Osijek
KOORDINACIJA ŽUPANIJSKIH ŽURNIH SLUŽBI

Grgec: U 2017. dnevno smo imali i po 250 poziva
Objavljeno 1. veljače, 2018.

Građani mogu biti sigurni, moglo se čuti na jučerašnjem sastanku čelnika žurnih službi MUP-a, HMP-a, DUZS-a, Vatrogasne zajednice osječko-baranjske, osječkog Crvenog križa, HGSS-a… s područja Osječko-baranjske županije i župana osječko-baranjskog Ivana Anušića.

Zvonko Grgec, načelnik Centra 112 u Osijeku, i čelnici spomenutih službi promovirali su prednosti i značajke Sustava zaštite i spašavanja te način promicanja i suradnju žurnih službi, jedinicama lokalne i područne samouprave kao i medija. Govorili su i o smjernicama budućeg zajedničkog djelovanja. Predstavljajući rezultate rada u proteklom razdoblju, Grgec je kazao kako su prošle godine imali mjesečno desetak tisuća poziva na 112, odnosno 126 i više tisuća ukupnih poziva u godinu dana, što je u prosjeku 250 poziva dnevno. Pojasnio je kako je novina e-poziv. To je nova telekomunikacijska usluga automatske dojave prometne nesreće u automobilima koja Centru dojavljuje kooridinate gdje se nesreća dogodila u slučaju da unesrećeni ne mogu sami pozvati pomoć. Tako su pustili fonozapis automatskog poziva nakon nesreće koja se dogodila 13. siječnja na osječkoj obilaznici. To omogućuje da se pomogne unesrećenima, a kako se moglo čuti, pozivi pružatelja takve usluge ili automatske poruke dolaze iz Call centara u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Rumunjskoj, ovisno o tome tko je proizvođač automobila odnosno takve telekomunikacijske opreme. Kako se moglo čuti, vatrogasci su nabavili dron za nadgledanje požara na nepristupačnim lokacijama poput Kopačkog rita, a prvi uvode sustav upravljanja vatrogasnim intervencijama. Osječko-baranjski MUP, kazao je načelnik Ladislav Bece, istaknuo je kako građani s povjerenjem doživljavaju policiju koja im spašava život ako je to potrebno, ali policija zbog opće sigurnosti djeluje proaktivno i preventivno. Gorska služba, čulo se, u Ružinoj ulici trebala bi dobiti objekt u kojem bi im bilo sjedište, a Denis Ćosić, ravnatelj GD CK Osijek, pojasnio je aktivnosti koje provode u cjelokupnom sustavu... Županijski Zavod za hitnu medicinu, kazala je ravnateljica Silvana Sabo, upravo se opremio dodatnim vozilima, a ove će godine u sklopu obilježava 40 godina djelovanja 2. srpnja održati zajedničku vježbu s ostalim žurnim službama iz sustava.

Župan Anušić pohvalio je rad službi istaknuvši kako su kvalitetni ljudi i kvalitetna oprema jamac kvalitetnog djelovanja svih te dodao da im on osobno i Županija nude i nadalje financijsku potporu kako bi cjelokupni sustav bio što učinkovitiji kada je riječ o pomoći građanima. D. Pejić

Vatrogasci su nabavili dron za nadgledanje požara na nepristupačnim lokacijama poput Kopačkog rita

Možda ste propustili...

RIJEKA LJUBAVI DARIVALA OSJEČANKE

Ljubav pokreće svijet

NOVOST U ČEPINSKOJ KNJIŽNICI

"Pletimo i heklajmo" utorkom i četvrtkom