Mozaik
KUD "ORLJAVA" PLETERNICA

Koncertna proslava 40 godina postojanja
Objavljeno 2. veljače, 2018.

KUD “Orljava” Pleternica obilježio je značajan jubilej, 40 godina postojanja i bogatog rada od 1977. godine, a tom prigodom kao završnu svečanost i kao poklon svojim sugrađanima pripremio je veliki koncert.

Na koncertu će prikazati presjek 40 godina stvaralaštva i čuvanja tradicije pleterničkog kraja, a održat će se 11. veljače u 18 sati u Sportskoj dvorani. KUD “Orljava” danas ima 60-ak članova koji su aktivni u nekoliko sekcija, a za slavljenički koncert najavili su i posebne goste.

- KUD “Orljava” proslavio je prošle godine 40. obljetnicu, bila je to godina u kojoj je Grad Pleternica dao svom kulturno-umjetničkom društvu i Godišnju nagradu za tu visoku obljetnicu, no došli smo do zajedničkog zaključka kako je ta visoka obljetnica i odličan povod za jedan cjelovečernji koncert za građane Pleternice, sve svoje stare članove i simpatizere te sve koji vole tradiciju i kulturu – istaknula je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, koja je dugi niz godina bila članica folklora i sudjelovala u priredbama, smotrama i na gostovanjima, koje joj sada na žalost obveze ne dopuštaju.

- U tih 40 godina kroz društvo je prošlo više od 2000 članova, od djece, odraslih, tamburaša, plesača do onih koji su podupirali rad kroz pomoći i donacije. Član sam već 23 godine, vrlo sam ponosan kao i drugi naši članovi jer živimo za tu ideju, za Pleternicu i njezine običaje. Prošli smo kroz cijelu Hrvatsku, ali i sve zemlje u okruženju. Bili smo u većini dijelova Europe, ostala nam je jedino još Amerika. Zaista se imamo čime pohvaliti, a uvjeren sam kako smo u svim nastupima kvalitetno i lijepo prezentirali našu paorsku nošnju, našu pjesmu, ples, ali i našu Pleternicu – kaže predsjednik KUD-a Goran Kovačević.

- Predstaviti ćemo folklornu baštinu cijele Hrvatske. Naime, osim što nastojimo očuvati folklornu baštinu svog kraja, Paorije, nastojimo proširiti vidike te na pozive za gostovanja odgovoriti proširenjem repertoara u smislu koreografiranog folklora. Osim pjesmama i plesovima Požeške kotline, predstavit ćemo se i pastirskim običajima ovog kraja, ali i pjesmama i plesovima Posavine, Međimurja i Korduna. Nastojimo proširiti svoj repertoar i tako možda prizvati i neke nove članove koje i ovom prilikom pozivamo – istaknula je voditeljica folklora Vesna Valentić Berač.

- To je obol našem dugogodišnjem radu, ali želimo i prikazati još neke stvari koje do sada nismo prikazali. Pozvali smo i Hrvatski gajdaški orkestar i gospodina Stjepana Večkovića iz Zagreba. Oni su jedini takav orkestar u Hrvatskoj, prvi put nastupaju u Požeštini i vjerujem kako će doista uveličati našu proslavu – zaključio je Kovačević i pozvao sve nekadašnje članove KUD-a Orljava koji su se razišli da dođu na ovaj slavljenički koncert, kao i sve Pleterničane, te daju podršku svom KUD-u. U holu dvorane posjetitelje očekuje i izložba rukotvorina sekcije „Snašine rukotvorine“, a ulazak na koncert je besplatan.

AGM KRUNA

40

godina kroz društvo je prošlo više od 2000 članova

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BETA SUDAR, PJEVAČICA IZ VALPOVA

Nastup na Dori za mene je čast i dat ću sve od sebe!

2

STRADAO POPULARNI PJEVAČ NARODNE GLAZBE

U nesreći u Njemačkoj
poginuo Šaban Šaulić

3

KUD DIKA IZ SLATINE OBILJEŽILO 50 GODINA RADA

Još jedan novi početak i povratak folklornoj baštini