Svijet
GOVOR O STANJU NACIJE

Trump: Ovo je novi američki trenutak
Objavljeno 1. veljače, 2018.

Vezani članci

DONALD TRUMP PORUČIO ELITI U DAVOSU:

Sada je pravo vrijeme da svoj novac donesete u Ameriku

U prvom svojem govoru o stanju nacije američki predsjednik Donald Trump rekao je kako želi da se razlike ostave po strani, te da se pronađe zajednički jezik između demokrata i republikanaca o pitanjima imigracije, no najveći dio vremena obraćao se republikancima, dok je demokrate pritom jedva okrznuo pogledom.

U Predstavničkom domu Kongresa Sjedinjenih Država, u kojemu je održao govor, republikanci, koji su sjedili Trumpu slijeva, pokazali su velik entuzijazam dok se zalagao za smanjenje poreza i hvalio se ekonomskim postignućima. Članovi republikanske stranke svojem su predsjedniku ustali 70 puta, gromoglasno mu pritom aplaudirajući.

Trump je u govoru koji je trajao oko 80 minuta istaknuo zasluge njegovog predsjedništva za rast gospodarstva i burze, ustvrdivši da su proveli najveće rezove poreza i reforme u američkoj povijesti.

"Od izbora smo stvorili 2,4 milijuna radnih mjesta, a nakon godina stagnacija konačno vidimo i rast plaća", ustvrdio je. Nezaposlenost je na najnižoj razini u posljednjih 45 godina, a nezaposlenost Amerikanaca afričkog podrijetla najniža je u historiji, istaknuo je Trump, i dodao da je na to "posebno ponosan".

"Ovo je naš novi američki trenutak. Nikad nije bilo bolje vrijeme da se počne živjeti američki san", rekao je Trump. U vezi s vanjskom politikom ustvrdio je da se obnavlja ugled i moć SAD-a. U borbi koalicijskih snaga protiv Islamske države Irak i Sirija gotovo su potpuno oslobođeni, rekao je i najavio da će se nastaviti angažman SAD-a u Afganistanu, te da se više neće javno najavljivati planovi ili rokovi povlačenja. Podsjetio je da su u UN-u deseci zemalja glasali protiv suverenog prava SAD-a da prizna Jeruzalem za izraelsku prijestolnicu i nastavio rekavši da od Kongresa želi odluku kojom će se osigurati da američka financijska pomoć inozemstvu "uvijek služi američkim interesima i ide samo prijateljima, a ne neprijateljima Amerike".

Otpadnički režimi, terorističke grupe i rivali, uključujući Kinu i Rusiju, "ugrožavaju naše interese, našu privredu i naše vrijednosti", rekao je Trump. U govoru američki predsjednik nije spominjao pitanje i istrage mogućeg ruskog uplitanja u američke izbore.V.T./H

Melania došla sama u Kongres

Prva američka dama Melania Trump u utorak je skrenula na sebe pozornost američkih medija odvojenim dolaskom u Kongres. Melania se nije pojavljivala u javnosti od objavljivanja afere o tome kako je navodno Trump platio 130.000 dolara pornoglumici kako bi šutjela o njihovoj vezi dok je bio u braku s Melanijom. Prva dama stigla je u Kongres odjevena u bijeli komplet s hlačama. Dio zastupnica Demkoratske stranke bijelom su odjećom prošle godine prosvjedovale protiv Trumpova prvog obraćanja Kongresu.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPADAJU IZBJEGLICE I MUSLIMANE

U Njemačkoj raste broj ekstremnih desničara

2

I DALJE NAPETO U ZALJEVU

SAD izveo računalne napade na iranske lansirne sustave

3

AGENCIJA ZA HRANU I POLJOPRIVREDU

Kinez prvi put izabran za čelnika FAO-a