Omerović

Više novca za novorođene, đake, prekvalifikacije, kulturu...

Povećane su i rodiljne naknade - 3000 kuna za prvo dijete, 4000 kuna za drugo dijete i 5000 kuna za treće dijete. Učenicima osnovnih i srednjih škola Grad će sa po 500 kuna sufinancirati udžbenike za sljedeću školsku godinu, a građanima plaćati prekvalifikacije radi veće konkurentnosti na tržištu rada. Paralelno će ići i realizacija programa iz fondova EU-a što se tiče privremenog zapošljavanja građana. Povećat će se izdvajanja za sport, kulturu i udruge…

Možda ste propustili...

BELIŠĆE DOMAĆIN ZAVRŠNE KONFERENCIJE PROJEKTA R-SOL-E

Obnovljivim izvorima energije do više novca

DONACIJA OPĆINE VRIJEDNA 28.000 KUNA

Školi u Kaptolu darovali pametnu ploču

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIHOLJAČKI “BAGREM”

Pčelari: Nacionalna staklenka je preskupa

2

ZVONIMIR KATAVIĆ NASTAVLJA TRADICIJU

Nakon FER-a posvetio se vinarstvu u Zoljanu

3

ZATRPANA NAJPOZNATIJA RUPA U HRVATSKOJ

Uskoro natječaj za gradnju dvorane u Babinoj Gredi