Novosti
PRIRODNI, LJUDSKI I PROIZVODNI KAPITAL

Bogatstvo Hrvatske po
građaninu 147.545 dolara
Objavljeno 1. veljače, 2018.
Globalno bogatstvo poraslo za 66 posto * RH je na 28. mjestu među 144 zemlje

Svjetska banka u svom je najnovijem izvješću “Promjene bogatstva nacija 2018.” analizirala bogatstvo 141 zemlje između 1995. i 2014. godine. U izvješću su objedinjeni podatci o prirodnom kapitalu, poput šuma i minerala, zatim proizvodnom kapitalu poput zgrada i infrastrukture, neto inozemnoj imovini, a prvi put je uključen i ljudski kapital, odnosno zarada tijekom životnog vijeka osobe.

“Ljudski kapital najveća je komponenta svjetskog bogatstva što ukazuje na potrebu investiranja u ljude”, naglašava Svjetska banka.

Ispod Poljske

Na temelju podataka za 2014. godinu, zemlje regije Europe i središnje Azije imale su udjel u svjetskom bogatstvu od 27 posto, pri čemu su najveći dio bogatstva u regiji držale zemlje zapadne Europe, dok se Hrvatska našla ispod prosjeka te regije, stoji u novom izvješću Svjetske banke. Hrvatska se, s bogatstvom po glavi stanovnika od 147.545 dolara našla na 28. mjestu, a prosjek regije je 368.233 dolara. Primjerice, mjesto iznad Hrvatske nalazi se Poljska s iznosom od 154.932 dolara, dok je Slovenija na 16. poziciji s iznosom od 351.776 dolara po glavi stanovnika. Zapadnoeuropske zemlje u 2014. godini držale su 83 posto regionalnog bogatstva - Njemačka 19 posto, Francuska 14 posto, Velika Britanija 13, Ruska Federacija 9, dok je preostalih osam posto bilo u rukama istočnoeuropskih i srednjoazijskih zemalja. U toj regiji, međutim, bogatstvo po glavi stanovnika značajno je variralo. Naime, Norveška, Švicarska i Luksemburg imale su bogatstvo od više od milijun dolara po građaninu, i zapravo su njihovi građani bili među najbogatijima u svijetu, dok je u većini preostalih zemalja OECD-a s visokim dohotkom bogatstvo po glavi stanovnika iznosilo između 600 i 900 tisuća dolara. S druge strane, značajan broj istočnoeuropskih i zemalja središnje Azije, njih 13, imalo je bogatstvo ispod 100 tisuća dolara po osobi.

Globalno bogatstvo znatno je poraslo tijekom protekla dva desetljeća, no gledano po glavi stanovnika smanjilo se ili stagniralo u dvadesetak zemalja u različitim prihodovnim razredima. Izvješće je pokazalo da je globalno bogatstvo poraslo za 66 posto, sa 690 tisuća milijardi dolara na 1443 tisuća milijardi dolara. Međutim, nejednakost je bila značajna, budući da je bogatstvo po glavi stanovnika u zemljama OECD-a s visokim prihodima bilo 52 puta veće nego u zemljama s niskim prihodima. Smanjenje bogatstva po stanovniku zabilježeno je u nekoliko velikih zemalja s niskim prihodima, u nekim bliskoistočnim zemljama bogatih ugljikom te nekoliko zemalja OECD-a s visokim prihodima pogođenih financijskom krizom 2009. godine.

Rast BiH

Promjena bogatstva između 1995. i 2014. bila je poprilično raznolika, pri čemu su neke zemlje pokazale veliki napredak, dok su druge izgubile “tlo pod nogama”, osobito nakon financijske krize 2009. godine. Različiti su razlozi zbog kojeg je bogatstvo po stanovniku stagniralo ili se smanjilo u pojedinim zemljama. Primjerice, u Grčkoj, Portugalu i Španjolskoj ono se smanjilo nakon financijske krize u 2010. godini, usred rasta vanjskog duga tih zemalja te stagnacije ili pada ljudskog kapitala. U Ukrajini ukupno bogatstvo palo je za deset posto, no gubitak broja stanovnika od 12 posto rezultiralo je rastom bogatstva po stanovniku od dva posto. U Turskoj, primjerice, bogatstvo po stanovniku je stagniralo, povećavši se samo dva posto između 1995. i 2014. godine. Kako se navodi u izvješću, to je rezultat postupnog povećanja tereta inozemnog duga, pada razine prirodnog kapitala, koji predstavlja velik udjel bogatstva, kao i malih dobitaka kada je u pitanju druga imovina.

U drugim zemljama, ukupno bogatstvo, te ono po glavi stanovnika, povećalo se. Smanjenje populacije pridonijelo je povećanju bogatstva po stanovniku u značajnom rasponu zemalja Europe i središnje Azije, kao što su Armenija, Gruzija, Moldavija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Bjelorusija, Albanija, Rumunjska, Latvija, Litva, Ruska Federacija, Poljska, Estonija, Mađarska, Njemačka, a tu se nalazi i Hrvatska. Pritom, najveći rast bogatstva po stanovniku, od 274 posto, imala je Bosna i Hercegovina, ponajprije zbog vrlo brzog rasta ljudskog kapitala, a zbog oporavka od regionalnih sukoba od 1995. godine.

Dijana PAVLOVIĆ/H
VAŽAN LJUDSKI I PRIRODNI KAPITAL

“Izgradnjom i njegovanjem ljudskog i prirodnog kapitala, zemlje diljem svijeta mogu povećati bogatstvo i jačati. Svjetska banka ubrzava svoje napore kako bi pomogla zemljama da ulažu više, a i učinkovitije, u svoje ljude”, izjavio je predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim. “Ne može postojati održiv i pouzdan razvoj ako ljudski kapital ne smatramo najvećom komponentom bogatstva naroda”, poručio je.

najvažnije

SB ISTIČE VAŽNOST ULAGANJA U LJUDE

Možda ste propustili...

VALENTINOVO - IMENDAN 15.000 OSOBA U HRVATSKOJ

Najviše je sklopljenih brakova u Slavoniji

SVI SU ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU, ALI...

Europski parlament: Upotreba pesticida i dalje prekomjerna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana