Osijek
ŠTO NAKON UKIDANJA EKOOTOKA?

Unikom: Dolazimo na vaš poziv, ne bacajte glomazni otpad na ulicu!
Objavljeno 1. veljače, 2018.
Tri divlja deponija, kažu u Unikomu, stalno čiste, ali neki su građani neumorni

Čitateljica Glasa Slavonije poslala nam je fotografije snimljene u Retfali, na Vijencu Petrove gore, na kojima se vidi kako su neki neodgovorni građani počeli bacati smeće po tom naselju. Naša je čitateljica uvjerena da je razlog tomu činjenica što su uklonjeni ekootoci, a smeće u zelenim kantama počet će se naplaćivati po kilaži, pa strahuje kako će slike smeća odloženog na ulicama biti sve češće.

No u Unikomu kažu kako oni ne svjedoče takvim situacijama.

- Prvo treba reći kako su ekootoci bili isključivo namijenjeni za četiri vrste smeća, a to su papir, staklo, metal i plastika. No građani su redovito na njima ostavljali i madrace i automobilske gume i sav mogući glomazni otpad, pa smo u naseljima dobili užasno ružnu sliku smetišta. Upravo je to neodgovorno ponašanje dijela sugrađana razlog zbog kojeg smo uklonili ekootoke. Znači, ni prije se na ekootoku nije smjela, primjerice, ostaviti stara WC školjka, iako su to neki radili. Sada je 90 posto bivših ekootoka čisto i ne možemo reći da se na njima stvaraju divlja odlagališta otpada. Stoga zacijelo nismo napravili štetu njihovim uklanjanjem - objašnjava pomoćnik direktora Unikoma Stevo Anetić.

U Unikomu napominju i kako nema nikakvog razloga da netko ostavlja glomazni otpad na ulici, jer postoji usluga od vrata do vrata, koja je posve besplatna.

- Tako se na besplatni telefon 0800 200 025 može nazvati naše djelatnike i naručiti odvoz glomaznog otpada. Znači, ako imate stare madrace, gume, WC školjke i slično, doslovno ostanite u svojim kućnim papučama i mi ćemo po to doći na vaša vrata, a odvozimo do dva kubika otpada. Isto je i sa staklom i metalom, ako imate tu vrstu otpada, mi dolazimo po njega na kućna vrata. Znači, priča da nemate automobil pa ne možete odvesti smeće na reciklažno dvorište na Jug II ne drži vodu jer mi dolazimo po smeće k vama - napominje Anetić.

Inače, u Unikomu kažu kako u Osijeku nema novih divljih deponija, nego tri divlja odlagališta, s kojima imaju problema već desetak godina. Uporno ih čiste, no neki na njih i dalje bacaju otpad, jednostavno su neumorni u toj raboti.

- To su divlji deponij kod Portanove, odnosno kod odvojka desno prema pruzi. Zatim je to kanal kod Pampasa i mali divlji deponij prema pruzi između Vijenca Petrove gore i Vijenca Dinare. Stoga ponovno apeliramo na građane da ne odbacuju smeće po ulicama, jer Osijek uistinu ima izvrsno reguliran sustav zbrinjavanja otpada - poručio je građanima Anetić.

Nefreteta Z. EBERHARD

0800 200 025 besplatni je telefonski broj na kojem građani mogu naručiti odvoz glomaznog otpada

Osječani su uzor među hrvatskim građanima kada je riječ o kućnom odvajanju otpada

besplatno

UNIKOM ODVOZI DVA KUBIKA GLOMAZNOG OTPADA

Možda ste propustili...

GRADSKA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA

Ljetno radno vrijeme

U PETAK SUMMER NIGHT KICKING

Ljeto počinje, In Da Sofa osvježava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVA VELIKA GRADILIŠTA

Gundulićevu i promenadu okupirala mehanizacija

2

NA SASTANKU KOORDINACIJE U ŽUPANIJI OTKRIVENI KORACI U BORBI PROTIV KOMARACA

Aviotretiranje komaraca
počinje u srijedu, a
istovremeno kreće
i tretiranje s tla

3

RESTITUCIJA OTETE IMOVINE

HKD Napredak ne želi odustati od svojih nekretnina

oglas