Regija
NAKON ŠEST GODINA OBNOVE

Vinkovačkom hotelu Slavonija tri zvjezdice
Objavljeno 1. veljače, 2018.
Ovih dana od Ministarstva turizma stigao je certifikat o novoj kategorizaciji hotela

VINKOVCI - Vinkovački hotel Slavonija, nakon temeljite šestogodišnje obnove, dobio je ovih dana od Ministarstva turizma certifikat o kategorizaciji kojim je kategoriziran u hotel s tri zvjezdice, što je najviša kategorija prema elementu površine soba.

Najbolji doručak

Kako kažu u hotelu Slavonija, opremanje hotela vođeno je politikom najbolje kvalitete, stoga u velikom broju segmenata hotel pruža viši standard od kategorije tri zvjezdice, a slavonski buffet doručak s hranom domaćih OPG-ova gosti ocjenjuju najboljim u Hrvatskoj.

Kada je u drugoj polovini 70-ih, prošlog stoljeća, počela gradnja novog hotela, tada mladi arheolog Aleksandar Durman pronašao je pri kopanju temelja posudu Orion, na kojoj su simboli najstarijeg indoeuropskog kalendara, datiranog u 2600. godinu prije Krista, utemeljenog na astralnom simbolizmu s relevantnim zviježđima za sva četiri godišnja doba na nebu iznad vinkovačkog kraja. Tijekom rata je ovaj hotel bio središte društvenih zbivanja, ovdje su se vukovarski branitelji nakon proboja iz okupiranog Vukovara prvi put nakon mjesec-dva okupali i proveli noć u krevetu, ovdje je u hotelskoj garderobi, kao najsigurnijem mjestu, prvih dana studenoga Mile Dedaković Jastreb održao tiskovnu, nakon koje je u užem društvu za večerom rekao: “Mi tražimo dijelove za mercedes, a oni nam šalju dijelove za fiću, ali to vaše novine sigurno neće objaviti.” Ovdje su se na recepciji, koja je ujedno bila i šank, razmjenjivale infromacije i poruke, jer mobitela tada nije bilo, a jedini je Jastreb imao satelitski telefon, s kojega smo nekada slali izvješća.

Zbog neodržavanja zgrade, ali i ratnih posljedica poslovanje je krenulo silaznom putanjom pa je hotel u zapuštenom stanju i kada je izgubio kategoriju, 2011., kupio Ivan Cvitković, vlasnik tvrtke Gem i hotela Gem, prvog privatnog hotela u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Naš se hotel sastoji od hotelske zgrade i hotelske depadanse, kapacitet je 89 soba, a hotelska depadansa ima 19 višekrevetnih soba, pa je ukupni hotelski kapacitet 240 kreveta. Obnovljen je i proširen kongresni centar, koji se sastoji od pet dvorana s pratećim sadržajima s 240, 100, 70 ili 40 mjesta, party dvorane, kongresne recepcije, ureda za organizatore, prostora za izlagače i sponzore. Tu je također svečana dvorana za svadbe i bankete s 250 mjesta, restoran i lounge bar, suvenirnica. U razdoblju od 2011. do 2017. hotel je strateški i temeljito obnavljan od podruma do krovišta, zamijenjene su električne i vodovodne instalacije, postavljen je novi klimatizacijski sustav, sa zidova su skinute razne oplate, stavljena nova stolarija, kupaonice su temejito obnovljene novim instalacijama, pločicama i sanitarijama. Sobe su namještene novim krevetima i wellness medicinskim antialergijskim madracima, LCD TV-om od 81 cm, minibarovima, obnovljena su stubišta, recepcija, holovi, garderobe, sanitarije za goste, kuhinja, skladišta, kongresna dvorana, restoran i ostali prateći sadržaji.

16 milijuna kuna

Sama obnova hotela do sada je stajala oko 16 milijuna kuna i financirana je vlastitim sredstvima, bez kredita, za obnovu su odabirani lokalni dobavljači i izvođači radova te su upotrebljavani najkvalitetniji hrvatski proizvodi i materijali za sve što se moglo - kaže Kristina Dukanović, direktorica hotela, dodajući kako tvrtka GEM d.o.o. nastavlja lijepu hotelsko-turističku priču i najavljuje nova milijunska ulaganja u hotel Slavonija i hotel Gem, a to znači i otvaranje novih radnih mjesta. Trenutno su u fazi izrade idejnog rješenja dogradnje novog bloka hotela Slavonija.

- Dogradnjom ćemo dobiti oko 4200 četvornih metara prostora, koji će sadržavati 30-40 novih soba kategorije četiri zvjezdice, novi kongresni centar kapaciteta oko 400 mjesta s najsuvremenijom kongresnom infrastrukturom u regiji, a od sadržaja planiramo dodati wellness centar. Hotel Gem je u odličnoj radnoj kondiciji kao poslovni hotel, dopunjen sportsko-rekreativnim sadržajima: dvama zemljanim tenis-terenima, zatvorenom tenis-dvoranom, fitness roomom, parnom kupelji, salom za sastanke, salom za stolni tenis i pikado, a planovi proširenja kapaciteta Gema također su aktivni – objašnjava direktorica i dodaje kako je ciljna skupina i core business poslovanja hotela Slavonija MICE, kongresni turizam. U prošloj su godini odradili niz uspješnih kongresa, konferencija i seminara. Ljudi su, kaže direktorica, uspjeh hotela i svjesni su da su radnici najvažniji, pa su oformili profesionalni hotelski tim koji može odgovoriti izazovima MICE turizma, a direktorica hotela Kristina Dukanović nositeljica je certifikata CCMEP (Certified Croatian Meetings and Events Professional) pri Hrvatskoj udruzi profesionalaca kongresnog turizma.

- Ponosni smo na odlične timove naših hotela i činjenicu da nas najbolji radnici izabiru za poslodavca. Kontinuirano ćemo ulagati u edukacije i stvarati stimulativne uvjete rada i profesionalnog razvoja. Lokalno želimo Vinkovcima ponuditi najbolje mjesto za druženja, obiteljske svečanosti, diplomatske i poslovne skupove, podizati domaću gastroponudu i razvijati lifestyle evente. Želimo Vinkovce pretvoriti u regionalnog lidera MICE turizma sa slavonskim potpisom, nacionalno ih pozicionirati kao atraktivnu MICE destinaciju, kvalitetno, autohtono i prepoznatljivo raditi 365 dana godišnje. Konkurentsku prednost nalazimo u količini postojećih smještajnih kapaciteta i prometnoj povezanosti. Sinergijom kapaciteta hotela Slavonija i Gem nudimo smještaj za 350 osoba, uz ostale hotele u gradu, s malom međusobnom udaljenošću, možemo tržištu već sada ponuditi kvalitetan smještaj za više od 600 osoba - kaže direktorica Dukanović.

Miroslav FLEGO
SLABE POTPORE PODUZETNICIMA

Direktorica ističe kako očekuju snažnu potporu turističkim investicijama u Slavoniji od Ministarstva turizma, HTZ-a, Županije vukovarsko-srijemske, Grada Vinkovaca, TZ Vukovarsko-srijemske županije, TZ Grada Vinkovaca i razvojnih agencija županije i grada. Očekuju također da se TZ Grada Vinkovaca uz potporu TZ Županije preoblikuje u pravu destinacijsku menadžment-kompaniju i pozicionira Vinkovce na nacionalnom i vanjskom turističkom tržištu, jer “lokalni investitori postoje, ali su potpore poduzetnicima u Slavoniji deklarativne, nedovoljne i nestimulirajuće”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike