Mozaik
MLADOST I LJEPOTA SLAVONIJE

Revija djevojaka, snaša i momaka u nošnjama
Objavljeno 1. veljače, 2018.

U povodu 51. manifestacije “Mladost i ljepota Slavonije”, revije djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama koja će se održati 3. veljače u 19 sati u Domu kulture u Starim Mikanovcima, održana je konferencija za medije na kojoj je najavljena ta prestižna manifestacija, od 1994. godine uvrštena među četiri najvažnije tradicijske manifestacije Vukovarsko-srijemske županije.

- Nama je u interesu da je priredba edukativnog karaktera, svi sudionici moraju znati sve o nošnji u kojoj se predstavljaju. Ponosni smo što i ove godine možemo reći da smo sve pripreme za 51. manifestaciju “Mladost i ljepota Slavonije”, reviju djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama, priveli kraju. Ove godine imamo predstavnike iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije. Ukupno će nam se predstaviti osam djevojaka, sedam snaša i sedam momaka. Scenarist i voditelj je Frano Ridjan, scenograf Josip Knežević, a stručna suradnica je mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica. Program će obogatiti pjevačke skupine KUD-a Šokadija Stari Mikanovci, Muška pjevačka skupina “Baje” Ivanovac, Tamburaški sastav “Salaš” te naš KUD “Šokadija” Stari Mikanovci običajem “Ispraćanje vojnika u vojsku” - istaknula je Anica Lekić, predsjednica Organizacijskog odbora te predsjednica KUD-a “Šokadija” iz Starih Mikanovaca.

Osnovni motiv i cilj organizatora manifestacije je njegovanje i promocija kulturne baštine, čuvanje narodnih nošnji i običaja te edukacija posjetitelja o vrijednostima tradicijske kulture Slavonije i hrvatskog naroda. Priredba pridonosi očuvanju tradicijske kulture Hrvata Šokaca s prostora Slavonije i Srijema te je natjecateljskog karaktera, a prate je etnolozi iz slavonskih muzeja pod ravnateljstvom mr. sc. Ljubice Gligorević, stručne suradnice manifestacije.

- Ono što je presudno pri ocjenjivanju i proglašenju najuspješnijih je stilska skladnost svih odjevnih predmeta. Ne samo nošnje nego i pokrivala glave, obuće, nakita, frizure, zatim dobro poznavanje svih očitovanja tradicijske kulture svojega mjesta koje predstavljaju i dakako kompletan opći dojam dobre kvalitetne predstavljenosti koju vidimo ne na samom izboru nego i tijekom generalne probe - istaknula je Gligorević.

Prema riječima Tomislava Raića iz KUD-a Šokadija, u prostoru škole održat će se sajam na kojemu će se predstaviti izlagači, izrađivač slavonskih opanaka Krunoslav Paun iz Donjih Andrijevaca, te Dražen Benčević i Milan Ivanković s rukotvorinama, a obojica su iz Vinkovaca.

Kao i prošle godine, bit će tu i Etnokutak, no ove godine neće se predstavljati stari zanati, nego nematerijalna umijeća i vještine iz Slavonije i Baranje, kojih ima više od dvadeset.

- Kako se ova manifestacija održava u vrijeme poklada, odlučili smo da ove godine u Etnokutku predstavimo “Pokladovac” ili kako se u Starim Mikanovcima kaže “Bušarac” ili negdje drugdje “Pokladarac”, deseterački napjev zanimljiv svojim stihovima i pjevanjem bez glazbe - rekla je Gligorević. Organizator manifestacije je KUD “Šokadija” Stari Mikanovci uz potporu općine Stari Mikanovci, ZAKUD-a Vinkovci, Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva kulture.

Mario KOKAJ

Priredba pridonosi očuvanju tradicijske kulture Hrvata Šokaca s prostora Slavonije i Srijema

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VELIKI KONCERT PARNOG VALJKA U DVORANI GRADSKI VRT

Parni valjak - bend koji
se nikada ne predaje!

2

AUKCIJA PREDMETA SLAVNE GLUMICE

Prodan Zlatni globus Marilyn Monroe

3

POZITIVAN KONCERT

Dva dana s po pet sati programa