Regija
RADOVI VRIJEDNI TRI MILIJUNA KUNA

Energetska obnova četiri stambene zgrade
Objavljeno 2. veljače, 2018.

ŽUPANJA

Krajem sljedećeg tjedna kreću radovi na energetskoj obnovi četiri stambene zgrade u Županji – jedna je na Trgu Republike, ulazi 8 - 11, a tri u Ulici dr. Franje Račkog 18a, 18c i 18d. Direktor gradske tvrtke za održavanje i upravljanje stanovima i stambenim zgradama Branko Stojčić jučer je s izvođačima potpisao ugovore i obavio prijavu gradilišta. Ugovorni rok završetka je 15. srpnja jer od 1. kolovoza suvlasnici stanova počinju otplaćivati svoj udjel u sufinanciranju. Za izradu projekte dokumentacije, koja je bila preduvjet za obnovu i za apliciranje na natječaj, Stanobirou je još 2015. godine odobreno 160 tisuća kuna.

- Energetskom obnovom obuhvaćena je vanjska ovojnica zgrada, odnosno izolacija zidova, stropova prema negrijanom tavanskom prostoru i izmjena zajedničkih prozora. A stanarima koji to do sada nisu učinili omogućena je zamjena i vanjske stolarije u stanovima. Ukupna vrijednost radova je oko tri milijuna kuna s PDV-om, od čega se po 1,2 milijuna kuna odnosi na zgradu na Trgu Republike i na zgrade Dr. Franje Račkog 18c i 18d koje idu skupa jer čine arhitektonsku cjelinu - pojašnjava Stojčić. Svi izvođači radova su iz Županje.

Obnovu će u 60-postotnom iznosu sufinancirati Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, a 40 posto iznosa osigurat će stanari kreditnim zaduženjem kod PBZ-a. Kamata je 5,19 posto, oni će plaćati tri posto, a preostalih 2,19 posto Grad Županja. U istom će omjeru vlasnici stanova koji su se na to odlučili financirati i zamjenu vanjske stolarije. Kredit će otplaćivati preko povećane pričuve. Primjerice, stanari u zgradi na Trgu Republike, ulazi 8 - 11, do sada su, pojašnjava Stojčić, pričuvu plaćali minimalnih 1,53 kune za četvorni metar stana, a sada će ona biti 3,47 kuna veća i iznositi pet kuna za kvadrat.

- Završetkom energetske obnove pokazat će se da se isplatila velika upornost i trud svih nas koji smo bili uključeni u ovaj projekt. Uređenje zgrada stanarima će donijeti ekonomske uštede, a svima nama ljepši okoliš. Razliku u povećanju pričuve koju će morati izdvajati u sljedećih deset godina neće toliko ni osjetiti jer će je kompenzirati manjim računima za grijanje, odnosno hlađenje stanova ljeti. Računica je jasna i pokazuje da će se troškovi ulaganja u izolaciju stanarima isplatiti - zaključuje. Marija Lešić Omerović

Šansa za sufinanciranje

U Stanobirou su se maksimalno angažirali kako bi iskoristili ponuđenu mogućnost sufinanciranja Fonda za energetsku učinkovitost, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj i povukli raspoloživa sredstva. Stojčić vjeruje da će na sljedećim natječajima za energetsku obnovu uspjeti kandidirati još neke zgrade, koje muku muče s oronulim fasadama i krovištima te dotrajalom vanjskom stolarijom. Vjeruje da će suvlasnici zgrada prepoznati priliku i uspjeti se dogovoriti jer smatra da bi bilo šteta propustiti mogućnost povlačenja sredstava koja pokrivaju veliku većinu troškova.

Stanobiro pod upravljanjem ima 33 zgrade kolektivnog stanovanja u gradu.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana