Kultura
SUBOTNJI SUSRET UGODE U MUZEJU SLAVONIJE

Gošća jezikoslovka Sanda Ham
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Voli bicikl, šiti po svojim krojevima, plesti, voli životinje, osobito mačke, ježeve i kornjače, htjela je studirati psihologiju, a jezikoslovka je postala slučajno. Čak je imala i jedinicu iz hrvatskog (leteću, no ipak). Peče odlične torte, kuha dobre špagete i morske plodove, a tek knedle sa šljivama. Josip Hamm, znameniti hrvatski filolog svjetskoga glasa, njezin je prastric. Voli svoj znanstveni rad i svoje studente, prezire znanstveno nepoštenje i plagiranje, grozi se lopovluka (materijalnog i intelektualnog), ne strančari, trenirala je rukomet dvije godine, a s 55 je godina počela učiti posve novi strani jezik – njemački. Nekada je pisala pjesme, a prvu objavila u Glasu Slavonije kada je imala 15 godina.

Ona je prof. dr. sc. Sanda Ham i na Filozofskom je fakultetu u Osijeku redovita profesorica u trajnom zvanju. Gošća Susreta ugode bit će 3. veljače, u 12 sati, u Muzeju Slavonije.

Održala je brojna pozvana javna predavanja o normativnim pitanjima suvremenoga jezika u Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj i BiH. Autorica je pet knjiga.

Drugi program Hrvatskog radija, uz medijsko partnerstvo priloga Studio, prvi put u Hrvatskoj organizirao je 2012. projekt Junaci za sva vremena, preko kojeg je publika izabrala svoje junake. Među nagrađenima je i Sanda Ham. Junak za sva vremena je prije svega dobar čovjek. N.Vek.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA "UKRADENA BAŠTINA" U MUZEJU GRADA ILOKA

Prazni okviri ukradenih i nikad pronađenih i vraćenih slika

PREDAVANJE PROF. DR. SC. JULIJANE MATANOVIĆ

Kako spasiti dijete u ratu?

KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA U GALERIJI KLOVIĆEVI DVORI

Bilo je to vrijeme slave i moći Rusije i sjaja ruskoga dvora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLESNA PREDSTAVA “TAJANSTVENI VRT” 25. SVIBNJA U HNK-U U OSIJEKU

Bit će samo malo treme, jako puno veselja i radosti, a najviše uzbuđenja i iskrenih osmijeha

2

HPD-U “LIPA” U BUDIMPEŠTI TITULA:

Najviša pohvala za svjetske zborske laureate

3

12. NAGRADA “ANTO GARDAŠ”

Melita Rundek: Ove je godine nagradu bilo jako teško zaslužiti i zato je slađa