Kultura
SUBOTNJI SUSRET UGODE U MUZEJU SLAVONIJE

Gošća jezikoslovka Sanda Ham
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Voli bicikl, šiti po svojim krojevima, plesti, voli životinje, osobito mačke, ježeve i kornjače, htjela je studirati psihologiju, a jezikoslovka je postala slučajno. Čak je imala i jedinicu iz hrvatskog (leteću, no ipak). Peče odlične torte, kuha dobre špagete i morske plodove, a tek knedle sa šljivama. Josip Hamm, znameniti hrvatski filolog svjetskoga glasa, njezin je prastric. Voli svoj znanstveni rad i svoje studente, prezire znanstveno nepoštenje i plagiranje, grozi se lopovluka (materijalnog i intelektualnog), ne strančari, trenirala je rukomet dvije godine, a s 55 je godina počela učiti posve novi strani jezik – njemački. Nekada je pisala pjesme, a prvu objavila u Glasu Slavonije kada je imala 15 godina.

Ona je prof. dr. sc. Sanda Ham i na Filozofskom je fakultetu u Osijeku redovita profesorica u trajnom zvanju. Gošća Susreta ugode bit će 3. veljače, u 12 sati, u Muzeju Slavonije.

Održala je brojna pozvana javna predavanja o normativnim pitanjima suvremenoga jezika u Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj i BiH. Autorica je pet knjiga.

Drugi program Hrvatskog radija, uz medijsko partnerstvo priloga Studio, prvi put u Hrvatskoj organizirao je 2012. projekt Junaci za sva vremena, preko kojeg je publika izabrala svoje junake. Među nagrađenima je i Sanda Ham. Junak za sva vremena je prije svega dobar čovjek. N.Vek.

Možda ste propustili...

MINISTRICA KULTURE OTVORILA 14. VIROVITIČKE KAZALIŠNE SUSRETE

“Svatković” pred prepunim kazalištem

22. VELJAČE U KD VATROSLAVA LISINSKOG

Vrhunci romantizma u Majstorskom ciklusu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI USPJESI U KRIŽEVCIMA I VELIKOJ GORICI

Uz dozu dječje razigranosti, lepršavosti, treme i smijeha

2

NSK PREDSTAVLJA VELIKI PROJEKT - HRVATSKA GLAGOLJICA

Ulomci iz romana “Az” Osječanke Jasne Horvat na portalu glagoljica.hr

3

“NESPOJIVI” PREMIJERNO 23. VELJAČE

Kakve veze imaju joga, kornjača, Ryan Gosling, krastavci...?