Regija
EUROPSKA UNIJA POMAŽE STOČARIMA I ŽIVOTINJAMA

Za udobniji smještaj više od
250 eura potpore po kravi
Objavljeno 1. veljače, 2018.
Poticaje je moguće ostvariti ako krava ima 6,6 kvadrata prostora i dva kilograma stelje

ĐAKOVO - Dok neki mliječnost svojih muzara stimuliraju puštanjem glazbe u stajama, EU je detaljno propisao kako poraditi na – općoj dobrobiti životinja. Jer, poboljšaju li naši stočari smještajne, hranidbene i druge uvjete života svojoj stoci, mogu računati na lijepe dodatne iznose potpora – i do gotovo 2000 kuna po uvjetnom grlu (UG).

Mjera 14

Primjerice, poboljša li uvjete života svojoj muzari – osigura po kravici najmanje 6,6 kvadrata životnog, podnog prostora, pod nju dnevno minimalno stavi dva kilograma stelje/slame ili postavi madrac, te uz ove, poboljšane uvjete smještaja, osigura i poboljšanu hranidbu te pristup životinji na otvoreno, kada se zbroje iznosi svih tih stavki, vlasnik mliječne kravice, uvjetnog grla, može dobiti maksimalno 262,78 eura, cca 2000 kuna! Jer, Hrvatska bi (trenutno se čeka odobrenje EK kako bi se mjera mogla početi provoditi) od ožujka trebala postati deseta zemlja EU-a u kojoj se provodi Mjera 14 Programa ruralnog razvoja (PRR) – Dobrobit životinja. Samo totalnim neznalicama spomen ovoga izaziva (pod)smijeh, stočarima ne. Đakovački farmer, mljekar, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina (SUHUH) Branko Kolak, vrlo ozbiljno kaže kako stočari ovu mjeru priželjkuju već godinama.

– Apsolutno smo zainteresirani za nju! Velikom dijelu nas neće biti problem prilagoditi se - kaže Kolak. Natječaj za ovu mjeru samo je jedan od njih 30 u ovoj godini za 3,75 milijardi kuna potpora iz PRR-a. Mjera je raščlanjena na brojnu stoku - od mliječnih krava do purana! Svi stočari i peradari koji unaprijede uvjete držanja životinja moći će se kandidirati za godišnju novčanu potporu od ukupno 150 milijuna kuna, a ona je pojedinačno za mliječne krave već spomenutih maksimalnih 262, za junad 152, telad 147, krmače i nazimice 253, svinje za tov 28, odbijenu prasad 27, za nesilice 64, za brojlere 9, a za purane 24 eura.

- Dobrobit životinja ne obuhvaća samo njihovo zdravlje i fizičku dobrobit nego i psihološku dimenziju i prirodno ponašanje, tj. da životinje ne pate od neugodnih stanja kao što su bol, strah i tjeskoba - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. S Mjerom 14 dobro je upoznata i iščekuje ju i farmerica Lidija Pavić iz Ivanovaca Đakovačkih.

– Potencirali smo da ta mjera iziđe, pogotovo zbog teške situacije u mljekarstvu, kako bismo preko nje ostvarili neku dodatnu zaštitu i prihod za svoj mukotrpan rad u podcijenjenoj proizvodnji mlijeka. Tu je riječ o nadstandardu za životinje – poboljšanim uvjetima i smještaja, i hranidbe, ispusta, i boravka, hranidbe na otvorenom... Vidjet ćemo što će EK reći - kaže Pavić.

Prednjači Austrija

No ocjenjuje da dio stočara nije spreman za udovoljavanje Mjeri 14, što, dodaje, samo potvrđuje nespremnost dijela za ulazak u EU. Kolak kaže kako će bez problema zadovoljiti uvjet od bar 6,6 kvadrata po kravi, da su mu potrebne tek neke prilagodbe.

– U mom objektu, dimenzija 9 puta 50 metara, gdje je 45 krava, imam i devet kvadrata po uvjetnom grlu. Mnogi stočari imaju lauf-štale i 90 % posto tih stvari već zadovoljavaju - dodaje šef SUHUH-a. Na upit o madracima za krave kaže kako su to posebno šivane i punjene prostirke za te životinje koje stoci daju određeni ugođaj.

