Svijet
GOVOR O STANJU NACIJE

Trump: Ovo je novi američki trenutak
Objavljeno 1. veljače, 2018.

Vezani članci

DONALD TRUMP PORUČIO ELITI U DAVOSU:

Sada je pravo vrijeme da svoj novac donesete u Ameriku

U prvom svojem govoru o stanju nacije američki predsjednik Donald Trump rekao je kako želi da se razlike ostave po strani, te da se pronađe zajednički jezik između demokrata i republikanaca o pitanjima imigracije, no najveći dio vremena obraćao se republikancima, dok je demokrate pritom jedva okrznuo pogledom.

U Predstavničkom domu Kongresa Sjedinjenih Država, u kojemu je održao govor, republikanci, koji su sjedili Trumpu slijeva, pokazali su velik entuzijazam dok se zalagao za smanjenje poreza i hvalio se ekonomskim postignućima. Članovi republikanske stranke svojem su predsjedniku ustali 70 puta, gromoglasno mu pritom aplaudirajući.

Trump je u govoru koji je trajao oko 80 minuta istaknuo zasluge njegovog predsjedništva za rast gospodarstva i burze, ustvrdivši da su proveli najveće rezove poreza i reforme u američkoj povijesti.

"Od izbora smo stvorili 2,4 milijuna radnih mjesta, a nakon godina stagnacija konačno vidimo i rast plaća", ustvrdio je. Nezaposlenost je na najnižoj razini u posljednjih 45 godina, a nezaposlenost Amerikanaca afričkog podrijetla najniža je u historiji, istaknuo je Trump, i dodao da je na to "posebno ponosan".

"Ovo je naš novi američki trenutak. Nikad nije bilo bolje vrijeme da se počne živjeti američki san", rekao je Trump. U vezi s vanjskom politikom ustvrdio je da se obnavlja ugled i moć SAD-a. U borbi koalicijskih snaga protiv Islamske države Irak i Sirija gotovo su potpuno oslobođeni, rekao je i najavio da će se nastaviti angažman SAD-a u Afganistanu, te da se više neće javno najavljivati planovi ili rokovi povlačenja. Podsjetio je da su u UN-u deseci zemalja glasali protiv suverenog prava SAD-a da prizna Jeruzalem za izraelsku prijestolnicu i nastavio rekavši da od Kongresa želi odluku kojom će se osigurati da američka financijska pomoć inozemstvu "uvijek služi američkim interesima i ide samo prijateljima, a ne neprijateljima Amerike".

Otpadnički režimi, terorističke grupe i rivali, uključujući Kinu i Rusiju, "ugrožavaju naše interese, našu privredu i naše vrijednosti", rekao je Trump. U govoru američki predsjednik nije spominjao pitanje i istrage mogućeg ruskog uplitanja u američke izbore.V.T./H

Melania došla sama u Kongres

Prva američka dama Melania Trump u utorak je skrenula na sebe pozornost američkih medija odvojenim dolaskom u Kongres. Melania se nije pojavljivala u javnosti od objavljivanja afere o tome kako je navodno Trump platio 130.000 dolara pornoglumici kako bi šutjela o njihovoj vezi dok je bio u braku s Melanijom. Prva dama stigla je u Kongres odjevena u bijeli komplet s hlačama. Dio zastupnica Demkoratske stranke bijelom su odjećom prošle godine prosvjedovale protiv Trumpova prvog obraćanja Kongresu.

Možda ste propustili...

ZBOG RJEŠAVANJA PITANJA MAKEDONIJE

Angela Merkel pohvalila Tsiprasovu "odlučnost"

OSUĐENI PLJAČKAŠ USMRTIO ČELNIKA GDANJSKA

Prosvjedi zbog ubojstva gradonačelnika

TURSKA NAMJERAVA ZAPOČETI OFENZIVU NA YPG U SIRIJI

Trump otvoreno zaprijetio Turskoj ako napadne Kurde

Najčitanije iz rubrike