Regija
ZAHTJEV RODITELJA GRADSKIM ČELNICIMA

Ista pomoć ze vrtiće
Objavljeno 2. veljače, 2018.

SLATINA

Uoči održavanja 8. sjednice Gradskog vijeća Slatine, ispred velike dvorane Hrvatskog doma okupile su se majke polaznika Dječjeg vrtića Suncokret iz Slatine, jedinoga privatnog vrtića u Virovitičko-podravskoj županiji.

Jednaka prava

Okupile su se kako bi čelnicima grada i gradskim vijećnicima podijelile letak naslovljen “Slatina – Grad prijatelj SVE djece”. Na letku se roditelji iz Dječjeg vrtića Suncokret obraćaju gradonačelniku, predsjedniku Gradskog vijeća i vijećnicima s pitanjima koja se odnose na razliku između gradskog, javnog Dječjeg vrtića Zeko i Dječjeg vrtića Suncokret, koji pohađaju njihova djeca.

Zanima ih zašto roditeljima u Dječjem vrtiću Zeko Grad sufinancira boravak djece u vrtiću s 1077 kuna, a roditeljima djece iz Dječjeg vrtića Suncokret sa samo 680 kuna, zašto je u rujnu sufinanciranje u Zeki povećano za 150 kuna, u Suncokretu nije, ne bi li roditelji u oba vrtića trebali imati pravo na podjednako sufinanciranje jer u Zeki nema mjesta za svu djecu, i nisu li sva djeca u gradu jednako vrijedna, pa bi i svi roditelji trebali imati jednaka prava.

Majke polaznika DV-a Suncokret zabrinute su zbog odlaska predškolske djece iz vrtića i smanjenja broja polaznika, što za njih znači novo povećanje cijena, a možda čak i zatvaranje vrtića.

– Mi sada plaćamo 700 kuna po djetetu, a u DV-u Zeko roditelji plaćaju 462 kune. Na godišnjoj razini to je jedno ljetovanje za dijete ili garderoba za četiri godišnja doba. Ravnateljica zna za ovu inicijativu roditelja, ali kaže da je to na nama.

Nema zakonske obveze

Svi imaju dobru volju da nam pomognu, održana su dva sastanka s gradonačelnikom, ali mi ne vidimo pomaka - rekle su majke, uz pohvalu vrtiću Suncokret zbog projekata koji se provode i uspjeha koje vrtić postiže na raznim natjecanjima.

Od gradonačelnika Denisa Ostrošića doznali smo da je Grad pokazao dobru volju da pomogne roditeljima polaznika DV Suncokret pa su s tom namjerom i održana dva sastanka s ravnateljicom Snježanom Dupan Lovrić i roditeljima.

– Grad kao jedinica lokalne samouprave nema nikakvu zakonsku obvezu sufinanciranja boravka djece u privatnom vrtiću jer nema udjela u vlasništvu i nema nikakvu mogućnost sudjelovanja u kreiranju sadržaja djelovanja i aktivnosti te ustanove niti u donošenju odluka, ali ipak s više nego značajnim sredstvima pomaže roditeljima njegovih polaznika. Ta sredstva svake se godine povećavaju, pa je u deset godina postojanja privatnog vrtića ta ustanova iz gradskog proračuna financirana s oko dva milijuna kuna - kaže gradonačelnik.

Istina je da privatna inicijativa podrazumijeva i određene rizike, kao što je također istina da je Gradu u interesu da roditelji što lakše podižu svoju djecu čije rađanje i Grad stimulira. Upravo zato i unatoč svim teškoćama gradonačelnik Ostrošić ne odbija suradnju, nego je najavio da će Dječjem vrtiću Suncokret ponuditi suradnju na drukčijoj osnovi. Detalje o tome za sada još ne otkriva.

Petar ŽARKOVIĆ
To je privatan izbor

Gradonačelnik ističe velike razlike između privatnog i javnog vrtića, jer javni ima socijalne kategorije. Da uopće nema vrtića, roditelji bi se morali snalaziti angažiranjem baka-servisa ili dadilja, pa se tako sada moraju snalaziti oni roditelji za čiju djecu nema dovoljno mjesta u javnom vrtiću, a upis djece u privatni vrtić njihov je izbor. To se stanje može usporediti s javnim i privatnim školama: dok je u javnima školovanje besplatno, u privatnim se plaća jer se očekuje drukčiji rad i veća kvaliteta.

Grad pokazao dobru volju da pomogne roditeljima polaznika dječjeg vrtića Suncokret

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LOGORAŠI VUKOVARA RADE POPIS IZ 1991. GODINE

Imena 183 branitelja Mitnice koji su se predali s oružjem

2

ŽUPANIJSKA CESTA POSTALA DRŽAVNA

Kolodvorska bez prometa, šetnica u središtu Miholjca

3

PRODAJA NEKRETNINA NA ISTOKU

Županja najskuplja,
Vukovar najjeftiniji