Kultura
PRIČA SILVIJE ŠESTO U REŽIJI SNJEŽANE BANOVIĆ

Predstava “Debela” slavi 10. rođendan!
Objavljeno 2. veljače, 2018.

ZAGREB

U današnje se vrijeme rijetko koje kazalište može dičiti dugovječnim životom predstave. Legendarna “Debela” Kazališta Mala scena izvedena je više od 400 puta i igra cijelo desetljeće! Osim što bez dlake na jeziku progovara o problemima tinejdžera o kojima se često šuti, oduševljava djecu i mlade britkim i inteligentnim smislom za humor. U posljednjih je godinu dana igrala 26 puta, gostovala diljem Hrvatske i na festivalu u Rumunjskoj.

Rođendanska izvedba je 10. veljače, a nakon predstave druženje uz tortu i autorski tim.

Istoimeni roman Silvije Šesto među najčitanijim je hrvatskim knjigama za mlade, rese ga brojna priznanja, kao i Nagrada Ivana Brlić-Mažuranić, a i na Časnoj je listi IBBY-a, kao predstavnik Hrvatske među 100 najljepših knjiga za djecu i mlade svijeta.

- Kad smo prije 10 godina pripremale predstavu o pametnoj djevojčici Ladi, nas tri “mame” - Silvija Šesto, Vitomira Lončar i ja - nismo ni u snu mogle pretpostaviti da će dospjeti tako daleko, stvarati nove i nove prijatelje u publici svih dobi. Htjele smo, a očito i uspjele, kroz glazbeni žanr i izuzetno duhovit, ali i ironičan tekst ukazati na sve ozbiljnije probleme tinejdžera. Naša draga “Debela” pomogla je mnogima shvatiti koliko je bitno usprotiviti se konzumerističkom načinu života i nametnutim standardima ljepote s naslovnica časopisa i koliko problemi u prehrani mogu biti pogubni za život i utjecati na cijelu obitelj. Drago mi je da je brojna publika prepoznala mnoge svoje probleme i da ju predstava zabavlja, ali i potiče na razmišljanje. Ponosne smo na našu Ladu i kako se dobro nosi s “teškim” nadimkom koji joj tako dobro stoji - kaže redateljica Snježana Banović, kojoj je ovo bila prva u nizu suradnji s Malom scenom.

- Prilikom praizvedbe u veljači 2008. nismo mogli ni zamisliti kako će upravo “Debela” obilježiti cijelo desetljeće Scene za mladu publiku. Iako se u posljednjih 10 godina izmijenilo 15 glumaca koji su ostavili traga u predstavi, od prvog dana pa do danas Zlatka i dalje utjelovljuje - Luka Juričić!

Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinja Dženisa Pecotić, koreografkinja Zagorka Živković. Prvu glumačku postavu činili su Ana Begić (nagrađena za najbolje glumačko ostvarenje za žensku ulogu), Iva Mihalić, Igor Kovač i Luka Juričić. S godinama su im se pridružili Lana Gojak, Lukrecija Tudor, Maja Katić, Anja Matković, Filip Lozić, Marko Hergešić, Petar Atanasoski, Ivan Grčić, Paško Vukasović, Kruno Bakota i Davor Kovač.

Snježana Banović

redateljica

Ponosne smo na našu Ladu i kako se dobro nosi s “teškim” nadimkom koji joj tako dobro stoji.

Možda ste propustili...

ZBORSKO NATJECANJE LEGE ARTIS

Osječkim zumbićima prva nagrada u Tuzli

PREDAVANJA UZ IZLOŽBU "NEKA JEDU KOLAČE?" U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Poticaj na savjesnije raspolaganje hranom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SVEUKUPNOJ POVIJESTI OD 119 GODINA

DHK prvi put objavilo 54 Matoševa soneta

2

VIŠEGODIŠNJA SURADNJA DOBILA NASTAVAK

Virovitica je nastavna baza osječkoga studija glume

3

IZLOŽBA “MEĐUDJELOVANJA” VEDRANA KARADŽE TABULOVA

Rad je i za autora bio iznenađenje