Regija
BROJNE REAKCIJE

Svi žele pomoći malom Dorianu
Objavljeno 1. veljače, 2018.

BELI MANASTIR - Nakon što smo objavili priču o dvogodišnjem Dorianu Dvorniću, dječačiću kojemu su zatajila oba bubrega, te problemima koje imaju njegovi roditelji, Renata i Momir, uslijedile su brojne reakcije i humanitarne akcije. U humanitarnu akciju uključio se tako i Grad Beli Manastir, te brojne gradske udruge. Udruga roditelja Pčelica, primjerice, uoči prigodnog programa koji su tijekom vikenda organizirali u kinodvorani, prikupljala je humanitarne prihode koje će predati obitelji Dvornić, a u darđanskoj dječjoj rođendaonici Simsala održana je humanitarna zabava. Prihod od ulaznica, a za koje cijena nije bila određena, također je namijenjen Dvornićima. Nadalje, u subotu će u Popovcu biti odigrana prijateljska humanitarna nogometna utakmica između domaćeg Hajduka i BSK-a iz Bijelog Brda. Prikupljene donacije bit će predane Dorianovim roditeljima, te obiteljima Maše Čuvalo i Vasilija Sentivanca, također oboljelih mališana. Utakmica počinje u 14.30 sati.

Podsjetimo, Dorian je rođen kao zdravo dijete, a stvari su se zakomplicirale uoči prošlogodišnjeg Uskrsa, kada mu je na usta potekla krv. Liječnici su prvo pomislili da je u pitanju zapletaj crijeva, ali kasnije se pokazalo da prva dijagnoza nije bila točna. Stanje se naglo počelo pogoršavati, pa je hitno upućen u Zagreb. Iako su ga na zagrebačkom Rebru nekoliko puta morali oživljavati, djelomično se oporavio. No, posljedica svega bilo je zatajenje rada jetre, upala pluća i prestanak rada bubrega. Svom srećom, jetra su opet proradila, ali se bubrezi nisu oporavili. Bio je na hemodijalizi, a nakon što je dobio tromboze, prešao je na peritonejsku dijalizu (u trbušnu šupljinu). Sada je na aparatima, uopće ne mokri i čeka transplataciju bubrega. Roditelji Renata i Momir spremni su mu donirati bubreg, pa su se podvrgnuli testiranju.

- Čekamo nalaze i nadamo se da ćemo moći biti donori. U svakom slučaju, transplatacija je neizbježna - rekao nam je jučer u telefonskom razgovoru Dorianov otac Momir, naglasivši kako će Dorian kirurškom zahvatu biti podvrgnut najvjerojatnije u talijanskoj Padovi (slični se zahvati obavljaju u još nekoliko inozemnih bolnica). Potvrđeno mu je da će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje podmiriti troškove same transplatacije, ali ne i smještaja, prijevoza te svega ostaloga potrebnog za život u vrijeme boravka u Italiji. Kada je otišao u bolnicu, Dorian je imao 11 kilograma, a sada ima svega devet. Jede isključivo preko sonde, i to prilagođenu hranu. Hoda samo uz nečiju pomoć, povišen mu je tlak i ima pregršt terapija. Momir, Renata i petogodišnja kći Lana žive od nepunih 2000 kuna mjesečno. Dugo su razmišljali hoće li javno zatražiti pomoć ili ne. Shvatili su da drugačije ne ide.

- Za Dorianovo zdravlje sve ćemo dati - rekli su. Momir se, inače, amaterski bavi fotografijom. Kako bi prikupili bar dio potrebnih sredstava, planira organizirati humanitarnu izložbu vlastitih fotografija, najvjerojatnije u Belom Manastiru, a možda i drugdje. “Još se ne za točan datum izložbe, ali ćemo na vrijeme izvijestiti javnost”, kaže Momir Dvornić.I.Getto

Ako želite pomoći

Momir i Renata otvorili su kunski i devizni račun u belomanastirskoj poslovnici PBZ-a. Svi oni koji im žele pomoći kako bi, prije svega, našli (i financirali) smještaj u Zagrebu, to mogu uplatom na IBAN HR44 2340 0093 2321 9172 7. Devizni račun: HR75 2340 0093 2321 9175 1.

Možda ste propustili...

UZ IZLOŽBU “O ŽIVOTINJAMA I LJUDIMA” I VALENTINOVO

Predavanje “Ljubavni život životinja”

SREDNJOŠKOLCI U PROJEKTU "\‘DEBATE GREAT"\‘

Vinkovački su gimnazijalci najuvjerljiviji u debatiranju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana