Novosti
KUJUNDŽIĆ:

Nisam odgovoran za pad zdravstva
Objavljeno 1. veljače, 2018.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako se položaj Hrvatske na ljestvici Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa temelji na podacima iz zadnjih pet-šest godina pa se ne osjeća odgovornim za to što je hrvatsko zdravstvo prema kvaliteti i dostupnosti zdravstvene usluge lani palo za sedam mjesta te se nalazi na 26. mjestu među 35 europskih zemalja.

“Odgovoran sam za sve što se događa u hrvatskom zdravstvu, međutim, za taj pad nisam odgovoran, jer su u tome tzv. padu korišteni podaci iz zadnjih pet-šest godina”, izjavio je Kujundžić u srijedu. Osvrnuvši se na bolja mjesta koja su na ljestvici zauzele Slovenija, Srbija i Crna Gora, rekao je kako neke od tih država bolje stoje u listama čekanja, ali na štetu svojih građana. Naime, na veliku većinu pretraga pacijenti nemaju pravo na teret državnog zdravstvenog osiguranja, nego ih sami plaćaju pa se liste ukidaju. “Hrvatska je među rijetkima u kojoj sve možete dobiti preko osnovnog državnog osiguranja, odnosno HZZO-a. Liste čekanja je teško razriješiti i zato idemo s prioritetnim listama za koje su programi implementirani u sve akutne bolnice, gdje će ozbiljno bolesni u roku tri dana obaviti specijalistički pregled, a u roku dva do četiri tjedna sve dijagnostičke i terapijske postupke”, kazao je Kujundžić. H

KONTROLA BOLNICA

Ministar tvrdi kako se s listama čekanja i brojem obavljenih postupaka u hrvatskim bolnicama nije ništa promijenilo u odnosu na prethodne dvije godine. “Imao sam sastanak s ravnateljima svih hrvatskih bolnica kojima sam skrenuo pozornost da ćemo ih maksimalno kontrolirati u izvedenosti posla i listama čekanja. Nitko se ne može skrivati iza tzv. malog limita, da ne radi brojne pretrage, a pritom ima ljude i alate”.

Najčitanije iz rubrike