Sport
DRUŠTVO IZ ZEMLJE JAVOROVA LISTA

Kanađani jakog slavenskog štiha
Objavljeno 1. veljače, 2018.

Vezani članci

MARIN ČILIĆ U OSIJEKU

Ne znam hoću li biti spreman već za petak

Teniska reprezentacija Kanade prvi je put u Davis Cupu zaigrala 1913. i dogurala među četiri najbolje momčadi. Prvi nastup i prvo polufinale u svjetskom teniskom momčadskom natjecanju, a na drugo su se itekako načekali, do 2013. U Open eri jednom su se probili do četvrtzavršnice, prije pet godina, kada ih je na putu do finala u Beogradu zaustavila Srbija (3:2). Kanađani u momčadi imaju dobrih pojedinaca čije podrijetlo, ako je suditi po prezimenima, nije baš autohtono na sjevernoameričkom kontinentu. Naime, aktualnu kanadsku reprezentaciju čine sve redom igrači slavenskog podrijetla. U njoj su svi Slaveni, neki s prostora bivše Jugoslavije, dva Čeha te jedan Rus. No svi zajedno su samo Kanađani.

Uz Miloša Raonica, rodom iz Podgorice, koji nije sto posto spreman i nije došao u Osijek, najveća kanadska zvijezda je 18-godišnji Denis Shapovalov, trenutačno 48. tenisač svijeta. To je tinejdžer o kojem se uglavnom govori “tenisač koji će obilježiti naredne godine, mali će biti među najboljima na svijetu, ako ne i najbolji” . Lani je pobijedio Nadala, a 2017. godinu pamtit će i po neslavnom debiju u Davis Cupu. U petom, odlučujućem ogledu, između Engleske i Kanade, mladi tenisač napucao je lopticu i pogodio suca u glavu. Meč je odmah nakon incidenta prekinut, Shapovalov je diskvalificiran, a Englezi su slavili s ukupnih 3:2. Shapovalov je inače rođen u Izraelu, a otac mu je bio ruski državljanin.

Vasek Pospisil zauzima 85. mjesto u poretku najboljih tenisača svijeta, no 2015. bio je 25. u ATP poretku. Te je godine dogurao i do četvrtfinala Wimbledona, ali nije mogao dalje preko Andyja Murrayja. Uživa igrati na travi All England Cluba i 2014. je sa Sockom osvojio naslov pobjednika u parovima. U singlu nema ni jednu titulu, u parovima je uzeo šest naslova. Vasek je rođen u Vernonu, u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija 1990., a prije njegova rođenja majka i otac su pred komunističkim režimom pobjegli iz Čehoslovačke u Austriju. Poslije se obitelj nastanila u Kanadi.

Peter Polansky još je jedan kanadski tenisač slavenskog, točnije, češkog podrijetla. Nema ni jednu ATP titulu u singlu i paru, samo je jednom uspio proći prvo kolo Grand Slama, i to 2010. na US Openu. Pokali koje ima u kolekciju su sa Challenger i Futures turnira. Polansky ima zanimljivu priču s početka Davis Cup karijere. S Kanadom je 2006. gostovao u Meksiku i zbog noćne more pao s trećeg kata te zadobio ozbiljne ozljede. Poslije je ispričao kako se probudio usred noći i vidio neku figuru kako prilazi krevetu s nožem u ruci. I od straha je skočio kroz prozor.

Danijel Nestorović rodio se 1972. u Beogradu, ali se s četiri godine s roditeljima seli u Kanadu i postaje Daniel Mark Nestor. Nestorović ili Nestor dijete je iz braka Makedonca (koji se izvorno prezivao Nestor) i Srpkinje. Čovjek je majstor parova i u karijeri je uzeo sve što se može uzeti u dublu. Ima nevjerojatnu 91 titulu, uključujući i zlato s Olimpijskih igara 2000. godine u Sydneyu. Ponajbolji je igrač parova u povijesti tenisa, osim olimpijskog zlata i niz ATP naslova osvojio je i sva četiri Grand Slama, sve turnire iz Masters serije, a slavio je i na završnom Masters turniru godine. Najplodniju suradnju imao je s Knowlesom, kasnije Zimonjićem. Iako na leđima ima 45 godine, Kanađanima je Nestor još uvijek adut za igru parova.

U Osijeku je još jedan čovjek s Balkana, Frank Dančević, a u kanadskoj vrsti ima ulogu izbornika igrača. Dančevići su iz okolice Slavonskog Broda, ali se obitelj njegova oca Jovana davno iz Sl. Broda odselila u okolicu Apatina. Dančević je nekada bio 65. tenisač svijeta, danas je daleko od najboljih dana i iako bi mogao, teško je očekivati da će zaigrati na zemlji Gradskog vrta. Privatno, Dančević se 2012. oženio srpskom misicom Nikolinom Bojić i tada je u susjedstvu nastao veliki skandal. Nikolina je zbog udaje za Franka ostala bez krune najljepše djevojke Srbije. I. Liović

Shapovalov je lani protiv Britanaca u DC pogodio suca lopticom u glavi i zaradio diskvalifikaciju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike