TvObzor
HRT

Stipe Pletikosa postaje komentator za SP u Rusiji
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Proslavljeni vratar hrvatske nogometne reprezentacije Stipe Pletikosa od ove je godine sportski komentator Hrvatske radiotelevizije, a uoči Svjetskog nogometno prvenstva u Rusiji, na kojemu nastupa i Hrvatska, pridružit će se i komentatorskoj ekipi javnoga medijskog servisa. Pletikosa je već bio gost u HRT-ovim sportskim emisijama “Stadion” i “Liga prvaka” te je osvojio simpatije gledatelja, a njegov će angažman kao komentatora na SP u Rusiji biti dodatna vrijednost s obzirom na njegovo bogato nogometno iskustvo.

- Radujemo se dolasku Stipe Pletikose u HRT-ov sportski tim. Jako smo zadovoljni njime jer je prilično napredovao i vidi se da je mnogo radio na sebi - istaknuo je urednik Programskog odjela za sport HRT-a Stjepan Balog.

Stipe Pletikosa za svaku emisiju studiozno se priprema proučavajući sportsku statistiku, videozapise akcija te analize drugih komentatora stranih televizija i načina na koji oni to rade, a pomagao mu je i Joško Jeličić. Svoju bogatu reprezentativnu karijeru počeo je još 1999. godine nastupom u prijateljskoj utakmici protiv Danske, a nakon toga je postao prvim vratarom hrvatske nogometne reprezentacije. Prvo je Svjetsko nogometno prvenstvo na kojem je branio za Hrvatsku bilo ono iz sad već davne 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu te je od tada nastupao na gotovo svim velikim natjecanjima, osim na Euru 2004. godine. Gledatelji HRT-a tako su ga mogli gledati na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj, Europskom prvenstvu 2008. godine u Austriji i Švicarskoj, Europskom prvenstvu 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini te Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu, nakon kojega se oprostio od reprezentacije. Njegovu bogatu karijeru možda najbolje opisuje i podatak da je sa 114 nastupa iza Darija Srne drugi na ljestvici hrvatskih reprezentativaca po broju nastupa. Prelazak iz karijere profesionalnoga sportaša i vratara reprezentacije u sportskoga komentatora svakako je zahtjevan, a Stipe Pletikosa smatra kako se uvijek treba baviti onim što se najbolje poznaje. Kad je riječ o sportskome komentiranju, ističe da su potrebni društvena i socijalna inteligencija, komunikacijske vještine te, naravno, odlično poznavanje nogometa. Dakako, svaki početak nosi sa sobom izazove, kaže Pletikosa, no ističe da se predanim radom i usavršavanjem dolazi do rezultata i na ekranu, kao što se dolazilo i na nogometnom terenu.

- Trema je neizbježna, no jako ozbiljno doživljavam sve što radim i čega god se uhvatim. Želim biti u tome vrhunski koliko god mogu. Jako je važna priprema za emisiju, imati na papiru kao zabilješku ispred sebe podatak koji se može iskoristiti u trenutku i s obzirom na događaje na nogometnom terenu. Sve to zahtijeva mnogo vremena, ali se trudim postići da mi nastup u studiju bude kao kakav razgovor između dvojice prijatelja na kavi o nogometu neopterećen bilo kakvim dubokim analizama i nazivima kao što su sustavi, moduli i slično. Važno je poučiti gledatelje, a ujedno ih zaintrigirati pojedinostima iza kulisa - naglašava Stipe Pletikosa.

Pripremio: Adrian ANDREJEK
NAJVEĆI KOMENTATORSKI IZAZOV

Za svoj komentatorski angažman Stipe Pletikosa kaže kako ga ispunjava što se ima prigodu baviti onim što najviše voli – nogometom, te kako mu je kao bivšem reprezentativcu želja još više popularizirati nogomet.

- Postoje neki komentatori koje jako cijenim, poput Garyja Linekera, a i naš Zvonimir Boban bio je fantastičan dok se bavio tim poslom. Iz razdoblja igranja u Engleskoj još pamtim Andyja Graya - dodaje Stipe Pletikosa.

Komentiranje nastupa Hrvatske nogometne reprezentacije svakako će biti njegov najveći dosadašnji komentatorski izazov, posebice imajući u vidu činjenicu da će reprezentacija pokušati ponoviti povijesni uspjeh iz Francuske 1998. godine.

BOGATA KARIJERA

2. na ljestvici po broju nastupa

Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY

Pravi rat prijestolja

OSIM ŠLAGERA I MJUZIKALA ALFI KABILJO AUTOR JE I OZBILJNE GLAZBE

Händel uz udaraljke

HRT: BRITANSKA SERIJA "SIGURNA KUĆA"

Traume prošlosti umirovljenog policajca