Regija
POLJOPRIVREDNICIMA NOVAC ZA NEPOLJOPRIVREDNE DJELATNOSTI

OPG konkurira za 375.000 kn za izletište na salašu
Objavljeno 2. veljače, 2018.

ĐAKOVO

Poljoprivrednicima je od prekjučer ponuđen natječaj i za nepoljoprivredne djelatnosti kojima se u ruralnim područjima želi “zaokružiti”, obogatiti život, stvoriti radne i druge pretpostavke za ostanak na selu. Drugim riječima, OPG-ovima je ovim natječajem za operaciju 6.2.1. “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” iz Ruralnog razvoja RH 2014. - 2020. omogućeno da dok, primjerice, njegov nositelj radi u poljoprivredi, njegova supruga sredstvima iz ovog natječaja, odnosno s 375.575 kuna realizira neku nepoljoprivednu ideju, primjerice tradicijski obrt za izradu rukotvorina, stvarajući time OPG-u dodatni prihod. Realizacija te “nepoljoprivredne” ideje u prijevodu znači da je moguće ulagati u sektor prerade i marketinga, ili izravne prodaje proizvoda (na sajmovima), u sektor pružanja usluga u ruralnim područjima koji može obuhvaćati usluge u poljoprivrednim, šumarskim i veterinarskim djelatnostima, u usluge u društvenim djelatnostima, pa i intelektualne usluge.

Kako ističu u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, koja je objavila “poljoprivredno-nepoljoprivredni” natječaj, moguće je ulagati i u sektor turizma u ruralnom području, te u sektor tradicijskih i umjetničkih obrta.

Mišljenja različita

Dojmovi na terenu su različiti. OPG-ovac Hrvoje Glavačević iz Strizivojne natječaj 6.2.1. vidi kao idealnu priliku za bavljenje seoskim turizmom, jer da za to već ima odlične prostorne i sadržajne uvjete na svom salašu, djedovini, udaljenom ni kilometar od sela, po strizivojački zvanom “kod Slukine kolebe”.

– Moja je zamisao tim sredstvima “kod kolebe” napraviti izletište. Salaš je uronjen u prekrasan prirodni ambijent, ograđen, s rustikalnim stambenim objektom, đermom i prostorom za ispašu krava zelava - kaže Glavačević, uzgajivač slavonsko-srijemskog podolca. Sada ih je 12, a imao ih je u uzgoju i po 20, no, kaže, u posljednje su vrijeme na svijet “stizali samo muški”.

– Mislim da prostorno-sadržajne uvjete za ideju o turizmu na salašu imam, no treba riješiti struju, što bi išlo solarnim putem, prilazni put…, a zamišljeno je da salaš ima prihvat gostiju, hranu, piće i dr. Salaš se već koristi za društveno-kulturni život, odnosno na njemu je održano šest slikarskih kolonija, a i naš KUD želi na njemu imati natjecanje u bećarcima - kaže Hrvoje “Slukin”. S ekoproizvodnjom i činjenicom da živi u općini s posebnim uvjetima gospodarenja, nada se prolasku na operaciji 6.2.1. Njegov 24-godišnji sin sa svojim OPG-om prošao je na mjeri za mlade poljoprivrednike za nepovratnih 50.000 eura kojima i on želi širiti stočarstvo, također zelavama, ekoproizvodnjom.

– Plan je širiti se i zemljom, kupiti još strojeva… Ima natječaja, mjera, samo sve doslovce svakodnevno treba pratiti - kaže Hrvoje.

Nasuprot njemu, Josip Petanjak iz Drenja uopće nije zainteresiran za ovaj natječaj.

– Čisti sam ratar, braća i ja radimo na 150 hektara zemlje. Kako da se pokraj tolikog posla bavimo još i nepoljoprivrednim djelatnostima?! - kaže Petanjak, dok je njegov sumještanin Željko Fabric sa sinovima razgovarao o ovom natječaju, gledajući kako ući u seoski turizam i iskoristiti blizinu jezera Borovik.

Dobro za početak, ali..

– Razmišljali smo kako bi bilo dobro za neku našu turističku priču iskoristiti blizinu i ljepotu te akumulacije na kojoj nema nikakvih turističkih sadržaja, ovdje je sada samo jedno prenoćište, te činjenicu da su sela ovdje puna praznih kuća - kupiti njih nekoliko i osposobiti za iznajmljivanje gostima željnima boravka uz jezero, u prirodi, u kupanju, pecanju… - kaže Fabric. No ovaj OPG-ovac ocijenio je da mu je za tu ideju 375.575 kuna premalo.

– Istina, lijep je to novac za početak, no ipak nedovoljan kada bi stvar krenula. Kako bi posao odmicao, vukao bi velika ulaganja, papir za papirom, dozvolu za dozvolom, posao za poslom…, pa smo sinovi i ja odustali. A i trenutačno smo okupirani drugim natječajima – ja mjerama kojima bih riješio projekt miniklaonice - kaže Fabric.

Na vijest o “poljoprivredno-nepoljoprivrednom natječaju” u Općini Levanjska Varoš, čiji teren dopušta samo mršavu poljoprivredu, ali je zato bogat prekrasnom prirodom, šumama, izvorima…, kaže njen načelnik Slavko Tidlačka, ima zainteresiranih za seoski turizam pa bi u operaciji 6.2.1. mogli vidjeti šansu.

– Ovdje bi bilo posla za ovaj natječaj, ima OPG-ova zainteresiranih za gradnju apartmana, za etnoselo… Naš kraj vole ljubitelji prirode, lovci… - kaže Tidlačka.

A svrha je ovog natječaja, ističu u Agenciji, stvaranje novih nepoljoprivrednih djelatnosti na OPG-ovima, uz održavanje postojeće zaposlenosti ili stvaranje novih radnih mjesta s ciljem smanjenja depopulacije koja se slavonskom selu upravo događa.

Tidlačka kaže kako iseljavanje nije mimoišlo ni njegov kraj, inače slabije naseljen i od Like – sa samo 6,9 stanovnika po km2. Odlazak u Njemačku najavile su sada još dvije obitelji, jedna s dvoje, druga s troje djece. Znači, u kratkom vremenu ovaj slabo naseljeni kraj napušta još desetak ljudi…

Suzana ŽUPAN
“Ne može se sjediti na dvije stolice!”

- Ne vidim se u tome, ne može se sjediti na dvije stolice! Hoću li kvalitetno raditi svoj posao, a kod mene je to ratarenje, ne možemo onda obitelj i ja svaštariti, nego se moramo posvetiti samo tome. Ljude na selu može zadržati jedino posao, a mlade obitelji postojanje jaslica i vrtića u selu. Ja znam raditi na zemlji, ali ne znam otvoriti jaslice i vrtić, ne znam se baviti nepoljoprivrednim djelatnostima, pa ovakve natječaje treba usmjeriti prema ljudima koji se ne bave poljoprivredom nego drugim poslovima - kaže Josip Petanjak.

Na raspolaganju 187,7 milijuna kn

Kako ističu u Ageniciji za plaćanja, ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore za ovaj natječaj je 187,787.500 kuna. Prihvatljivi korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika najmanje jednu godinu prije podnošenja zahtjeva za potporu, koja pripadaju ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od najmanje 1000 eura, u rangu mikro, ili malog poduzeća. Visina potpore po korisniku iznosi 375.575 kuna, a zahtjev za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 12. ožujka 2018., od 12.00 sati do 23. travnja do 12.00 sati.   

svrha

NOVA RADNA MJESTA I KRAJ ISELJAVANJA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana