Mozaik
MLADOST I LJEPOTA SLAVONIJE

Revija djevojaka, snaša i momaka u nošnjama
Objavljeno 1. veljače, 2018.

U povodu 51. manifestacije “Mladost i ljepota Slavonije”, revije djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama koja će se održati 3. veljače u 19 sati u Domu kulture u Starim Mikanovcima, održana je konferencija za medije na kojoj je najavljena ta prestižna manifestacija, od 1994. godine uvrštena među četiri najvažnije tradicijske manifestacije Vukovarsko-srijemske županije.

- Nama je u interesu da je priredba edukativnog karaktera, svi sudionici moraju znati sve o nošnji u kojoj se predstavljaju. Ponosni smo što i ove godine možemo reći da smo sve pripreme za 51. manifestaciju “Mladost i ljepota Slavonije”, reviju djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama, priveli kraju. Ove godine imamo predstavnike iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije. Ukupno će nam se predstaviti osam djevojaka, sedam snaša i sedam momaka. Scenarist i voditelj je Frano Ridjan, scenograf Josip Knežević, a stručna suradnica je mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica. Program će obogatiti pjevačke skupine KUD-a Šokadija Stari Mikanovci, Muška pjevačka skupina “Baje” Ivanovac, Tamburaški sastav “Salaš” te naš KUD “Šokadija” Stari Mikanovci običajem “Ispraćanje vojnika u vojsku” - istaknula je Anica Lekić, predsjednica Organizacijskog odbora te predsjednica KUD-a “Šokadija” iz Starih Mikanovaca.

Osnovni motiv i cilj organizatora manifestacije je njegovanje i promocija kulturne baštine, čuvanje narodnih nošnji i običaja te edukacija posjetitelja o vrijednostima tradicijske kulture Slavonije i hrvatskog naroda. Priredba pridonosi očuvanju tradicijske kulture Hrvata Šokaca s prostora Slavonije i Srijema te je natjecateljskog karaktera, a prate je etnolozi iz slavonskih muzeja pod ravnateljstvom mr. sc. Ljubice Gligorević, stručne suradnice manifestacije.

- Ono što je presudno pri ocjenjivanju i proglašenju najuspješnijih je stilska skladnost svih odjevnih predmeta. Ne samo nošnje nego i pokrivala glave, obuće, nakita, frizure, zatim dobro poznavanje svih očitovanja tradicijske kulture svojega mjesta koje predstavljaju i dakako kompletan opći dojam dobre kvalitetne predstavljenosti koju vidimo ne na samom izboru nego i tijekom generalne probe - istaknula je Gligorević.

Prema riječima Tomislava Raića iz KUD-a Šokadija, u prostoru škole održat će se sajam na kojemu će se predstaviti izlagači, izrađivač slavonskih opanaka Krunoslav Paun iz Donjih Andrijevaca, te Dražen Benčević i Milan Ivanković s rukotvorinama, a obojica su iz Vinkovaca.

Kao i prošle godine, bit će tu i Etnokutak, no ove godine neće se predstavljati stari zanati, nego nematerijalna umijeća i vještine iz Slavonije i Baranje, kojih ima više od dvadeset.

- Kako se ova manifestacija održava u vrijeme poklada, odlučili smo da ove godine u Etnokutku predstavimo “Pokladovac” ili kako se u Starim Mikanovcima kaže “Bušarac” ili negdje drugdje “Pokladarac”, deseterački napjev zanimljiv svojim stihovima i pjevanjem bez glazbe - rekla je Gligorević. Organizator manifestacije je KUD “Šokadija” Stari Mikanovci uz potporu općine Stari Mikanovci, ZAKUD-a Vinkovci, Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva kulture.

Mario KOKAJ

Priredba pridonosi očuvanju tradicijske kulture Hrvata Šokaca s prostora Slavonije i Srijema

Možda ste propustili...

NEKE SE NAMIRNICE SMATRAJU AFRODIZIJACIMA

Valentinovo uz jela koja bude strast

NAGRADA ZA NAJBOLJI EUROPSKI NEZAVISNI ALBUM GODINE

The Strange nominirani za Impalu

TREĆI DIO OMNIBUSA “SEKS, PIĆE I KRVOPROLIĆE”

Film “Mali” Antonija Nuića u kinima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BETA SUDAR, PJEVAČICA IZ VALPOVA

Nastup na Dori za mene je čast i dat ću sve od sebe!

2

STRADAO POPULARNI PJEVAČ NARODNE GLAZBE

U nesreći u Njemačkoj
poginuo Šaban Šaulić

3

KUD DIKA IZ SLATINE OBILJEŽILO 50 GODINA RADA

Još jedan novi početak i povratak folklornoj baštini