Osijek
GUŽVA NA “ZARAZNOM”

U dnevnoj je bolnici ipak najviše gripoznih
Objavljeno 1. veljače, 2018.
Dolaze nam pacijenati svih dobnih skupina, među njima i djeca, pa i jednogodišnjaci – kaže prof. dr. Perić

Očekivano, u ambulanti i dnevnoj bolnici Klinike za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek već je danima velika gužva. Potvrđuje to predstojnica Klinike, prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić, ističući kako je u ovo doba godine uobičajena pojava upale pluća, sepse, crijevnih viroza, upale mozga i moždanih ovojnica, no ipak je najviše oboljelih od gripe, koji dolaze u dnevnu bolnicu.

- Do sada nismo imali slučajeva komplikacija zbog gripe. Pacijenti koji kod nas leže zbog gripe osobe su koje dolaze uglavnom noću, i to zbog visoke temperature, te ih, nakon terapije od dan ili dva, puštamo kući. Inače, u našoj je dnevnoj bolnici velika gužva. Dolaze nam pacijenati svih dobnih skupina, među njima i djeca, pa i jednogodišnjaci – kaže nam dr. Perić.

Dodaje kako je broj bolesnika u dnevnoj bolnici ipak veći od prošlogodišnjega. Njihov bi broj, kaže, bio i veći, no liječnici obiteljske medicine mnoge slučajeve riješe u svojoj ordinaciji. Dr. Perić kaže kako je očekivala i više oboljelih, s obzirom na to da se prevladavajući soj virusa B ne nalazi u ovogodišnjem cjepivu.

- Najviše oboljelih dolazi nam vikendom ili noću, u panici, što zbog bolova u mišićima, što zbog glavobolje, što zbog nemogućnosti skidanja temperature. Ako osoba ne može jesti i piti, mora nam se javiti. To vrijedi i za malu djecu te odrasle koji boluju od nekih drugih nezaraznih bolesti koje slabe njihov imunološki sustav, a to su u prvome redu kronični bolesnici, osobe koje boluju od neke vrste tumora ili reumatološki bolesnici, kod kojih se očekuje teži oblik gripe – poručila je dr. Perić.

Svi oni, kaže nadalje, mogu doći u dnevnu bolnicu s uputnicom, a u Klinici će dobiti lijek koji znatno smanjuje razmnožavanje virusa gripe u stanicama i usporava tijek bolesti, odnosno ona se ublaži. To može biti i jedan od razloga, dodaje dr. Perić, što u Klinici nema slučajeva komplikacija od gripe. Naime, spomenuti bolesnici dobivaju lijek u ambulanti i potom ga uzimaju pet dana dva puta dnevno.

Marija MIHELIĆ
DR. PERIĆ SAVJETUJE KAKO PRAVILNO SKIDATI VISOKU TEMPERATURU

Tjelesna se temperatura od 39 ili 40 Celzijevih stupnjeva skida postupno, i to paracetamolom, kaže dr. Perić, dodajući kako osobe veće tjelesne težine mogu uzeti i jednu i pol do dvije tablete odjednom.

- Uzimanje se paracetamola ponavlja nakon četiri sata ako temperatura ne pada ili se vraća. Ako ne pada, savjetujem potom uzeti ibuprofen, koji se može kombinirati s paracetamolom. Treba uzimati tekućinu, ali ne previše odjednom, kako ne bi došlo do mučnine i povraćanja. Kod jakog preznojavanja treba jesti slane juhe i piti čaj, odnosno voditi računa o uzimanju dostatno tekućine, jer lako može doći do kolapsa. Dogodi se da bolesnik kod kuće, primjerice, padne u toaletu i ozlijedi se, a ta slabost može biti pruzročena nedovoljnim unosom tekućine – kaže dr. Perić.

Dodaje kako je poželjno i tuširanje, oblozi od hladne vode te alkoholni oblozi (ali samo na dijelu tijela). Ističe kako ne treba težiti naglom skidanju temperature s vrlo visoke na uobičajenu, jer će ona sigurno neko vrijeme ponovno rasti i mijenjati se.

775

oboljelih od gripe u Osječko-baranjskoj županiji evidentirao je županijski ZZJZ

294

oboljela od gripe evidentirano je u Osijeku, no valja znati da se mnogio oboljeli ne jave obiteljskom liječniku

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas