Svijet
NE ŽELE IH U EU

Španjolska protiv Kosova
Objavljeno 31. siječnja, 2018.

Mediji u Srbiji u utorak su objavili vijest kako se Španjolska (jedna od nekoliko zemalja EU koje nisu priznale Kosovo) oštro usprotivila uključivanju Kosova u postupak pridruživanja Europskoj uniji i dovela u pitanje strategiju proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana, među kojima je i Kosovo, pa su likovali kao da je gotova stvar da Kosovo neće biti obuhvaćeno procesom ulaska u EU. U Europskoj komisiji, pak, kažu kako valja pričekati mišljenje drugih država članica. Glasnogovornica EK Maja Kocijančić objasnila je kako strategija Europske komisije pokriva cijelu regiju i “trebalo bi pričekati da se taj dokument predstavi, a potom će se, u skladu s procedurom, čuti i mišljenja zemalja članica”.

- Španjolska se oštro suprotstavlja uključivanju Kosova u bilo koji proces koji stvara dojam da se Kosovo tretira kao država - prenosi prištinski dnevnik Koha Ditore, dodajući kako se Španjolska snažno suprotstavlja uporabi termina WB6, što je kratica za šest zemalja zapadnog Balkana koje su kandidati za ulazak u EU i naglašava kako “Kosovo nije dio postupka proširenja”.

Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i sigurnosne poslove u Beogradu, podsjeća kako se Španjolska otpočetka protivi uključivanju Kosova, jer ga vidi kao “problematičan presedan koji može utjecati na separatizam Katalonije i, eventualno, Baskije”.M.F.

Španjolska se protivi uključivanju Kosova, jer ga vidi kao “problematičan presedan”

Možda ste propustili...

TVRTKA ASEMAN AIRLINES NA CRNOJ LISTI

Poginulo 66 osoba u iranskom zrakoplovu

GEODETSKI ZAVOD U BEOGRADU

Zbrka zbog natječaja na hrvatskom jeziku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TVRTKA ASEMAN AIRLINES NA CRNOJ LISTI

Poginulo 66 osoba u iranskom zrakoplovu

2

FLORIDA

Prosvjed protiv zakona o oružju

3

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BIH UPOZORAVA

Sve više migranata preko BiH ulazi u Hrvatsku ilegalno