TvObzor
HRT

Stipe Pletikosa postaje komentator za SP u Rusiji
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Proslavljeni vratar hrvatske nogometne reprezentacije Stipe Pletikosa od ove je godine sportski komentator Hrvatske radiotelevizije, a uoči Svjetskog nogometno prvenstva u Rusiji, na kojemu nastupa i Hrvatska, pridružit će se i komentatorskoj ekipi javnoga medijskog servisa. Pletikosa je već bio gost u HRT-ovim sportskim emisijama “Stadion” i “Liga prvaka” te je osvojio simpatije gledatelja, a njegov će angažman kao komentatora na SP u Rusiji biti dodatna vrijednost s obzirom na njegovo bogato nogometno iskustvo.

- Radujemo se dolasku Stipe Pletikose u HRT-ov sportski tim. Jako smo zadovoljni njime jer je prilično napredovao i vidi se da je mnogo radio na sebi - istaknuo je urednik Programskog odjela za sport HRT-a Stjepan Balog.

Stipe Pletikosa za svaku emisiju studiozno se priprema proučavajući sportsku statistiku, videozapise akcija te analize drugih komentatora stranih televizija i načina na koji oni to rade, a pomagao mu je i Joško Jeličić. Svoju bogatu reprezentativnu karijeru počeo je još 1999. godine nastupom u prijateljskoj utakmici protiv Danske, a nakon toga je postao prvim vratarom hrvatske nogometne reprezentacije. Prvo je Svjetsko nogometno prvenstvo na kojem je branio za Hrvatsku bilo ono iz sad već davne 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu te je od tada nastupao na gotovo svim velikim natjecanjima, osim na Euru 2004. godine. Gledatelji HRT-a tako su ga mogli gledati na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj, Europskom prvenstvu 2008. godine u Austriji i Švicarskoj, Europskom prvenstvu 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini te Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu, nakon kojega se oprostio od reprezentacije. Njegovu bogatu karijeru možda najbolje opisuje i podatak da je sa 114 nastupa iza Darija Srne drugi na ljestvici hrvatskih reprezentativaca po broju nastupa. Prelazak iz karijere profesionalnoga sportaša i vratara reprezentacije u sportskoga komentatora svakako je zahtjevan, a Stipe Pletikosa smatra kako se uvijek treba baviti onim što se najbolje poznaje. Kad je riječ o sportskome komentiranju, ističe da su potrebni društvena i socijalna inteligencija, komunikacijske vještine te, naravno, odlično poznavanje nogometa. Dakako, svaki početak nosi sa sobom izazove, kaže Pletikosa, no ističe da se predanim radom i usavršavanjem dolazi do rezultata i na ekranu, kao što se dolazilo i na nogometnom terenu.

- Trema je neizbježna, no jako ozbiljno doživljavam sve što radim i čega god se uhvatim. Želim biti u tome vrhunski koliko god mogu. Jako je važna priprema za emisiju, imati na papiru kao zabilješku ispred sebe podatak koji se može iskoristiti u trenutku i s obzirom na događaje na nogometnom terenu. Sve to zahtijeva mnogo vremena, ali se trudim postići da mi nastup u studiju bude kao kakav razgovor između dvojice prijatelja na kavi o nogometu neopterećen bilo kakvim dubokim analizama i nazivima kao što su sustavi, moduli i slično. Važno je poučiti gledatelje, a ujedno ih zaintrigirati pojedinostima iza kulisa - naglašava Stipe Pletikosa.

Pripremio: Adrian ANDREJEK
NAJVEĆI KOMENTATORSKI IZAZOV

Za svoj komentatorski angažman Stipe Pletikosa kaže kako ga ispunjava što se ima prigodu baviti onim što najviše voli – nogometom, te kako mu je kao bivšem reprezentativcu želja još više popularizirati nogomet.

- Postoje neki komentatori koje jako cijenim, poput Garyja Linekera, a i naš Zvonimir Boban bio je fantastičan dok se bavio tim poslom. Iz razdoblja igranja u Engleskoj još pamtim Andyja Graya - dodaje Stipe Pletikosa.

Komentiranje nastupa Hrvatske nogometne reprezentacije svakako će biti njegov najveći dosadašnji komentatorski izazov, posebice imajući u vidu činjenicu da će reprezentacija pokušati ponoviti povijesni uspjeh iz Francuske 1998. godine.

BOGATA KARIJERA

2. na ljestvici po broju nastupa

Možda ste propustili...

SANDORF OBJAVIO ANTOLOGIJU TEKSTOVA “SVIJET JAZZA - OD ADORNA DO JOHNA ZORNA”

Hrestomatija jazza