- Neću nabavljati madrace. Moje su krave na stelji, a tu su i duboki boksovi kao faza iza stelje. Duboki boks posebna je smjesa slame i kalcijeva karbonata, pa životinja leži u prirodnom ugođaju - kaže Kolak. Ni Pavić neće, kaže, nabavljati madrace, poučena, dodaje, lošim iskustvom drugih stočara njima.

– Nisam pobornik madraca, prirodnije je da je krava na stelji, slami, iako to iziskuje više posla. Ja koristim duboku stelju i kosu ploču - kaže farmerica Lidija. Ni ona ne očekuje probleme sa zadanom kvadraturom po kravi jer je broj stoke s vremenom smanjivala.

- Mjera Dobrobit životinja u članicama EU-a započela je u programskom razdoblju 2007. - 2013. s ciljem usvajanja visokih standarda dobrobiti životinja koji su iznad obveznih zakonskih standarda te se provodila u devet država Unije, a sadržavao ju je 31 Program RR-a. Mjera dobiva širi smisao radi dodane vrijednosti finalnih proizvoda; meso i mlijeko proizvedeno na ovaj način, i adekvatno označeno, može postići bolju cijenu na tržištu. Proizvod biva prepoznatljiv na tržištu, povećava se njegova kvaliteta uz stroge kontrole za koje je potrebna institucionalna nadogradnja - kažu u Ministarstvu poljoprivrede, uz poruku da je ono prepoznalo važnost ove mjere te ju uvrstilo u PRR, u zadnjim, četvrtim izmjenama PRR-a, u prosincu 2017. I stočari u konačnici očekuju da poboljšanje životnih uvjeta njihove stoke rezultira skokom brojki u njihovoj proizvodnji.

– Sada u objektu 9 puta 50 metara imam 45 krava i proizvodnju od 1200 litara. Povećam li u njemu broj krava na 55, opada proizvodnja jer se tolike životinje bore da dođu do hrane i vode - ilustrira Kolak i ocjenjuje kako za visoko proizvodne životinje minimalni prostor po UG-u treba biti i do deset kvadrata. Dosad je ova mjera najbolje rezultate postigla u Austriji, gdje je sklopljeno 36.228 ugovora, Njemačkoj sa 16.529, Italiji s 11.796 i Finskoj s 8722 ugovora.

Suzana ŽUPAN
Potrebna i izobrazba

U Ministarstvu ističu da su korisnici Mjere 14 fizičke i pravne osobe koje su aktivni poljoprivrednici, upisane u Upisnik poljoprivrednika ili Registar farmi. Kroz mjeru će biti moguće ostvariti potporu u govedarstvu, svinjogojstvu i peradarstvu. Intenzitet je potpore do sto posto, a obvezno razdoblje provedbe je jedna godina. Ukupno planirana sredstva u ovom programskom razdoblju za ovu mjeru su 20 milijuna eura. Korisnik Agenciji za plaćanja podnosi zahtjev na kojem traži ulazak u sustav potpora u skladu s propisanim rokovima iz Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi. Kako bi ostvario pravo na potporu za Mjeru 14, minimalni broj životinja kod goveda mora biti 4, a za svinje i perad 5 UG. Korisnik je obvezan završiti izobrazbu iz područja dobrobiti životinja u trajanju od minimalno četiri sata u godini u kojoj je podnio zahtjev. Uvjete koje je korisnik poboljšao na terenu kontrolirat će APPRRR. Za Mjeru 14 neće se raspisivati poseban natječaj, nego će zahtjev za njezinu potporu poljoprivrednici predavati kod prijave za izravna plaćanja, od 1. ožujka.

Što su madraci za krave?

Iako zvuči poput šale, uporaba madraca za krave nije ništa neobično. Stavljaju se na betonske podove staja kako bi se životinjama osiguralo lakše kretanje i ugoda pri dizanju, spuštanju bez ozljeda, manje ozljeda papaka i sl. Izrađeni su od plastičnih materijala. Evo kako zvuči jedan oglas za njihovu prodaju: “Madraci za krave na prodaju. Napravljeni su od najkvalitetnije EVA gume, materijala koji ne propada i ne stvrdnjava se. S 22 milimetra debljine bolja su termička izolacija od svih ostalih podmetača. Uvjetuju bolju higijenu, manje umaraju, štite od ozljeda i vode u koljenima, otporniji su na urin i kemikalije, ne zadržavaju vlagu.”

obuhvaća

od mliječnih krava do purana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana