TvObzor
SKANDAL

Zavirili smo iza kamera skandalozne serijske obitelji
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Serija “Skandal” je jedna od onih serija za koje poželite da se nalazite na setu, družite s likovima, znate apsolutno svaki dio kreativnog procesa koji je moguće znati. Skandalovci ne kriju da se dobro zabavljaju kako na setu tako i u privatnim druženjima. Sve epizode “Skandala”, uključujući nove epizode sedme sezone, možete pratiti odmah na Pickboxu, a dotad vam donosimo zanimljivosti o ovoj iznimno popularnoj seriji.

Upisan u povijest televizije

Kerry Washington postala je prva afroamerička glumica u glavnoj ulozi u televizijskoj drami od 1974. godine, kad je Teresa Graves igrala policajku na tajnom zadatku u seriji “Get Christie Love”. Kad je Ava DuVernay (redateljica filma “Selma”) preuzela redateljsku palicu tijekom treće sezone “Skandala”, bio je to prvi put da su se ujedinila tri elementa: prvi put da je redateljica crnkinja i da sudjeluje u seriji koju je stvorila crnkinja (Shonda Rhimes) i u kojoj glavnu ulogu nosi crnkinja (Kerry Washington).

Bavi se stvarnim temama

U svaku epizodu vješto su utkani problemi iz stvarnih života, a “Skandal” najveći naglasak stavlja na društvene nepravde i socijalne probleme malih ljudi. Svaka od situacija sigurno se dogodila nekome, a fikcijsko pero nastoji ponuditi rješenja. Možda je upravo zato časopis Time 2013. godine Oliviju Pope imenovao drugim najviše inspirativnim fiktivnim likom.

Autorica špijunira glumce?

Shonda Rhimes sve što dotakne pretvara u zlato, a takav je slučaj bio i sa “Skandalom”. Shonda je poznata po tome da vrlo često mijenja scenarij i glumcima zna minutu prije snimanja scene promijeniti cijeli koncept. Ipak, ekipa tvrdi kako im nije teško zapamtiti tekst: “Shonda predivno piše, svaka se riječ tako prirodno upija u vas. Uvijek imamo osjećaj kako nas Shonda špijunira jer nas zna tako dobro!”.

Glumci ne znaju budućnost radnje

Budući da se dosta promjena događa tijekom i nakon snimanja, glumci uopće ne znaju kako finalni proizvod izgleda sve dok ne pogledaju novu epizodu. Washington je rekla kako se glumci ovdje mogu poistovjetiti s običnim gledateljima: “Ne znamo kako sve to izgleda sve dok ne pogledamo novu epizodu. Kad je pogledamo, jednako smo iznenađeni kao i fanovi!”.

Drukčija Olivia Pope

Kerry Washington ne možemo zamisliti bez uloge Olivije Pope, no nekoliko je glumica zamalo dobilo priliku da postanu Olivia. Među njima su i Gabrielle Union (“10 razloga zašto te mrzim”) i Taraji P. Henson (“Imperij”). Henson je izjavila kako je tijekom audicije već znala da je ova uloga savršeno stvorena za Kerry Washington, a Union je komentirala kako joj je drago što je Kerry uspješno utjelovila Oliviju i time omogućila više posla za crne ženske glumice.

Foto: Pickbox
GLADIJATORI U ODIJELIMA

Serija u kojoj Kerry Washington glumi glamuroznu i modno osviještenu kriznu menadžericu Oliviju Pope započela je 2012. godine, a Oliviju smo upoznali kao osobu koja misli brzo i djeluje efikasno. Olivia je posvećena rješavanju problema i kriza te čuvanju reputacije važnih ljudi. Sve ružno što se dogodi, Olivia u nekoliko spretnih koraka ukloni od očiju javnosti. Svi pravi fanovi Skandala prisjetit će se pilot-epizode u kojoj je Harrison objašnjavao važnost njihova posla kolegici Quinn. “Ja sam gladijator u odijelu. Ono što postaješ kada radiš za Oliviju je – gladijator u odijelu.” Od toga se trenutka cijeli Olivijin borbeni tim koji je pripravan na sve moguće i nemoguće situacije naziva gladijatorima.

STVARI KOJE MOŽEMO NAUČITI OD OLIVIJE POPE

Iako je ova krizna menadžerica upetljana u ljubavnu vezu s predsjednikom države, a politika u seriji začinjena sapuničastim glamurom, od Olivije Pope se štošta može naučiti. Primjerice, da je odanost u ovome poslu svetinja i da je važno imati ljude koji će vam čuvati leđa i za koje ćete vi učiniti isto. Druga važna lekcija je ta da dok radiš svoj posao, u isto vrijeme možeš izgledati moćno, dotjerano i moderno. Osim toga, samopouzdanje je gotovo uvijek početak dobre poslovne suradnje. Kad si na poslu i trebaš se posvetiti radnom zadatku, bez obzira na to koliko ti gorilo pod nogama u privatnom životu, sve privatne probleme ostavi kod kuće. Jer se u protivnom nikada nećeš moći kvalitetno posvetiti poslu. Iako Olivia Pope izgleda kao više-manje savršena žena, ona sama svjesna je svojih slabosti i mana. Što znači da ih svi imaju! Ključ je raditi na vlastitim kvalitetama, a slabosti osvijestiti.

Možda ste propustili...

DEERHUNTER: WHY HASN’T EVERYTHING ALREADY DISAPPEARED? (4AD)

Prašnjavi futurizam