Novosti
SRBIJA UKIDA DOKUMENT PREMA KOJEM SU BUNJEVCI HRVATI

Žigmanov: Licemjerni čin sa štetnim posljedicama za Hrvate
Objavljeno 1. veljače, 2018.

Vezani članci

PONIŠTENJE DEKRETA IZ 1945.

Bunjevci i službeno više neće biti Hrvati

Promatrajući cijeli taj proces u jednom širem kontekstu, riječ je o nastavku djelovanja koje je usmjereno protiv Hrvata, a koja se događaju u Vojvodini, i to u dijelu miješanja državnih tijela u identitetska pitanja ovdašnjih Hrvata, kaže za Glas Slavonije Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u srbijanskom parlamentu. Riječ je, naravno, o skorom poništavanju dekreta iz 1945. u Vojvodini, a kojim se naređuje da se Bunjevci moraju upisivati kao Hrvati.

- U toj matrici Hrvati se predstavljaju kao “uzurpatori” i nekakvi “ugnjetivači” Bunjevaca, koji onda trebaju “zaštitu”. Pri tomu se previđa elementarna činjenica da se više od dvije trećine Bunjevaca u Vojvodini u nacionalnom smislu osjeća i izjašnjava Hrvatima, te da su mjere “zaštite“ Bunjevaca nehrvata zapravo postupci koji imaju za prvotni cilj onemogućavanje većini Bunjevaca da se slobodno i bez pritisaka izjasne kao Hrvati. Inače, spomenuti su dokument 1945. inicirali upravo bunjevački članovi Glavnog narodnooslobodilačkog odbora, s ciljem da se napravi otklon od prakse dijeljenja hrvatskog naroda u Vojvodini, za vrijeme Kraljevine Jugoslavije - ističe Žigmanov, dodajući kako i ovaj put “zaštitu” Bunjevcima nehrvatima osiguravaju predstavnici konzervativnih znanstvenih krugova, kao i politički čimbenici koji dolaze iz prostora ekstremno desnih političkih partija, a koji tradicionalno u Srbiji nisu naklonjeni Hrvatima, uz gotovo unisonu podršku većine srbijanskih medija.

- No, u ovom konkretnom slučaju navedeno je nijekanje dodatno osnaženo u smislu da je jedna osoba koja pokreće inicijativu dopredsjednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine. Zapravo, riječ je o apsurdnoj namjeri – nositelji inicijative žele ukinuti jedan pravni akt koji se ne primjenjuje više od pola stoljeća, a pozivanje na moralnu zadovoljštinu “žrtava” samo je licemjerni čin koji je u sebi uračunao štetne posljedice za Hrvate - zaključuje Žigmanov.I.Bošnjak

Možda ste propustili...

EKONOMSKI INSTITUT: RAST BDP-A U 2018. - 2,6 POSTO

Turizam i potrošnja su rasli, ali je proizvodnja u prosincu pala

SABORSKA RASPRAVA O IZMJENAMA ZAKONA O PRIVATIZACIJI INE

SDP: Država se odriče kontrole u Ini HDZ: Jedini je motiv zaštita interesa RH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana