Svijet
OPORBA NE ŽELI SUDJELOVATI

Rusija i Turska kroje sirijsku budućnost
Objavljeno 1. veljače, 2018.

Vezani članci

TURSKA NAJAVLJUJE:

Brzo ćemo pregaziti kurdske snage u Siriji

Mirovna konferencija o Siriji u Rusiji završila je zajedničkom izjavom u kojoj se poziva na održavanje demokratskih izbora, ali su ključni zahtjevi oporbe ostali neispunjeni. Sudionici su se dogovorili oko osnivanja odbora za pisanje novog sirijskog ustava na konferenciji za koju veći dio oporbe kaže da služi interesima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i njegova saveznika Moskve. U završnoj izjavi stoji da Sirijci sami na izborima moraju odlučiti o svojoj budućnosti, ali se ne kaže ništa o tome hoće li na njima moći sudjelovati sirijske izbjeglice, što traže Asadovi protivnici i zapadne države. Također se poziva na očuvanje snaga sigurnosti bez zahtjeva da se one reformiraju, nešto na čemu je ustrajala oporba. "Ova konferencija skrojena je za Asada i njegov teroristički režim", rekao je Mustafa Sejari, viši dužnosnik Slobodne sirijske vojske, pobunjeničke skupine koja djeluje na sjeveru Sirije. "Izjava iz Sočija nas se uopće ne tiče i o njoj nije vrijedno ni razgovarati", dodao je.

Rusija je domaćin skupa nazvanog Sirijski kongres za nacionalni dijalog u crnomorskom ljetovalištu Sočiju. Nakon što je promijenila tijek rata u Asadovu korist, Moskva se nametnula kao mirovni posrednik na Bliskom istoku. No, konferenciju su bojkotirali čelnici sirijske oporbe, a sile poput SAD-a, Velike Britanije i Francuske nisu se odazvale.

Zapadne zemlje podupiru drugi mirovni proces, onaj pod okriljem UN-a koji dosad nije postigao nikakav napredak prema okonačnju rata koji ulazi u osmu godinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan izrazili su u srijedu "zadovoljstvo rezultatom Kongresa za sirijski nacionalni dijalog", piše u priopćenju.H

Macron upozorio Tursku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je Tursku da vojna operacija koju su poveli protiv kurdske milicije u sjevernoj Siriji ne bi smjela biti izlika za invaziju na tu zemlji te je dodao kako želi da Ankara koordinira svoje akcije sa saveznicima. Turska je prošli tjedan pokrenula zračnu i kopnenu ofenzivu u sjeverozapadnom dijelu Sirije, čiji su cilj pripadnici kurdskih jedinica narodne zaštite.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana